Vladimir Đurđević: Ne stavi na Angleže, KC Janeza Trdine Novo mesto

13.4.2015 | 20:00

Režija:Gašper Tič

Igrajo:Jernej Čampelj, Tomislav Tomšič in Andrej Murenc

Produkcija:Cafe Teater in SiTi Teater BTC

Trajanje:80 minut in nima odmora

Na sporedu:

12.04.2015 ob 18:00, Gledališki abonma in izven

13.04.2015 ob 20:00, Gledališki abonma in izven

Avtor teksta Ne stavi na Angleže Vladimir Đurđević je predstavnik mlajše generacije srbskih dramatikov. Odlikuje ga specifična oblika pisanja, ki prav v tej drami ustvari izvirno kombinacijo realističnega žanra z različnimi elementi ironije in tragikomike.

V središču Đurđevićevega samo navidez enostavnega zapleta so trije prijatelji, tipični predstavniki urbanih tridesetletnikov, ki so obtičali nekje na robu prvih resnih življenjskih preizkušenj. Cof je inferioren do svoje zaposlene soproge. Piksi, nezmožen, da se dokaže skozi nešteto površnih seksualnih avantur, in na koncu Bulc, ki ima neustavljivo potrebo, da skozi masko nedolžne šale ponižuje lastne prijatelje. Poleg prijateljstva jih družita še obsesivna strast ter odvisnost od športnih stav na različnih nacionalnih nogometnih ligaških tekmovanjih. Pri zapletu je prav strast do igre tisto gonilo, ki sorazmerno z naraščanjem napetosti ob pričakovanju rezultatov povzroča spremembe pri likih, ustvarja analogni tok, vzbujanje in razvoj nesporazumov ter medsebojnih spopadov med trojico prijateljev.

Zagotovo ste tudi vi kdaj pomislili, kako bi vam zmagovalna srečka ali listič z dobitkom rešila vse vaše probleme in prinesla srečo. Pa bi res? Prijatelji Bulc, Cof in Piksi v to ne dvomijo, vsaj do konca odločilne tekme ne. Nasmejte se jim (in sebi) v komičnem pričakovanju boljše prihodnosti, ki se je seveda žal ne da zadeti na loteriji. Ali pač? Lahko poskusite s stavo … Morda se pa res izide bolje, če staviš na Angleže?!

Opombe:

V letošnji Gledališki abonma smo uvrstili tudi predstavo Georgea Axelroda SEDEM LET SKOMIN v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega. Zaradi poškodbe igralca predstava odpade. Nadomeščamo jo s predstavo Vladimirja Đurđevića NE STAVI NA ANGLEŽE (Cafe Teater in SiTi Teater BTC). Če vam termin ponovitve ne ustreza, si lahko do 3. 4. uredite menjavo sedeža (prek info@kcjt.si ali 07 393 0 395 v času uradnih ur blagajne). Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Prosimo, bodite pozorni na spremembe: abonente Reda B (torek) smo zaradi težav pri zagotavljanju termina uprizoritve uvrstili na ponovitev v nedeljo, 12. 4., ob 18.00, abonente Reda A (ponedeljek) pa opozarjamo na premik predstave na 20.00 (poletni čas).