DL: Bogdan Osolnik - mož, ki je bil zraven

30.3.2015 | 14:20

Producent Primož Kastelic, režiser Filip Robar Dorin in Bogdan Osolnik (Foto: I. Vidmar)

Producent Primož Kastelic, režiser Filip Robar Dorin in Bogdan Osolnik (Foto: I. Vidmar)

»Mislim, da je vse več ljudi, ki bi želeli živeti v drugačnem svetu, bolj naklonjenemu človeku. Zato ohranjam v sebi vero v človeka, neizmerno bogastvo njegovega duha in v silo njegove ustvarjalnosti, ki ga že vodi celo v odkrivanje tajnosti vesolja,« so besede Bogdana Osolnika, partizana, diplomata in publicista za konec dokumentarnega filma o njem, ki ga je režiser Filip Robar Dorin sredi preteklega tedna še ne povsem končanega predstavil na ta veseli dan kulture v Dolenjskem muzeju.

Delovni naslov filma je Z ljubeznijo skozi surovi čas, kakršen je tudi naslov Osolnikove avtobiografske knjige, v kateri je popisal svojo predvojno in medvojno zgodbo. Bogdan Osolnik se je rodil v Borovnici leta 1920, otroštvo je preživel v Kočevju in Novem mestu, kjer je obiskoval gimnazijo in bil del pestrega družbenopolitičnega dogajanja mladih, po gimnaziji pa se je odločil za študij prava v Ljubljani. Bil je aktivist OF in partizan, član Vrhovnega plenuma OF in Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta, med NOB pa je deloval predvsem na področju kulture, publicistike in diplomacije.

Po vojni je bil diplomat, na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo se je kot predavatelj ukvarjal s področjem javnega informiranja in komuniciranja, bil je sodnik ustavnega sodišča SR Slovenije, med drugim je bil član Mednarodnega biroja za mir in je častni član Mednarodne interparlamentarne unije. Je tudi častni občan Mestne občine Novo mesto in častni član Društva Novo mesto. 

Zgodba, ki jo Bogdan Osolnik pripoveduje v filmu, se sicer začne nekoliko kasneje kot v knjigi — šele z začetkom vojne v Jugoslaviji, ki ga je zalotila med služenjem vojaščine v Kosovski Mitrovici, od koder je kar dva meseca potoval domov v Novo mesto, iz mesta pa se je, ko se mu je ilegalno delo zazdelo preveč nevarno, odpravil v partizane.

Pripoveduje o ofenzivah, o kočevskem zboru odposlancev, ki je postavil temelje slovenski državnosti, zasedanju Avnoja v Jajcu, kjer so slovenski delegati izsilili pravico do samoodločbe narodov, o osvobajanju Primorske in Trsta, s katerim smo Slovenci dobili pomemben del svojega etničnega ozemlja, ki so ga po prvi svetovni vojni imeli v lasti Italijani, o povojni jugoslovanski diplomaciji, katere pomemben člen je bil, o informbiroju, o Stalinovi smrti in obisku Hruščova ter o svojem izstopu iz politike.

Bogdan Osolnik je bil povsod zraven, imel je svoje mnenje, ki ni bilo vedno enako mnenju njegovih političnih sopotnikov, a se je mnogokrat izkazalo, da je stvari predvidel bolje od drugih.

V filmu, ki ga je pod producentstvom Primoža Kastelica posnel Studio Vrtinec, Bogdan Osolnik noče komentirati današnjih razmer, a v muzeju je povedal, da mu neoliberalizem in svet, ki ni po meri človeka, nista všeč.

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista, 11. decembra 2014

Igor Vidmar

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

30.3.2015Oceni antineoliberalni 

tak svet še marsikomu ni všeč !

30.3.2015+1     + (2)     – (1)     Oceni alen 

Meni pa ni bil všeč ta enopartiski sistem ki ga je pomagal uveljavljati.Pa nehajte že enkrat o temeljih za samostojnost.To je bilo možno šele leta 1990 ko je DEMOS zmagal na prvih (skoraj poštenih) volitvah.

30.3.2015Oceni samostojnost 

"samostojnost" se je zgodila, ko so "pristojni", med drugim odločili, da je poizkus imenovan "Jugoslavija", končan. V teh letih se je zgodilo marsikaj tudi drugje, ne samo na teh področjih. Če se malo bolj poglobite v dogajanja, kar je v današnjem času interneta možno, je lahko ugotoviti tudi to, zakaj je "enopartijski sistem", na nek način, nadaljeval svojo vlogo. Nestrinjanje z njim ali nasprotovanje temu, je sicer legitimno, vendar ne spremeni ničesar. Je pa proučevanje teh dogajanj, lahko zelo travmatična dogodivščina, zato je vsekakor za večino bolje - udrihanje čez tabele in tardeče, pač, glede na kateri strani je posameznik.

30.3.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni Pavel 

Še en pravličar z nezasluženo penzijo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava