Kateri značaj bomo oblekli danes?

29.3.2015 | 10:50

Kateri značaj bomo oblekli danes?

V četrtek, 26. marca 2015, smo v sodelovanju z Duhovno skupnostjo Oriš – energij narave pripravili predstavitev knjige Ešu in ureditev univerzuma, avtorja prof. dr. Síkírùja Sàlámìja – Baba Kinga, Jorube iz Nigerije. Jorube, eden tistih redkih svetovnih narodov, ki še ni izgubil stika s prvobitnim izvorom človeštva – z naravo, na prvo mesto v svojem pojmovanju sveta uvršča energijo reda, organizacije in discipline, imenovane Ešu. Ešu je resnica življenja. Resnica pa je običajno, žal, tudi sovražnik življenja. Več resnice ko je v nas, več sovražnikov imamo. Ešujeva filozofija je razvoj določenih kvalitet. Na ta način priznavamo, da je vse možno.

Ešu in ureditev univerzuma je knjiga, ki jo lahko beremo kot priročnik za življenje, antropološko študijo izvorne afriške kulture ali literarno delo. Govori o prvobitnem izročilu urejenosti tega sveta, o tem, zakaj je potreben red in kaj nam ta prinaša na osebni ravni ter na ravni univerzuma … Sodi na knjižno polico vsakogar, ki odkriva svoje korenine in se sprašuje, zakaj je svet (ne)urejen tako, kot je.

Pogovor s prof. dr. Síkírù Sàlámìjem – Baba Kingom je vodila in tolačila Jasmina Audič – Awodiran. Baba King nam je zaupal, da v Zahodnem svetu šteje zunanja lepota, pri njih, v Afriki, pa šteje notranja lepota – značaj, karakter. Vse dobre in slabe stvari so znotraj nas. Vsi značaji obstajajo znotraj nas. Odvisno je le, katerega se odločimo večkrat obleči.

Baba King v Slovenijo prihaja že 12 let. Na predavanju se je dotaknil tudi Slovencev in uporabe Ešuja pri nas. Pravi, da smo spiritualen – duhoven, duševen – narod, kar ga zelo veseli. Malo je namreč ljudi, ki bi počeli toliko različnosti zato, da bi izboljšali svoje življenje. Sam vedno hvali na podlagi izkušenj. Ne vtisa.

Seznanili smo se tudi z izrazom suru. Le-ta ne pomeni le potrpežljivosti in tolerantnosti, pač pa je to odprtost za različnosti, na katere ne reagiramo. Meni, da je ta izraz za svojega vzelo že kakšnih 100 ljudi, kar pomeni, da ga tudi uporabljajo v vsakdanjem življenju. To ga zelo veseli.

Poučno, strokovno, modro in uporabno predavanje. Vse hkrati. Naj zaključim s sledečimi, več kot zgovornimi besedami: »Življenje je igra – odločite se, ali boste v igri svojega življenja glavni igralci, statisti ali le gledalci.«

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

Galerija

_IMG_3209 (1)
_IMG_3209 (10)
_IMG_3209 (11)
_IMG_3209 (12)
_IMG_3209 (2)
_IMG_3209 (3)
_IMG_3209 (4)
_IMG_3209 (5)
_IMG_3209 (6)
_IMG_3209 (7)
_IMG_3209 (8)
_IMG_3209 (9)
_IMG_3209 (Large)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava