DL: Novomeški dom starejših že 35 let

21.4.2015 | 14:45

Milena Dular (Foto: M. Ž.)

Milena Dular (Foto: M. Ž.)

DSO Novo mesto (foto: arhiv)

DSO Novo mesto (foto: arhiv)

DL: Novomeški dom starejših že 35 let
DL: Novomeški dom starejših že 35 let

Desetega januarja pred 35 leti je novomeški dom starejših občanov odprl vrata prvim stanovalcem. Takrat je bilo na voljo 161 postelj, ki jih prvo leto še niso polno zasedli. Danes sodi med največje domove v Sloveniji, v njem biva 355 stanovalcev, zaposlenih pa je 210.

»Kmalu po odprtju so se potrebe po domskem varstvu povečale. Tri leta po otvoritvi smo dogradili negovalni del z 78 posteljami. Kapaciteta se je nato še povečevala z več prizidki in spremembami namembnosti prostorov, pa tudi z dodajanjem postelj v sobe, ki so to omogočale. Radi poudarimo, da imamo bogato tradicijo in veliko izkušenj tudi z opravljanjem pomoči na domu in v zadnjem času razvijamo še socialni servis. Skupno oskrbujemo na domovih 343 starostnikov in drugih upravičencev,« je zbranim na slovesnosti ob jubileju med drugim povedala njegova direktorica Milena Dular.

Celotno obdobje delovanja doma je zaznamovano z razvojem, izpopolnjevanjem, s spremembami in prenovami, je poudarila Dularjeva. Naložb je bilo v preteklosti veliko, med najpomembnejšimi pridobitvami naj omenimo poleg dograditve negovalnega dela gradnjo varstveno delovnega centra, ki je pod okriljem doma deloval šest let, in domske kapele leta 1994, tri leta kasneje so naredili manjši prizidek v štirih etažah, leta 1999 je v prostorih doma začela delovati enota Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga z Iga, v letu 2001 so  prenovili kuhinjo, pet let kasneje uredili domačijo in sprehajalne poti, leta 2007 vadbeno sprostitveni kotiček in v mansardi zgradili šest nadstandardnih sob, ob 30-letnici pa preuredili atrij v avlo.

»V letu 2010 smo preuredili 15 sob stanovalcev. Sledila je tudi prenova kletnih prostorov za službo za pomoč na domu, frizerski salon, prostor za pedikuro, mehanično delavnico pa smo spremenili v prostor za delovno terapijo. V letih 2012 in 13 je potekala največja investicija v zadnjem desetletju - energetska sanacija,« je povzela Dularjeva. Letos nameravajo dokončati začete naložbe na oddelku demence in v kuhinji, pridobivajo pa tudi gradbeno dovoljenje za nadzidavo negovalnega dela za 28 stanovalcev.

»Z veseljem ugotavljamo, da se je medgeneracijsko sodelovanje v domu lani še dodatno okrepilo. Poglobili smo sodelovanje s šolami, vrtci, društvi, klubi, skupinami in mnogimi posamezniki, ki so z nastopi in obiski popestrili družabno življenje v domu. Skupno smo imeli kar 90 prireditev, srečanj in delavnic,« je poudarila in dodala, da življenje v domu bogatijo tudi številni prostovoljci, so pa tudi učna baza za študente in dijake zdravstvene in socialne smeri.

Po besedah Dularjeve se zaposleni v domu zavedajo, da nobena ustanova ne more nadomestiti doma in družine, zato je njihova skrb, da delajo tako, da se v domu stanovalci čutijo sprejeti, dobrodošli in čim bolj zadovoljni ter da v domu in na terenu v največji možni meri izpolnjujejo zahteve, potrebe in pričakovanja tistih, ki jih potrebujejo. V zadnjih petih letih opažajo nekoliko manjše povpraševanje po domski nastanitvi in rahel porast povpraševanje po storitvah na domu. »Poleg  institucionalnega varstva bomo posvečali skrb nadaljnjemu razvoju pomoči družini na domu in socialnemu servisu. Ne bomo pa zanemarjali tudi tržne dejavnosti, ki z 10 odst. prihodkov pomembno dopolnjuje osnovno dejavnost, posebno v zadnjem času, ko smo priča velikemu zmanjševanju sredstev iz zdravstvenega zavarovanja,« je še poudarila Milena Dular.

Članek je bil objavljen v 2. številki Dolenjskega lista, 15. januarja 2015

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava