Eko dan na OŠ Šmarjeta

25.4.2015 | 11:15

Eko dan na OŠ Šmarjeta
Eko dan na OŠ Šmarjeta

''Planet Zemlja je zaklad, imej ga rad!'' S to mislijo smo na OŠ Šmarjeta začeli eko dan, ki je potekal v ponedeljek, 20. 4. 2015. Dan smo pričeli prvo šolsko uro z ogledom kratkih filmov na temo ekologije. Vseh se nas je dotaknila izpoved afriškega dečka Nangira, ki je z nami delil zgodbo o posledicah podnebnih sprememb v Afriki - izsušitev številnih afriških rek in posledično pomanjkanje vode, izsušitev gozdov, kar je povročilo neugodne razmere za pridelovanje hrane. Zaradi vsega tega so nekatere družine zapustile svoje naravno okolje in se preselile. Sporočilo vseh kratkih filmov je bilo zelo jasno: ne smemo onesnaževati naše Zemlje, varčevati moramo z energijo, skrbeti pa moramo tudi za ''ekologijo človeških odnosov''.

Sledila je čistilna akcija, v kateri smo očistili nogometno igrišče, atletsko stezo, parkirišče, cesto, gozd in obrobje gozda ter travnate površine. Videz pa smo polepšali vremenski hišici in ograji pri mlaki ter presadili rože pri šoli.

Predavateljici Irena Lisac iz Lokalne energetske agencije Dolenjska - Posavje - Bela krajina in Katja Karba iz Razvojne agencije Sinergija sta predstavili vrste energij, učinkovito rabo energije (uporaba takšnih naprav, ki z manj energije opravijo čim obsežnejše delo), prednosti varčevanja (zmanjšanje stroškov, ugoden vpliv na naše zdravje itd.) in načine varčevanja z energijo. Glede tega sta nam posredovali kar nekaj napotkov: ugašanje luči, uporaba varčnih žarnic, zapiranje vode med umivanjem zob, redno odstranjevanje ledenih oblog v hladilniku, recikliranje odpadkov. Zmanjšati je potrebno tudi potrebo po mobilnosti, tako da namesto avtomobila uporabimo javni prevoz ali se na pot odpravimo peš ali s kolesom, kadar je to le možno.

Dan smo zaključili s tekom podnebne solidarnosti, s čimer smo se priključili svetovni akciji, katere namen je teči v solidarnosti do ljudi v Afriki, ki jih posledice podnebnih sprememb najbolj prizadenejo.

Poleg tega smo tekom dneva nad stikala za luči nalepili posebne nalepke, ki nas opozarjajo, da redno ugašamo luči, ko zapuščamo prostor. Pobuda prihaja iz ene izmed nemških gimnazij, kjer so nalepke oblikovali in razširili po celem svetu.

Ob vseh teh aktivnostih smo se še bolj zavedli dejstva, da zdravo življensko okolje z ugodnim podnebjem, pitno vodo, zadostno količino energije ipd. ni samoumevno in da je od vsakega posameznika odvisno, kakšno Zemljo bomo pustili prihodnjim rodovom.

Maja Mesojedec in Tjaša Granda, 8. B, OŠ Šmarjeta

Galerija

r-smarjeta (1)
r-smarjeta (2)
r-smarjeta (3)
r-smarjeta (4)
r-smarjeta (5)
r-smarjeta

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava