DL: Belokranjski steljniki - Ohranjen je del kulturne krajine

12.4.2015 | 15:40

Foto: arhiv

Foto: arhiv

DL: Belokranjski steljniki - Ohranjen je del kulturne krajine
DL: Belokranjski steljniki - Ohranjen je del kulturne krajine

Steljniki predstavljajo značilno belokranjsko kulturno krajino, a se — zaradi drugačnega načina kmetovanja kot nekoč — zaraščajo. Z zaraščanjem pa se spreminja in izginja tudi značilna belokranjska kulturna krajina ter tudi tradicija steljarjenja. Da bi vsaj ponekod ohranili steljnike, so se povezali tri belokranjske občine, Zavod RS za varstvo narave in Krajinski park Kolpa. 

V okviru projekta Leader so natisnili zloženko o belokranjskem steljniku, oblikovali spletno stran, izdelali reklamni spot, pripravili celostno podobo promocije, izdelali vzorčne izdelke embalaže za steljniške izdelke. Izobrazili so izdelovalce, ki so naredili izdelke, povezane s steljniki, in natisnili panoje. Steljnike so tudi popisali in očistili, projekt pa predstavili na sejmih in v medijih.

Ker je metliškega občinskega svetnika Tonija Gašperiča zanimalo, kaj je zdaj z revitalizacijo steljnikov, so mu z občinske uprave pojasnili, da so se v metliški občini zavzemali za prvotno podobo steljnikov, zato so jih dobro očistili. Zavedali so se, da je nemogoče ohraniti vse steljnike, želeli pa so preprečiti zaraščanje tipične lokacije pri Vinomerju. V dogovoru z lastniki so očistili okrog 20 ha zaraslih površin, ki jih v prihodnje lahko vzdržujejo z majhnimi stroški. Tako si je na poti iz Metlike proti Drašičem mogoče ogledati tipično belokranjsko steljniško kulturno krajino in sožitje med brezami in praprotjo.

Prvi del projekta, ki ga je vodila metliška občina, so uspešno končali. Prav tako so dobili ves odobreni denar. Projekt je skupaj z DDV, ki ni upravičen strošek, veljal 90.000 evrov. Da pa bi bili doseženi dolgoročni cilji, je predviden še drugi del, katerega cilj je dodatna animacija prebivalstva in zainteresirane javnosti. Ljudsko izročilo in običaje bi obujali z različnimi prireditvami, kot so Pastirske igre, Jurjevo, Razkošje v stelji, Kresovanje. Najpomembnejše pri projektu pa je, da so lastnike zemljišč prepričali, da ohranjajo kulturno krajino in preprečujejo zaraščanje steljnikov v gozd.

Članek je bil objavljen v 52. številki Dolenjskega lista, 24. decembra 2014

M. B.-J.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

17.4.2015Oceni hudini 

vsake leto eno min isto,zgodba se ponavlja,eno in isto 16let....a je kaka služba nova v belikrajini??se gradi kaka tovarna,morda??pustite steljnike,travo....službe opišite rajši,službeee...tovarneee,a,ne g.vika lozarjeva??mam prav??

17.4.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni Nakovalo  

Vprašanje za Mirjam B.J.: ........... tale brošura je izdana že davnega leta leta 2012,(mislim da se ne motim ), narejeno nekaj spominkov ,kateri naj bi predstavljali kako turistične spominke iz Bele krajine . Ni nobenega rokodelca kateri se bi jih lotil in seveda jih prodajal .Nikjer jih ni na prodaj !!!...... Kaj vam lastnik DL Petan - (čigar krediti so na slabi banki ) ne dovoli več resnih člankov o problemih Dolenjske in Bele krajine . ??????????

17.4.2015Oceni tina 

končno ena pametna oseba,ki razmišlja o nečem,ne to k vika non stop opisuje eno ta isto.....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava