Stojnice po mestu ob Svetovnem dnevu zdravja Novo mesto

7.4.2015 | 09:00

Svetovni dan zdravja 2015 je posvečen varnosti hrane. To je priložnost, da se opozori vse vpletene v preskrbo s hrano - ljudi, ki delajo v različnih vladnih resorjih, kmete, proizvajalce, trgovce na drobno, zdravstvene delavce, kot tudi potrošnike - o pomenu varne hrane. Pomembno je, da se vsak od naštetih zaveda vloge, ki jo lahko odigra pri tem, da je hrana na našem krožniku varna za uživanje. Glede na razsežnosti globalne trgovine je pri razvoju in ohranjanju kmetijstva ter pri zagotavljanju trajnostne oskrbe s hrano posebej izpostavljen pomen lokalno pridelane hrane. V pričakovanju večjih težav z oskrbo s hrano v svetovnem merilu in tudi zaradi spoznanj o negativnih okoljskih učinkih daljših transportov hrane, postaja lokalna in regionalna samooskrba s hrano ponovno pomemben del celotne ponudbe hrane. Zato je potrebno povečati stalno ponudbo in povpraševanje po zdravi, lokalno pridelani hrani.

Za zdravo in varno prehranjevanje v prihodnosti bomo na Fakulteti za zdravstvene vede Novo mesto v sodelovanju z Visoko šolo za upravljanje podeželja Grm Novo mesto in Zavodom Grm Novo mesto – centrom biotehnike in turizma dne, 07.04.2015 med 9.00 in 15.00 uro organizirali strokovno srečanje z naslovom VARNA IN ZDRAVA HRANA.

Študenti FZV bodo v sodelovanju s študenti zavoda Grm Novo mesto pripravili stojnice, na katerih nas bodo med 09.00 in 15.00 uro osveščali o pomenu zdrave, varne hrane, delili zloženke in ponujali izdelke za degustacijo. Stojnice bodo na naslednjih lokacijah: v avli Visokošolskega središča Novo mesto, Na Loki 2, na Visoki šoli za upravljanje podeželja Grm Novo mesto, v Zdravstvenem domu Novo mesto, v spodnji etaži Gostišča na trgu, v centru Qlandia, v Mercator centru Bršljin, na terasi Čajarne Stari most.

Vljudno vabljeni