DL: V delu DSO Črnomelj bo od jeseni dializa

15.4.2015 | 14:50

Valerija Lekić Poljšak

Valerija Lekić Poljšak

Marca mineva 27 let, odkar je Dom starejših občanov (DSO) Črnomelj sprejel prve stanovalce. V začetku letošnjega leta pa je postala njegova nova direktorica Valerija Lekić Poljšak, ki je v domu zaposlena od vsega začetka. Nasledila je Milana Krajnca, ki se je upokojil.

Zmogljivost DSO Črnomelj je 196 stanovalcev, trenutno pa jih je v njem 187. Čakalnih dob ni, sicer pa je bilo lani 60 odst. stanovalcev iz črnomaljske občine, desetina iz semiške, ostali pa so prišli iz različnih slovenskih krajev. »Zmogljivost našega doma je za območje Upravne enote Črnomelj, ki obsega črnomaljsko in semiško občino, prevelika za 40 postelj. Zaradi tega in zaradi splošne krize, v kateri se ljudje trudijo, da svojce čim dlje časa obdržijo doma, smo se začeli pogovarjati, da bi v naših prostorih uredili belokranjsko enoto dializnega centra Splošne bolnice Novo mesto. Od ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti smo že dobili soglasje za brezplačno oddajo prostorov za enoto dializnega centra, v Splošni bolnici Novo mesto pa sedaj pripravljajo projektno dokumentacijo. Dela naj bi začeli spomladi, dializni center pa naj bi sprejel prve paciente najpozneje letošnjega septembra,« pove Lekić Poljšakova. Za dializni center bodo preuredili del 4. nadstropja doma, število postelj pa se bo s tem zmanjšalo za 16.

Direktorica upa, da jim zaradi tega ne bo treba odpuščati, ampak da bodo še bolj razvijali tržne dejavnosti, kot so razvoz hrane, specializirana mobilna pomoč in zdravstvena nega na domu, dnevno varstvo, načrtujejo pa tudi informacijsko svetovalno točko za odrasle. Sedaj je v domu zaposlenih 94 ljudi.

V lanskem letu so v DSO Črnomelj sprejeli 104 stanovalce, od tega kar polovico neposredno iz bolnišnice. A samo 45 odst. od na novo sprejetih jih je bilo iz črnomaljske in semiške občine. Dom pa sta zapustila 102 stanovalca. 60 odst. jih je umrlo, ostali pa so odšli bodisi domov ali pa so bili premeščeni v druge zavode.

»Nekateri so prišli v naš dom začasno, dokler niso dobili prostora bližje doma, šest – vsi so črnomaljski občani - pa jih je odšlo v domove na Hrvaškem. Razlog za to je finančne narave. Verjamemo, da so svojci v stiski. Drugi problem pa je, da se ljudje ne želijo odpovedati lastnini. Tisti, ki nimajo dovolj za plačilo storitev v domu, so oproščeni plačila in zanje plača občina. A le, če nimajo premoženja oz. otroci niso zmožni skrbeti za starše,« pravi Valerija Lekić Poljšak, ki se zaveda, da so razmere vse težje. Do lani skoraj niso imeli neplačnikov, sedaj pa jih je že kar nekaj. A je zatrdila, da se bodo kljub hudim časom z dodatnimi storitvami in odpiranjem navzven v domu potrudili obdržati kvaliteto bivanja. Ne nazadnje imajo že 13 let standard kakovosti ISO 9001:2008, dobro leto pa osnovni certifikat družini prijazno podjetje. Dobro pa sodelujejo tudi s Hišo sadeži družbe in Knjižnico Črnomelj.

V DSO Črnomelj načrtujejo, da bodo letos uredili oddelek za neozdravljivo bolne stanovalce. V prvem nadstropju pa bodo preuredili prostore z nadstreškom.

Članek je bil objavljen v 2. številki Dolenjskega lista, 15. januarja 2015

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava