Semenjavnica in predavanje: Urbani vrtovi na balkonih, strehah in stenah, Situla Novo mesto

2.4.2015 | 17:00

Samostojna pridelava zdrave hrane v urbanih okoljih in izmenjava semen v Novem mestu

Četrtek, 2. 4. 2014, od 17. do 19. ure

Hostel Situla, Dilančeva ulica 1 (Glavni trg), Novo mesto

Organizatorji: Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine v sodelovanju z Zvezo društev za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda-Demeter Slovenija, Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto – Regijski NVO center in Društvom Ajda Dolenjska

Vse večja zaskrbljenost glede zagotavljanja varne in zdrave hrane se odraža tudi v porastu zanimanja za lastno pridelavo hrane, ki je lokalnega izvora in ni gensko spremenjena. Zdravo hrano lahko pridelamo tudi sami, in sicer tako, da začnemo izkoriščati urbani prostor in površine kot so balkoni, stene, ograje, strehe, terase, ter tudi vrtičke, parke in druge mestne površine. Nanje lahko zasadimo prehrambne rastline, jih sonaravno pridelamo in s tem dosegamo večjo samooskrbo in dostopnost do zdrave prehrane.

Če s težavo pridete do kakovostnih avtohtonih, ekološko in biodinamično pridelanih semen za lastno pridelavo zdrave hrane in imate presežek semen, ki bi ga želeli izmenjati, vljudno vabljeni na izmenjevalnico semen. Poleg izmenjave bo potekalo tudi predavanje o vertikalnem urbanem vrtnarjenju. Na predavanju dr. Gojka Staniča, avtorja knjige Sonaravni vrt na strehi, boste izvedeli kako v urbanih okoljih (strehe, balkoni, stene, vrtovi …) vse leto na sonaravni način pridelovati sveže sadje in zelenjavo. Dogodek je tudi priložnost za povezovanje, saj se ga bodo udeležili tudi predstavniki društev, zvez društev ter pridelovalci, ki delujejo na področju ekološke pridelave hrane.

PROGRAM:

17.00 - 19.00: Izmenjava semen in sadik

17.00 - 18.00: Predavanje: Urbani vrtovi na balkonih, strehah in stenah, dr. Gojko Stanič

Dodatne informacije: Maja Žunič Fabjančič, Regijski NVO center (majazun@gmail.com; 07/39 39 311) in

Marija Marinček, Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine (marija.marincek@gmail.com, 040 254 667)