DL: Rožce izdale drugo ploščo

24.4.2015 | 11:45

Rožce so drugi album predstavile na koncertu ljudskih pesmi. V goste so povabile skupine: Vaški zvon iz Prečne, Vaški pevci iz Šentruperta, Fantje z vasi iz Škocjana in Zarja iz Račne.

Rožce so drugi album predstavile na koncertu ljudskih pesmi. V goste so povabile skupine: Vaški zvon iz Prečne, Vaški pevci iz Šentruperta, Fantje z vasi iz Škocjana in Zarja iz Račne.

Ljudske pevke Rožce, ki so v preteklih letih postale nepogrešljivi del mnogih prireditev in dogodkov v občini Dolenjske Toplice, so izdale svojo drugo ploščo. Po prvi ´Vse rožce bom potrgala´, je te dni luč sveta zagledala še ena, tokrat z naslovom Ljubljena slovenska hiša. Na njej je 20 pesmi. »Pesmi so različne - žalostne in vesele, pripovedne in izpovedne, nekaj pa je tudi takih, ki izpričujejo globoko in preprosto vero naših prednikov,« je opisala Jožica Kotar, ki vodi pevsko skupino.

Ideja, da bi osnovale osnovale skupino ljudskih pevk in folklorno skupino ter s tem popestrile različne prireditve, je v Društvu podeželskih žena Dolenjske Toplice padla pred sedmimi leti, za vodenje pa so poprosile Jožico Kotar, ki je imela kar nekaj izkušenj s petjem v zborih. »Zavedala sem se, da je ljudsko petje nekaj posebnega, drugačnega. Malo sem pobrskala po literaturi, malo pa mi je pomagal tudi ´stric Google´. Tako smo se zbrale in začele prepevati. Najprej dvoglasno, potem pa smo dodale še bas,« je razlagala. Ime Rožce so si nadele pred tremi leti, ker je bilo prvotno ime ´Ljudske pevke DPŽ Dolenjske Toplice´ predolgo, Rožce pa zato, ker so največ prepevale prav o rožicah.

»Pred dvema letoma smo sklenile, da bomo naredile nekakšen delovni posnetek, da bomo slišale, kako naše pesmi zvenijo. Dogovorile smo se s Petrom Finkom, ki nas je pohvalil in spodbudil, da smo pripravile prvo zgoščenko za izdajo. Že pred snemanjem smo pridno zbirale nove pesmi. Posebej smo dale poudarek tistim, ki se jih sliši redko. In da ne bi šle v pozabo, smo sklenile, da bomo izdale še drugo,« je dejala Jožica Kotar in dodala, da je danes za Rožce petje način življenja. S petjem si lepšajo jesen življenja, petje je njihov način druženja. In z veseljem zapojejo vsem, ki jim je pri srcu slovenska ljudska pesem.

Članek je bil objavljen v 51. številki Dolenjskega lista, 18. decembra 2014

M. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava