Borut Pahor: Ko smo imeli jasno vizijo, je bil ta narod velik

26.4.2015 | 12:30

Borut Pahor: Ko smo imeli jasno vizijo, je bil ta narod velik
Borut Pahor: Ko smo imeli jasno vizijo, je bil ta narod velik

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil osrednje občinske slovesnosti pred praznikom dneva upora proti okupatorju, praznikom dela in ob dnevu Osnovne šole Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki v Kostanjevici na Krki. Slovesnost je bila združena z otvoritvijo likovnih del 26. otroškega extempora z naslovom "Pod skupnim dežnikom".

Predsednika republike sta ob prihodu sprejela gospod Ladko Petretič, župan občine Kostanjevica na Krki, in gospa Melita Skušek, ravnateljica Osnovne šole Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki. Kulturno pestra slovesnost je potekala na treh lokacijah v edinem in najmanjšem mestecu na otoku v Sloveniji. V slovesnem programu so se predstavili učenci osnovne šole s svojimi avtorskimi recitali, skladbami in plesom, ki so jih ustvarjali v okviru projekta »Gorjupov literarni dan«.

Gospod Petretič je v pozdravnem nagovoru dejal, da moramo ob prihajajočih državnih praznikih, ko so se tudi učenci zbrali pod velikim skupnim dežnikom, govoriti o tem, kako pomembni smo drug za drugega, koliko se lahko drug od drugega naučimo in kako neizčrpen vir moči in energije za prihodnost smo lahko takrat, ko delujemo enotno. Z otroškim likovnim extemporom vsako leto pa Osnovna šola Jožeta Gorjupa zaključuje praznovanje dneva šole. Letos so ves mesec izpostavljali vrednote solidarnosti, odgovornosti in soodvisnosti ter učence spodbujali k solidarnosti na vseh ravneh in podarjanju pomembnosti medsebojnega sodelovanja, je v pozdravnem nagovoru pojasnila Melita Skušek, ravnateljica osnovne šole, ki nosi ime po domačinu Jožetu Gorjupu, velikem kiparju in slikarju.

Uradno je razstavo del 26. otroškega extempora je s slavnostnim nagovorom otvoril predsednik republike Borut Pahor. Predsednik republike se je uvodoma zahvalil županu za povabilo v prekrasen kraj in za večer, ki ga bo imel priložnost preživeti v Kostanjevici na Krki. "Ne smemo pozabiti, da imamo prekrasno deželo, ki nam daje priložnost, da preživimo. Da pa bo naša dežela tudi domovina vseh in za vse, moramo stopiti skupaj. Slovenci smo majhen in žilav narod", je dejal predsednik republike in dodal, da se moramo ob državnih praznikih spomniti prelomnih dejanj, na katera smo lahko vsi ponosni. "V prelomnih trenutkih smo bili Slovenci ambiciozni, pogumni, imeli smo vizijo, stopili smo skupaj. In ko smo to jasno vizijo prepoznali, smo bili sposobni premagati vse razlike med nami. Takrat je bil ta majhen narod velik," je dejal predsednik in dodal: "Pogoj, da bo trenutno gospodarsko okrevanje trajno, je, da ostajamo strpni in ohranimo zavest, da želimo ustvariti deželo prihodnosti za naše otroke, deželo, ki smo jo sanjali mi ob osamosvojitvi. Zaradi mladih strnimo moči, da med razlikami, ki so med nami, poiščemo tisto, kar nam je skupno", je govor zaključil predsednik republike, ravnateljici šole pa čestital za projekt, ki nas simbolno povezuje, pod dežnikom.

Otroški likovni extempora je manifestacija mladih likovnikov slovenskih osnovnih šol, ki ustvarjajo v Kostanjevici na Krki. Letošnja tema je bila »Pod skupnim dežnikom«, učenci pa so z akrilnimi barvami poslikali dežnike in tako simbolično prikazali pomen skupnega delovanja, sodelovanja in sožitja. Neuporabljenim ali odsluženim dežnikom so učenci vdahnili novo življenje, nov smisel in novo vlogo. Več kot 100 jih je krasilo prireditveni prostor, v nadaljevanju pa bodo dežniki razstavljeni na različnih lokacijah po mestu.

Slovesnost se je zaključila z ogledom Gorjupove galerije v osnovni šoli, kjer hranijo dela vidnih predstavnikov sodobne likovne umetnosti.

Urad predsednika republike
foto: Tamino Petelinšek/STA

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

26.4.2015Oceni vika lozar 

Lepo je prebrati kako je predsednik Pahor obiskal učence v Kostanjevici na Krki in zapomnili si bodo tako pomembno obletnico kot je Dan upora in tudi praznovanje prvega maja. Državljani bomo tudi veseli, če se bo udeležil parade v Moskvi, vsej zadrti zahodni Evropi navkljub!

27.4.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni tone 

mene pa zanima kdaj je ta ubog narod imel jasno vizijo in kdaj je bil velik? vse hudo se je zgrnilo na nas, vedno smo bili pod nekim čevljem, na koncu pa nas je prizadel še komunizem, ki se ga dan danse še nismo rešili... uboga domovina, ubogi nardo...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava