DL: Račun plačali dve leti po dobavi

24.4.2015 | 14:40

Bojan Brilej je dobil pogojno kazen. (Foto: J. A.)

Bojan Brilej je dobil pogojno kazen. (Foto: J. A.)

Aleksander Kokotec je povedal, da mu je sam Brilej dejal, da se s plačilom tlakovcev ne mudi. (Foto: J. A.)

Aleksander Kokotec je povedal, da mu je sam Brilej dejal, da se s plačilom tlakovcev ne mudi. (Foto: J. A.)

Nekdanjega vodjo novomeške poslovne enote Živexa Bojana Brileja je novomeško sodišče obsodilo na pogojno kazen sedem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, ker je zlorabil svoj položaj. Brilej je ob izreku kazni zatrdil, da je nedolžen in da je le žrtev poslovanja podjetja, v katerem je delal, in družbe Pro Hikon.

Tožilstvo mu je očitalo, da je v času, ko je bil zaposlen v Živexu, v dveh primerih izdal računa na družbo Pro Hikon, a se je kasneje izkazalo, da Pro Hikon nikoli ni naročil materiala, za katerega je dobil račun. V enem primeru je šlo za žičnato ograjo, zanjo še danes ni znano, kje je končala, ta račun je znašal slabih 1.800 evrov, v drugem primeru pa za slabih 1.900 evrov vredne tlakovce, ki so jih dobavili Brilejevi nečakinji na Senovo. Te je plačal sam obdolženi, in to skoraj dve leti po izdaji računa, dva dni pred njegovim zaslišanjem v kazenskem postopku.

Brilej je na sodišču poudaril, da sta omenjeni družbi sodelovali v smislu, da je Pro Hikon v Živexu nabavljal material in ga vgrajeval za končne kupce. »Nisem namerno storil očitanih dejanj, nisem kriv, ves čas sem delal v dobro Živexa. Zaradi pritiskov, ki jih je nad mano izvajalo vodstvo tega podjetja, sem doživel živčni zlom, od mene so ves čas zahtevali promet in posel. Trideset let sem delal kot poslovodja, vsa leta sem delal pošteno, ampak takšnega maltretiranja, kot ga je izvajal Živex, se ni dalo zdržati,« je povedal Brilej in dodal, da je v tem podjetju promet povečal za 100 odstotkov. »Sem samo žrtev poslovnega delovanja vodstva Živexa in pritiskov nanj,« je še dejal.

Sodnik Boštjan Kovič je poudaril, da je preveč nepravilnosti v gospodarski dejavnosti, zato morajo biti takšni primeri sankcionirani, pa čeprav gre za majhne stvari.

Četudi je Brilej za ograjne elemente trdil, da naj bi jih odpeljali v Leskovec pri Krškem, tega dokazni postopek ni pokazal, popolnoma drugače pa je bilo v primeru tlakovcev. »Tlakovce sem naročil v Živexu pri Bojanu Brileju, dostavil jih je proizvajalec Franc Jarc. Najprej smo se pogovarjali, da naj bi jih položili delavci Pro Hikona, saj bi bil v tem primeru davek na tlakovce nižji, namesto 20 odstotkov bi plačal samo 8-odstotnega, ker delavcev več dni ni bilo k meni, sem jih položil sam,« je na sodišču povedal Aleksander Kokotec s Senovega, soprog Brilejeve nečakinje. Glede plačila je pojasnil, da mu je Brilej rekel, da se ne mudi in da mu bo že povedal, kdaj naj plača. So se pa dogovorili, da jih bo s kreditno Diners kartico plačal sam Brilej, on pa bo dal njemu gotovino, saj kreditne kartice, s katero je mogoče plačevati na obroke, ni imel.

Izkazalo se je, da sta Kokotčeva tlakovce dobila 5. aprila 2011, položila sta jih kakšen mesec kasneje, račun zanje pa je bil plačan 6. marca 2013, tik pred Brilejevim zaslišanjem.

Članek je bil objavljen v 1. številki Dolenjskega lista, 8. januarja 2015

J. A.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (19)

24.4.2015+3     + (5)     – (2)     Oceni franci 

Sodišče se ukvarja z malimi nepravilnostmi, velike primere pustijo neodprte, še večji postopki pa na raznih višjih sodiščih padejo, res ne vem, za čigavo korist. No ja, vse mi je jasno, gospod poslovodja ni imel nobene podpore, zato ga je treba umazat, da bi nekdo, ki je res profitiral ostal v senci.

24.4.2015+1     + (2)     – (1)     Oceni knap 

Res nimate nič novega za napisati? Stare zadeve vlečete po portalih,da gredo nove, veliko večje mimo. Poznam gospoda, vem, da je vedno pomagal in vsakemu naredil uslugo, če je le lahko. Pa tudi možnost pritožbe še ima, tako,da bo lahko tudi oproščen. Ne žigosajte človeka, dokler ni dokončano sojenje.

25.4.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni slava 

Res ste nizko padli, da pišete take članke, mizerne in nepomembne. Napišite, koliko so ukradli bratje Žižmond-lastniki Živexa. Več milijonov so dolžni samo dobaviteljem, milijon davkov in skoraj milijon za prispevke zaposlenih. Zdaj so v stečaju, lastnino so prenesli na povezane osebe in se smejijo vsem davkoplačevalcem. Vi pa na križ pribijate človeka, ki je nekomu storil uslugo, minimalen dolg je poplačan, čeprav z zamudo, Živex ga ne bo nikoli, ima pa ga več milijonov.

25.4.2015Oceni joc 

čakte mal. a so ga novinarji spravili na sodišče? Ga oni ovadili? Mu sodili???

25.4.2015—     + (3)     – (3)     Oceni matic 

Brileja,pozna ves Senovo,kako je nepridiprav...nepošten,konflokten,ssosedi in nasploh,praviegoist

25.4.2015—     + (1)     – (1)     Oceni fanika 

zadnji čas,da ga obsodijo,kolk je pokradu v Merkatorju..jo je dobro odnesu,seveda,ker je bil,šef..

25.4.2015+1     + (2)     – (1)     Oceni matic 

slav,nikar ga ne zagovarjaj,saj dobro veš,kake neumnosti je počel in še ne odneha..zelo je nepošten Bojan..Si,morda v bližnem sorodstvu znjim,kajne?

25.4.2015—     + (2)     – (2)     Oceni matic 

knap,si Senovčan,torej Brileja dobro poznaš,potemdobro veš njegovo zgodovino od Metalne,Merkatorja naprej..nihče,pošten,ga ne podpira

25.4.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni slava 

Nisem v sorodu z njim, Poznam ga. Matic ti se zamisli kaj pišeš in pljuvaš po ljudeh. Če ti sosed ni všeč, se odmakneš in ne kritiziraš vse po vrsti, ampak se sam naučiš kulturnega komuniciranja. Kolikor ga poznam, ga več ljudi podpira, ne pa kritizira kot ti. Tudi s vsemi sosedi ima dobre odnose.Razen t......?

25.4.2015—     + (1)     – (1)     Oceni knap 

Nisem več Senovčan, ampak mi je G. Bojan toliko pomagal, da res ne morem tega pozabiti. Fanika in Matic, preden obsojajata tega Gospoda, ki še ni izrabil vseh možnosti pritožb na sodišča, se zamislita kakšna človeka sta vidva. Intelektualca ali navadna primitivca, ki svoje slabe lastnosti pripisujeta drugim ljudem.??

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava