Razstava ročnih del v Muzeju na prostem Pleterje

21.4.2015 | 13:20

Razstava ročnih del v Muzeju na prostem Pleterje
Razstava ročnih del v Muzeju na prostem Pleterje

Čeprav je bila sobota, 18. aprila 2015, mrzla in deževna, pa je bilo v Kegljevičevi hiši prijetno in toplo. Društvo kmetic Šentjernej je zelo aktivno društvo v Šentjerneju ter širši okolici in s svojo dejavnostjo ohranja in širi znanja tudi na področju kulturne dediščine, pa naj bo to s peko tradicionalnih slovenskih in/ali lokalnih dobrot ali pa z znanji in spretnostmi naših prednikov pri kmečkih opravilih, ljudskih običajih in ročnih spretnostih.

V soboto so članice društva postavile razstavo ročnih del v 180 let stari Kegljevičevi hiši, v kateri je ohranjena postavitev prostorov in pohištva, kot je bilo pred 150. leti. S prti, prtički, zavesami, napisi, pregrinjali in drugimi izdelki so opremile vežo, veliko hišo, štiblc in kamro. Nekateri izdelki so bili že stari in so pred leti sestavljali balo, nekaj izdelkov pa je bilo novejših in so rezultat ustvarjanja v prostem času, predvsem, kot povedo, v dolgih zimskih večerih. Čudoviti vezeni, kvačkani ali pleteni izdelki različnih tehnik in starosti so pustili vtis na obiskovalcih, ki so pozdravili in pohvalili izdelke razstavljavk in idejo postavitve take razstave v leseni hiški kriti s slamo v Muzeju na prostem Pleterje.

Velikokrat smo že povabili društva k sodelovanju in uporabi prostora Muzeja na prostem Pleterje za svojo dejavnost, predstavitev, druženje ipd. in k temu jih vabimo tudi vnaprej. Društvu kmetic Šentjernej in razstavljavkam pa se zahvaljujemo za sodelovanje, jim čestitamo za čudovito razstavo ter jim želimo še veliko uspeha pri nadaljnjem delu.

Branka,
Muzej na prostem Pleterje

Galerija

pleterje-01
pleterje-02
pleterje-03
pleterje-04
pleterje-05
pleterje-06
pleterje-07
pleterje-08
pleterje-09
pleterje-10

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava