Fakulteta za turizem Brežice počastila ženske in matere: Z materami v pomlad

2.4.2015 | 08:10

Fakulteta za turizem Brežice počastila ženske in matere: Z materami v pomlad

V čudovitem ambientu viteške dvorane Posavskega muzeja Brežice je potekal dogodek Z materami v pomlad, ki so ga pripravili študentje 2. letnika visokošolskega študijskega programa Fakultete za turizem Univerze v Mariboru pod mentorstvom mag. Lee-Marije Colarič-Jakše v okviru predmeta menedžment prireditev. V pestrem programu je več kot 100 gostij in gostov prisluhnilo bogatemu programu, v katerem so se predstavili tudi učenci Glasbene šole Brežice, dijaki Gimnazije Brežice, Folklorna skupina Dobova, klapa Parangal in drugi. Študentje Fakultete so pripravili tudi animacijsko delavnico za otroke, tako da so se starši lahko v miru prepustili vsebini programa in popoldan doživeli zares slovesno.

Dogodek sta z nagovorom otvorila dekan Fakultete za turizem doc. dr. Božidar Veljković in podžupanja občine Brežice Katja Čanžar. Osrednja tema dogodka so bile uspešne ženske iz regionalnega prostora ter njihovo usklajevaje vlog poslovne ženske in matere. V gosteh so bile mag. farmacije Veronika Bregar, vodja marketinga v Sava Hotels&Resorts mag. Valentina Božič, novinarka Tamara Vonta in samostojna podjetnica, gostinka Ivanka Kocjan. V intervjuju s študenti so povedale:

Mag. Veronika Bregar povezuje vlogo matere šestih otrok, žene in uspešne ženske skozi pozitiven odnos do življenja. Posebno energijo ji dajejo otroci in mož, dom ji predstavlja najtoplejše gnezdo in sprostitev. Nikoli ni imela pomislekov o menjavi poklica farmacevtke, ne glede na to, da se je odločala tudi o študiju medicine. V službi je zadovoljna, saj rada dela z ljudmi in jim pomaga. Pravi, da prihaja z velike družine, ki ji je dala veliko lepih in tudi težkih trenutkov, tako da se je naučila tudi iznajdljivosti. V življenju so ji pomembne drobne stvari in malenkosti, ki se ne vidijo. Iskrenost in resničnost sta ji pomembni vrlini.

Mag. Valentina Božič meni, da je najpomembneje, da delaš to, kar te veseli. Če je temu tako, lahko z veliko podpore moža tudi ob živ-žavu otrok dan zaključiš kot uspešen. V svojem poklicu je zadovoljna, saj je vedno želela delati nekje, kjer bo lahko nekaj spremenila. Tako je tudi prišla v turizem, saj tu lahko veliko spreminja. Zelo rada dela tudi z mladimi, saj meni, da je potrebno znanje predajati naprej. Kljub karieri je potrebno ceniti tudi posebne trenutke, saj nikoli ne vemo, kdaj jih ne bo več.

Tamara Vonta meni, da je za uspeh ženske pomemben tudi razumevajoč mož in mobilne babice, da lahko usklajuje kariero in družino. Ne glede na poklic, ki ga mame opravljajo, so mame vedno v situaciji, ko se sprašujejo, ali so dovolj naredile za svojo družino. Toda najpomembneje je to, da vsaka mama sledi svojemu srcu. V svojem poklicu je zadovoljna, saj meni, da ji daje veliko dinamike. Kljub temu, da je sanjala, da bi postala astrofizik, je s svojim delom zadovoljna. Zelo rada dela z ljudmi, trenutno je njen izziv delo z romskimi otroki. Njeno mnenje je, da je družina dom in središče človeka. Meni, da ni pomembno, da je družina točno taka, kot jo predpisuje družba.

Ivanka Kocjan pravi, da so vsi začetki težki. Delo v gostilni je bila moževa želja, ki jo je skozi čas vzljubila in videla prihodnost v tej panogi. Pri delu ima danes veliko pomoči in podpore od otrok. Uvidela je, kako veliko lahko v tem poklicu naredi za ljudi. Svoje delo opravlja z veseljem, saj vidi zadovoljstvo v tem, da se gostje vračajo in da so srečni. Nekaj najlepšega, kar človek ima, pa je zanjo družina in topel dom.

Iz slovesnosti je bilo moč razbrati, da se v zadnjem času vse bolj zavedamo, da sta za vzgojo otrok in za popolno srečo družine pomembna oba, mati in oče, zato je materinski dan tudi praznik staršev, teden v katerem ga praznujemo, pa kar teden družine. K temu so študentje Fakultete za turizem dodali prispodobo dveh angelov, ki imata vsak svoje, vsak samo eno krilo, uspešno pa lahko poletita le tedaj, ko se povežeta, združita v eno telo in poletita dvema, obema kriloma.

T. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava