Dan zemlje na osnovni šoli v Radečah

25.4.2015 | 08:10

Dan zemlje na osnovni šoli v Radečah
Dan zemlje na osnovni šoli v Radečah

V sredo, 22. aprila 2015, smo na radeški šoli obeležili dan Zemlje. Učenci 1. razreda so tradicionalno zasadili generacijsko drevo v parku na Hotemežu, učenci od 2. do 9. razreda pa so se po lastnih interesih razdelili v več kot 20 delavnic, ki so jih vodili zunanji sodelavci in učitelji.

Mi, udeleženci novinarske delavnice, smo pod vodstvom mentorice Doroteje Jazbec, ki piše tudi za Posavski obzornik in posavski informativni spletni portal www.posavje.info, obiskali delavnice, ki so potekale v bližnji okolici, in povprašali, kaj delajo in kakšen je namen delavnic. Ko so se s terena vrnili še fotografi in snemalci, smo se zbrali v računalniški učilnici in skupaj pripravili naslednji prispevek:

Delavnice so zajemale različna področja, od ročnih obrti, naravovarstvenih in okoljevarstvenih tem. Pri čebelarski delavnici so si učenci ogledali film o čebelarjenju, okušali različne čebelje pridelke, izdelali so panjske končnice ter izvajali praktično delo v šolskem čebelnjaku, vse z namenom, da spoznajo osnove čebelarstva. Ročne spretnosti so preizkusili z izdelavo lesenega zabojčka, katerega so udeleženci izdelali iz kosov lesa ter jih nato lahko uporabili za npr. hranjenje sadja ali bombonov. Seznanili so se tudi z že izginjajočo domačo obrtjo izdelave brezovih metel, pri čemer so jih sami izdelali iz brezovih vej. Ob nabrežju reke Save so barvali betonske jaške, s čimer so želeli ustvariti bolj privlačno okolico, zato so jih okrasili z vzorci rož in vodnih živali ter polepšali z barvami. Učenci so s sodelovanjem hortikulturnega društva na šolskem vrtu sadili cvetje in različna zelišča, pri čemer je uporabljena semena in sadike prispevala vrtnarija Komunale Radeče, posadili pa so tudi zelenjavo za samooskrbo, katera bo nato uporabljena v prehrani učencev v šoli.

Pri cvetličarski delavnici jih je cvetličarka seznanila z delom, ki ga vsakodnevno opravljajo ter jih naučila, kako se enostavno zavije škatle, v lončke z zemljo pa so posadili tudi semena rož, ki so jih odnesli domov in v vrtnariji presadili sadike v visoke grede ter jih poimensko označili.

Pri delavnici šivanja so dekleta združila lastno delo z uživanjem in koristjo, saj so same izdelale ovitke za telefone iz filca ter torbice in trakove za ušesa. Prav tako je bilo predstavljeno vezenje in kvačkanje, z namenom, da se otroci naučijo spretnosti, ki so jih včasih mnogi znali od malih nog, a so danes žal pozabljene. Tako so učenci v zakladnico znanj dodali še osnove pletenja, znotraj zabavne ustvarjalnice pa izdelavo rož iz krep papirja. Lokalni izdelovalec naravne kozmetike je otrokom predstavil postopek izdelave okolju in telesu prijaznih izdelkov od samega začetka s tehtanjem sestavin do končnega izdelka.

Tudi dobrot iz peči ni manjkalo izpod rok učencev, saj so se naučili izdelati testo za kruh in testo za pico ter spekli pletenice, kruh in žemlje ter jih še sveže in tople ponudili ostalim na šoli. Pri pirografski delavnici so sodelovali predvsem tisti, katerim je blizu les in leseni materiali, na katere so vžgali imena vrtnin za šolsko gredo.

Sorodno naši, novinarski delavnici, je potekala tudi fotografska in snemalna, pri kateri so učenci uporabljali digitalno in analogno opremo na različne načine, tudi še nepoznane, ter z njo v objektiv ujeli mesto z okolico.

Nekaj otrok je v parku Dvor na Hotemežu opazovalo ptice, katerih je bilo kar 25 različnih vrst, največ pa taščic, kosov in ščinkavcev. V Zagradu so si učenci najprej ogledali mlin in videli, kako se melje ajdova moka ter imeli možnosti poskusiti domač ajdov kruh z orehi, nato pa so se seznanili še z zgodovino gasilstva na Jagnjenici, nato pa so imeli še krajše gasilske vaje. Na Svibnem je bilo učencem predstavljeno kovaštvo preko ogleda dveh kovačij in seznanitvijo z različnimi kovanimi izdelki, kot so meči in srednjeveški oklep. Učenci so na terenu imeli še delavnice iz gozdarstva, lovstva, oglarstva, trsničarstva in zeliščarstva. Tako je minil z aktivnostmi bogat dan, ko smo učenci namesto klasičnega pouka v učilnicah nabirali znanje v malo drugačni obliki.

Pripravili: Eneja Collautti, Ivana Kesić, Andreja Košir, Matija Skerbiš, Laura Tržan
Mentorici: Ljiljana Legan Lopatić in Doroteja Jazbec
Fotografije: udeleženci fotografske in snemalne delavnice, Doroteja Jazbec

Galerija

_radece (1)
_radece (2)
_radece (3)
_radece
_dodatno (1)
_dodatno (2)
_dodatno (3)
_dodatno (4)
_dodatno (5)
_dodatno (6)
_dodatno

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava