Speča UDBA R. Leljaka; nekateri sodelavci še danes v vrhu

15.4.2015 | 14:10

Speča UDBA R. Leljaka; nekateri sodelavci še danes v vrhu

Slovenski publicist Roman Leljak je 28. marca v Leskovcu pri Krškem predstavil knjigo z naslovom Speča UDBA. V svojem predavanju je opisal delovanje Udbe v letih 1945 – 1990. Posebej je izpostavil operativne metode in sredstva, ki jih je UDBA uporabljala pri svojem delu. Pojasnil je vlogo sodelavcev Udbe, ki so bili operativne veze, registrirani ali neregistrirani viri informacij. Ti so opravljali različne naloge: informativni razgovor, tajno zasledovanje in opazovanje, uporabo dokumentacije in evidenc Službe državne varnosti (SDV), plasiranje informacij in dezinformacij. Med operativnimi sredstvi in metodami, ki jih je uporabljala UDBA, je izpostavil tajno prisluškovanje, tajno kontrolo telefona, tajno kontrolo poštnih pošiljk, tajno zasledovanje in opazovanje, tajno foto, televizijsko in tonsko snemanje, tajni vpad in tajno preiskavo prostorov.

V svojem predavanju se je osredotočil na temo: »Kaj je počela Služba državne varnosti SR Slovenije v letu 1986«. Izpostavil je, da je v SR Sloveniji leta 1986 delovalo 3357 sodelavcev na različnih področjih: notranji sovražnik, sovražna emigracija in obveščevalne službe. Zanimiv je podatek, da je na področju »Notranjega sovražnika«, kamor sta bila v obdelavi meščanska desnica in katoliška cerkev, leta 1986 v SR Sloveniji delovalo 2659 sodelavcev Udbe, kar je največ sodelavcev izmed vseh republik bivše Jugoslavije, na Hrvaškem jih je delovalo npr. le 362, v Srbiji pa 1744 sodelavcev in operativnih zvez.

Poleg rednih pripadnikov in sodelavcev Službe državne varnosti (SDV) so po letu 1972 oblikovali še skupine rezervnih pripadnikov iz različnih poklicev, katerih glavna naloga je bila »stalno sodelovanje v operativnem delu aktivnega sestava SDV v svojem kraju bivanja«. Kot je dejal Leljak, so bili rezervni pripadniki Službe državne varnosti seznanjeni z vsemi metodami in sredstvi dela SDV, tako da so se v skladu s tem urili v tajnih preiskavah, postavljanju naprav za ozvočenje oseb ter se seznanili s specialnimi ofenzivnimi tehničnimi sredstvi.

V zadnjem delu predavanja je predstavil sezname aktivnih in rezervnih pripadnikov SDV ter sezname sodelavcev iz celotne Slovenije, posebej pa se je osredotočil na področje Posavja in posebej Krškega. Poudaril je, da so te osebe v svojem življenju imele »privilegije, ki jih drugi niso imeli, da so njihovi otroci lažje pridobivali šolske pravice, prej so prihajali do služb, sami pa so bili zaščiteni, prvorazredni državljani, ki jim je bilo dovoljeno mnogo več«. Zanimivo je, da med njimi najdemo imena ljudi, ki so v teh občinah bili do nedavnega, nekateri pa so še danes, na vodilnih delovnih mestih in še danes krojijo življenje sodobne demokratične družbe.

Po njegovem mnenju želi avtor s temi seznami, pridobljenimi iz Arhiva RS, preprečiti »da sodelavci in rezervisti še naprej ostajajo žrtve, ki jih lahko režim izsiljuje in jim nalaga obveznosti tudi v sedanjem političnem sistemu«. Po njegovem »nihče ne more in ne sme biti gospodar duše drugega človeka«.

Na koncu je g. Leljak pojasnil, da mnogi ne odobravajo raziskovanja tega mračnega dela naše polpretekle zgodovine in da proti njemu teče sedem sodnih postopkov, s katerimi se želi preprečiti razkrivanje zločinskih dejanj, ki jih je izvajala UDBA v času komunizma na slovenskem prostoru. Vendar, resnica enkrat mora priti na dan, saj resnica človeka osvobodi. S stavkom »Jugoslavije ni več. Premagajmo strah, ki ga je UDBA vgradila v kosti ljudi« je publicist Roman Leljak zaključil svojo predstavitev in požel velik aplavz.

M. P.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (20)

15.4.2015+4     + (11)     – (7)     Oceni krajan 

Restanti in obtoženi goljufi pa iapajo, a ni tako, gospod zgoraj....

15.4.2015+9     + (10)     – (1)     Oceni titek 

Udba je sedaj bolj močna kot je bila kadarkoli. Saj se sedaj skriva pod krinko demokratičnosti.

15.4.2015+2     + (4)     – (2)     Oceni Vinko 

jao jao mislim .............. sploh brezveze komentirat, sem brez besed, ne vem kam je vse skup padlo .... kaj že vse folk lapa?

15.4.2015+3     + (9)     – (6)     Oceni Brbuč 

A je gospod publicist že poplačal svoje dolžnike'? Najprej naj pomete pred svojim pragom, potem pa naj laja!!!

15.4.2015+5     + (9)     – (4)     Oceni Anton 

Če bi take stvari odkrivali oSDS in njegovem predsedniku bi novinarji pregorel o poročanju .Tako pa gre mimo kot da ni nič in hočejo grozote ki so se godile v tako lepi bivši jugi skriti.

16.4.2015+1     + (6)     – (5)     Oceni timotej 

a ni ta Leljak bivši udbovec? seveda je.....

16.4.2015+5     + (6)     – (1)     Oceni lujzek 

... bivši restant....

17.4.2015—     + (3)     – (3)     Oceni krajan 

Le komu lahko tak osebek pamet soli?

17.4.2015+2     + (4)     – (2)     Oceni Anton 

Igor Omerza: »Na duši Martina Koširja poleg ugrabitev leži tudi dvojni umor« Martin Košir, šef jugoslovanske Udbe (1974–1978), na stara leta živi na Gorenjskem, Igor Omerza pa preiskuje, kaj je počel v času, ko je Udba v tujini ugrabljala jugoslovanske disidente in do smrti pretepala ljudi. V prispevku Igorja Kršinarja, v prejšnji številki Reporterja, o Martinu Koširju (na fotografiji ob Titu leta 1974) oz. o njegovi avobiografiji, med drugim izvemo, da je novinarju avtobiograf, ki je bil v letih 1974–1978 načelnik zvezne tajne politične policije alias podsekretar v zveznem notranjem minstrstvu, povedal, da se je tajna policija (ponarodelo Udba), ukvarjala le z morebitnimi spori med republiškimi Udbami in z analizami. Ko je bil Košir povprašan o ugrabitvi poslovneža Bate Todorovića, ki je bil nasilno priveden v Jugoslavijo februarja 1975, torej v času njegovega vrhovnega »udbovskega« mandata, je M. Košir zatrdil, da je za ugrabitev Slobodana Todorovića - Bate izvedel, ko je bil na dopustu, sicer pa je to akcijo izvedla slovenska Udba pod vodstvom Janeza Zemljariča. In naprej: »Bila so zelo stroga pravila, brez soglasja federacije se v te zadeve nismo mogli vpletati, ker so bile za to pooblaščene republike.«

17.4.2015+1     + (2)     – (1)     Oceni tardečka 

kdo je on da take govori piše??če pa jaz kj zinem dobim položnico...kaj pa njegovi grehi?restant biši tu soli pamet,lepo vas prosim

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava