ZPM Krško - že 62 let za srečnejše otroštvo

28.3.2015 | 08:10

ZPM Krško - že 62 let za srečnejše otroštvo

V ponedeljek, 23. marca 2015, je v prostorih Dnevnega centra Zveze prijateljev mladine Krško potekala 25. Skupščina ZPM Krško. Na njej so obravnavali poročila o izvajanju programa in poslovanja, realizacijo finančnega načrta za leto 2014, poročilo Nadzornega odbora ter predlog programa in finančnega načrta za leto 2015. Vsi predlagani dokumenti so bili potrjeni. Nadzorni odbor, ki je pregledal poslovanje ZPM Krško v letu 2014 ter njegovo skladnost s sprejetim programom, je ugotovil bogato in koristno delovanje ZPM Krško v javno dobro, kar obenem potrjuje smotrnost izrabe javnih sredstev.

ZPM Krško je lahko svoje programe izvedla le ob strokovni pomoči vodstva ZPM Krško in zaposlenih sodelavcev, številnih prostovoljcev vseh generacij ter mentorjev.

Bogato delo ZPM Krško so v preteklem letu prepoznali tudi prebivalci Posavja, ko so izglasovali ZPM Krško za Naj prostovoljsko organizacijo v občini Krško.

Strokovno delo na socialno humanitarnem področju je prepoznalo tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je ZPM Krško na podlagi bogatega in strokovno izvedenega programa podelilo status humanitarne organizacije. ZPM Krško je ena izmed sedmih organizacij v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), ki je pridobila ta status ter edina na področju Posavja in Dolenjske.

S programi za pomoč otrokom, mladostnikom in družinam Zveza Prijateljev mladine Krško v sodelovanju z donatorji in Komisijo za socialno humanitarna vprašanja pri ZPMS zmanjšuje socialno izključenost otrok in družin na področju občin v Posavju. V okviru programa ZPM Krško so bile v preteklosti razvite različne oblike materialne, finančne in moralne pomoči najbolj prizadetim oz. socialno šibkim. ZPM Krško pri izvajanju teh programov in projektov uspešno sodeluje z ZPMS, ZPM Ljubljana Moste Polje pri projektu Botrstvo ter drugimi donatorji.

Še posebno se organizacija posveča izvajanju zdravstvenih letovanj otrok, mladostnikov, družin, učencev 6. razredov OŠ v občini Krško ter Šoli zdravega življenja, ki jih izvaja v Otroškem naselju na Lošinju. Večino sredstev za izvedbo zagotovijo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Občine Krško, Brežice, Kostanjevica na Krki in Sevnica, ZPMS ter donatorji.

Glavno vodilo delovanja ZPM Krško je Konvencija o otrokovih pravicah, na podlagi katere temeljijo tudi vsi ostali programi, ki jih izvaja ZPM Krško. V sodelovanju s šolami in vrtci izvajajo programe: Otroški parlamenti, Evropa v šoli, Bralna značka in Zeleni nahrbtnik z Zmajčkom Jurčkom.

S pomočjo prostovoljcev izvajajo aktivnosti v Dnevnem centru ZPM Krško, Dan za spremembe, Zimovanje, svetovanje na TOM telefonu, Tednu otroka, Veselem decembru z obdaritvijo vseh predšolskih in osnovnošolskih otrok, druženje družin, Otroci in mladi ne priznajo meja v Celovcu in v Nerezinah. Od septembra 2014 aktivno deluje tudi Klub prostovoljcev ZPM Krško, ki je edina organizirana oblika prostovoljcev v Posavju, Dolenjski in Beli krajini. ZPM Krško posebno pozornost posveča delu s prostovoljci, za njih organizira usposabljanja, izobraževanja in druge oblike druženja.

Pomembno je naše skupno zavedanje, da smo med seboj povezani, soodvisni. Da nam sočutje do drugih, dobra dela, prijaznost lahko prinesejo občutek življenjske izpolnitve, ki nam ga ne more dati pehanje za dobičkom ali za oblast. Da nam skrb za pozitivne medčloveške odnose in za človeku prijazno okolje pomeni več kot kopičenje materialnih dobrin. To zavest, ki pogojuje drugačno delovanje, moramo vnašati v institucije, v katerih delujemo, v medije, v družino, v svoje okolje.

Otrokove koristi naj bodo še naprej naše glavno vodilo pri delovanju, saj se ZPM Krško že 62. leto trudi za SREČNEJŠE OTROŠTVO.

D. K. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava