Pohod na Makute

17.4.2015 | 13:00

Pohod na Makute
Pohod na Makute

Zbrali smo se v Dolenjskih Toplicah, pred društvenimi prostori, in nadaljevali po Roški cesti, kjer smo krenili na odcep proti Bušincu. Po dveh kilometrih hoje smo preko Dobrave, mimo vasice Bušinec, kjer je nekaj kmetij, ki se ukvarjajo z živinorejo in sadjarstvom, zavili na označeno pešpot E- 7, ki vodi po gozdni poti do Verduna in naprej vse do Gospodične na Gorjancih. Narava se prebuja, vsak dan zacveti kakšna nove cvetlica in tudi drevje je že ozelenelo ...

Iz gozda se pogled odpre po Topliški dolini, z vasicami Sušice, Dobindol, Uršna sela, Laze. Na nasprotni strani se kot krtina dviguje Ljuben, posejan z vinogradi in zidanicami. Pridne roke pridelajo dobro kapljico. Vidimo tudi naš cilj, Makute, Lubanec. Mimo vasi Verdun vodi razgledna cesta do Dobindola, tipične podeželske vasice, po prečkanju ceste pa sledi vzpon do Makut, s postankom, druženjem in okrepčilom. Lepo število pohodnikov (45) se nas je zbralo na Makutah, 25 nas je krenilo iz Dol. Toplic, ostali so se pridružili med potjo, da so skrajšali pot, ki je slikovita, vendar dolga.

Po prijetnem druženju je sledil povratek preko Lubanca, po gozdnih poteh do Gorenjih Sušic vse do Dolenjskih Toplic. Ljuben je prepreden s številnimi potmi, primernimi za pohode in tudi kolesarjenje in nas vedno znova vabi v prelepo naravo in čudovitimi razgledi.

Elica Pavlič, DU Dolenjske Toplice
foto: Brigita Černe

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava