DL: Je zasebna zbirka spomenik ali ne?

17.4.2015 | 14:20

DL: Je zasebna zbirka spomenik ali ne?
DL: Je zasebna zbirka spomenik ali ne?
DL: Je zasebna zbirka spomenik ali ne?

Alfonz Baškovič iz Praproč pri Semiču ima registrirano zbirko orožja in vojaške opreme iz druge svetovne vojne, jugoslovanske armade in slovenske osamosvojitvene vojne. Zdaj je v zbirki 600 predmetov, kot so ognjeno in hladno orožje, mine, granate, vojaška oprema in odlikovanja, lahko pa bi jo povečal z odpisanim orožjem, ki bi ga brezplačno dobil na ministrstvu za obrambo.

A predmete bi lahko dobil zastonj le pod pogojem, da ima njegova zbirka status premičnega spomenika lokalnega pomena. Tako namreč narekuje Zakon o varstvu kulturne dediščine. Sicer pa bi predmete lahko kupil na javni dražbi. Zato je Baškovič na občinski svet naslovil prošnjo, da njegovo zbirko razglasi za tovrstni spomenik, saj bi, če bi o spomeniku odločala država, trajalo veliko dlje kot v lokalni skupnosti.

Mnenje občinske uprave je bilo, da Baškovičeva zbirka ni primerna za razglasitev za premični spomenik lokalnega pomena, saj so v njej predmeti s širšega območja in niso specifični za semiško občino. Če bi občinski svetniki ugodili Baškovičevi prošnji zgolj zato, da bi lahko brezplačno dobil orožje, so z občinske uprave opozorili, da gre v tem primeru za podporo zasebnemu interesu, ki tako prevlada nad javnim interesom, kar pa je nezakonito, zato bi lahko ukrepala celo protikorupcijska komisija. Svetniki so se odločili, da bo občina zaprosila Belokranjski muzej iz Metlike, da poda mnenje o zbirki in njeni primernosti za spomenik.

Muzealci bodo tako na podlagi podrobnega pregleda vsakega eksponata izdelali dokument, katerega priprava bo po grobih ocenah trajala okrog pol leta, natančnega termina pa zaradi specifičnosti ni mogoče natančno določiti. Če bo muzej zavrnil pobudo za razglasitev, bo moral s svojo odločitvijo seznaniti Baškoviča. V tem primeru bodo postopek ustavili. Če pa bo zbirka sprejemljiva za razglasitev, bodo na občinski upravi nadaljevali postopek. Pripravili bodo občinski akt, s katerim bodo lahko zbirko razglasili za premični spomenik lokalnega pomena.

Članek je bil objavljen v 52. številki Dolenjskega lista, 24. decembra 2014

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava