SloFolk 2015 - odprtje, Glavni trg Novo mesto

24.4.2015 | 12:30

Pred enajstimi leti so se folklorne skupine z območja Dolenjske in Posavja odločile, da bodo skupaj prirejale Mednarodni folklorni festival, ki naj druži in povezuje folklornike iz različnih evropskih držav. Táko sodelovanje omogoča seznanjanje s kulturami evropskih narodov in pomaga premagovati jezikovne pregrade. Festival so poimenovali SloFolk.

Letos bo festival, potekal od 23. do 28. aprila v Novem mestu, v Velikih Laščah, v Artičah pri Brežicah ter v Šentvidu pri Stični. Festival pripravljajo in gostijo folklorne skupine FD Kres iz Novega mesta, FS KD Vidovo iz Šentvida pri Stični, FS KUD Oton Župančič iz Artič ter letos FS Velike Lašče. SloFolk je vpisan v koledar mednarodne organizacije festivalov C.I.O.F.F.

To bo spet priložnost za spoznavanje ljudskega izročila različnih narodov – od plesov, pesmi in pristnih ljudskih glasbil do narodnih noš, v katerih se bodo skupine predstavile. Letos prihajajo iz Brazilije, Makedonije, Srbije in Turčije, vsak dan pa bodo nastopile v drugem kraju na celovečernih koncertih s skupino gostiteljico. Videli jih bomo lahko tudi drugod po Dolenjski in Posavju, v domovih za starejše občane in v nakupovalnih središčih.

S celovečernimi koncerti se bodo predstavili:

- v petek, 24. aprila, ob 12.30 na Glavnem trgu v Novem mestu, kjer bo tudi odprtje festivala,

- v soboto, 25. aprila, ob 19. uri Levstikovem domu v Velikih Laščah,

- v nedeljo, 26. aprila, ob 19. uri v Kulturnem domu v Artičah,

- v ponedeljek, 27. aprila, ob 19. uri v Kulturnem domu v Šentvidu pri Stični.

Gostujoče skupine bo v petek, 24. aprila, ob 12.00 sprejel župan Mestne občine Novo mesto na Glavnem trgu v Novem mestu. Pred tem bodo člani vseh tujih skupin paradirali preko Novega trga vse do Glavnega trga, kjer bodo imeli otvoritveni koncert ob 12.30 uri.

V soboto, 25. aprila, bodo gostujoče skupine v Velikih Laščah, preko dneva pa bodo razporejeni po Ribnici ter okoliških krajih in v Ljubljani.

Nedeljo bodo preživeli v Posavju. Paradirali po Mostecu, se vozili s splavom preko Save ter obiskali Čateške toplice. Večerni nastop pa bo v prenovljeni dvorani Kulturnega doma v Artičah.

Ponedeljek bomo preživeli v Šentvidu pri Stični. Pred nastopom pa bodo gostje nastopali in si ogledovali Ljubljano, Grosuplje, Jurčičevo domačijo na Muljavi, Žužemberk in Višnjo Goro. Z večernim koncertom bomo zaključili festival SloFolk 2015.