DL: Ni vedel, da bankovec ni pravi

22.4.2015 | 13:30

Đuro Zuanič ni vedel, da hodi okrog s ponaredkom, je menilo tožilstvo. (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Đuro Zuanič ni vedel, da hodi okrog s ponaredkom, je menilo tožilstvo. (Foto: T. J. G., arhiv DL)

DL: Ni vedel, da bankovec ni pravi

Ponaredek je bil tako dober, da bi vsak laik verjel, da je bankovec za 500 evrov pravi ... Bančna uslužbenka na Dvoru pa je imela ostro oko ...

Na novomeškem sodišču se je zaključil sodni postopek zoper Đura Zuaniča, ki je pred dvema letoma mehaniku na Dvoru kot garancijo izročil bankovec za 500 evrov, za katerega se je kasneje izkazalo, da je ponaredek. Tožilka je obtožbo umaknila, saj je ocenila, da dokazni postopek ni izkazal, da je Zuanič vedel, da bankovec ni pravi.

Po temeljitem pregledu bankovca, za katerega je treba priznati, da je zelo dober ponaredek, saj so vsi v sodni dvorani, ki so si ga ogledali, menili, da je pravi, je državna tožilka Mirjana Jerman rekla: »Kot vsak laik je bil tudi Zuanič prepričan, da je bil bankovec le natrgan in opran. Mehaniku ga ni izročil za plačilo, temveč ga je prosil, naj ga odnese na Banko Slovenije, kjer poškodovani denar zamenjajo. Zato obtožbo umikam.«

Zuanič je bankovec dobil od svojega svaka v Dubrovniku, ki ga je prosil, naj ga zamenja v Narodni banki v Zagrebu, saj se je zavedal, da je tako poškodovan, da ga ne bo mogoče unovčiti drugače. Pa Zuanič ni naredil tega, z njim je prišel v Slovenijo, kjer ga je nameraval odnesti na Banko Slovenije, kjer tudi menjajo takšne bankovce, a ker je bila takrat banka zaprta, ga je kot garancijo izročil mehaniku, ki naj bi to pot opravil namesto njega, ta pa ga je namesto v Ljubljano odnesel kar na NLB v Žužemberk, kjer je uslužbenka takoj ugotovila, da z denarjem nekaj ni v redu.

»Že ko sem ga prijela, sem vedela, da ni pravi, dala sem ga še pod lučko in naprava je pokazala, da je ponaredek,« je povedala priča Erika Svetlič. Tam se je zgodba zapletla, saj je bančna uslužbenka poklicala policijo, taka so namreč pravila, ki se jih morajo na njihovi banki držati.

V tem primeru se je za obtoženegavse dobro končalo, če pa bi mu tožilstvo dokazalo, da je vedel, da je denar ponarejen, bi mu grozilo do osem let zapora.

Članek je bil objavljen v 52. številki Dolenjskega lista, 24. decembra 2014

J. A.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava