DL: Mladi bolj povezani in dejavni

26.4.2015 | 12:10

Za Mladinskim svetom, ki je medtem že ustanovljen, je med drugim organizacija novoletne tržnice v Šentjerneju. (foto: arhiv)

Za Mladinskim svetom, ki je medtem že ustanovljen, je med drugim organizacija novoletne tržnice v Šentjerneju. (foto: arhiv)

Na mladih svet stoji, pravi rek, ki so ga v šentjernejski dolini prav mladi vzeli zares. Teh — starih od 13 do 29 let — je po podatkih Statističnega urada RS v drugem polletju letošnjega leta skoraj 21 odstotkov vseh občanov.

To pa ni malo. Čeprav v občini deluje kar nekaj mladinskih društev (Študentski klub Ptjeln, skavti, taborniki), mnogi mladi pa so dejavni tudi v različnih društvih, od športnih do kulturnih, pogrešajo neko krovno organizacijo, ki bi jih širše povezovala. Kot pravijo, za mlade po končani osnovni šoli ni ustrezne oblike javnega delovanja, prav tako mladi nimajo svojega prostora, kjer bi se srečevali, družili, ustvarjali. Zaradi odsotnosti celovitega pristopa se velik potencial različnih znanj, idej in mladostne energije izgublja v drugih okoljih. Zato se je skupina mladih občanov odločila, da v naslednjem letu vzpostavi organizirano delovanje mladih.

Kot pravita dva izmed deseterice najbolj zagnanih, Petra Florjančič in Matej Kerin, so si za prvi cilj zadali ustanovitev Mladinskega sveta, ki bo združeval vse mladinske organizacije in mlade posameznike v občini in bo nekakšen uradni predstavnik mladine ter sogovornik z občino, drugimi društvi in organizacijami. Naslednji korak bo ustanovitev Mladinskega centra, katerega vloga bo predvsem organizacija in izvedba projektov za mlade. Kot pravi Petra Florjančič, bodo za začetek gotovo potrebovali neka zagonska sredstva, ki jih bodo skušali pridobiti na različnih razpisih, a v prihodnosti vidi delovanje tako sveta kot centra samooskrbno. »Vzor sta nam npr. mladinska centra Metlika ali Črnomelj, ki sta dnevno odprta. Mladi po šoli ne bi postavali po lokalih, ampak bi prišli v center, kjer bi se družili, izobraževali, tam bi potekale različne delavnice, projekti itd. Mladi ne bi delali le za mlade, velik poudarek bi bil na medgeneracijskem sodelovanju, idej je veliko,« pravi in doda, da je vesela, da mlade razume in spodbuja tudi novi župan Radko Luzar, ki so mu na sestanku že razkrili svoje želje in potrebe.

V sodelovanju z občino se je Mladinski svet Šentjernej v ustanavljanju lotil tudi prvega večjega projekta — prednovoletne tržnice.

Seveda si mladi v prihodnosti želijo tudi svojih prostorov. Da se sploh lahko dobijo na kakem sestanku, jim je priložnost dala Alenka Nikić, ki jim je prostore nekdanje ordinacije nasproti menze Pri farovžu dala v brezplačno uporabo. Za to potezo so ji zelo hvaležni. Tudi SDS je študentskemu klubu Ptjeln pred zadnjimi lokalnimi volitvami dal v uporabo neke prostore, ravno tako je prejšnji župan tik pred volitvami s študenti podpisal pismo o nameri za ureditev mladinskega centra na hipodromu, a mladi pravijo, da želijo biti neodvisni od strank oz. politike. Z večjim povezovanjem upajo, da bodo mladi — šentjernejska občina se po deležu dijakov in študentov uvršča v sam vrh v državi — tudi po študiju bolj ostajali doma in se vključili v lokalno okolje. Razveseljuje jih tudi novica, da v novem občinskem svetu sedi veliko mladih obrazov.

Članek je bil objavljen v 52. številki Dolenjskega lista, 24. decembra 2014

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava