90 let Marije Starešinič iz Zilj in Marije Starešinič s Preloke 

27.3.2015 | 14:45

90 let Marije Starešinič iz Zilj in Marije Starešinič s Preloke 
90 let Marije Starešinič iz Zilj in Marije Starešinič s Preloke 

Vsaka mama je prava mama, dana za srečo in veselje. Prava. In ena sama, za vse življenje (Tone Pavček). Prava mama je izredna, neponovljiva in vredna vsakodnevne pozornosti in ne samo ob materinskem dnevu. Čudež materinstva je v tem, da se njena ljubezen pomnoži z vsakim naslednjim otrokom in ji ni konca, tudi po tem, ko pridejo vnuki in pravnuki, dovolj jo je za vse, ki jo hočejo sprejeti.

Ravno v teh dneh pa sta v naši fari praznovali še posebni jubilej dve mami, ki sta tipični primer prave mame.

Marija Starešinič iz Zilj in Marija Starešinič s Preloke. Kaka slučajnost! Enaki imeni in enaka priimka. »Celo v šoli sva sedeli skupaj!« pravita.

Doživeti 90 let je dana možnost le redkim ljudem, takim, ki so v sebi trdni, načelni, ponosni, dobrosrčni in polni pozitivne energije, ki razdajajo sebe in svojo ljubezen vsem in vsakomur, posebej pa še svoji družini. Taki sta Špeličeva in Račekarkina mama.

Marija Starešinič iz Zilj št. 8, rojena 19.3.1925, zelo bistra in vitalna kot je, nam je doživeto opisala svoje težko, a ustvarjalno življenje, ko sta z možem začela obnavljati dokaj dotrajano domačijo. Med tem sta se jima rodila hčerka in sin, ki je po očetovi smrti (pred 37. leti) nadaljeval obnovo skupaj s svojo ženo. Sedaj je to ena najlepše urejenih domačij v Ziljah, kjer občutiš pridnost in ljubezen, ki jo je mama Špeličeva vcepila tudi svojim domačim. Toda ona še ne miruje, vitalna kot je, pospravlja, čuva pravnučke in budno spremlja vsa aktualna dogajanja preko občil.

Ob njenem pripovedovanju mi je prišel na misel verz iz mladosti: »Kadar ne boš vedel, kako ravnati, spomni se kaj učila te je mati!«

Na Preloki št. 10 pa druga mama Marija Starešinič, rojena 22.3.1925, kljub devetim križem sama opravlja vsa dela na svoji domačiji. Rodila se je v znameniti Županovi hiši (priimek Novak) kot tretja od sedmih otrok. Štirje od njih so odšli po svetu, enega je vzel Kočevski rog, na Preloki sta ostala le Marija in najstarejši brat.

Svoj vek je Marija preživela v stalni »akciji« in v tem duhu sta z možem Ivanom vzgajale tudi svoje štiri otroke. Kot je že omenjeno, še vedno lahko sama gospodari v svoji hiši, skupaj s svojimi živalmi, obdeluje njivico ali dve, ker je doma pridelano najboljše …

Ob vsem pa redno spremlja tudi aktualna dogajanja prek TV in radia in redno prebira časopise, ki jih ima naročene.

Njen duh je čist in presoja ostra, spomin pa - naravnost briljanten. Njen moto: «Delaj, kakor da boš večno živel, živi, kot da boš jutri umrl!«

Kot se spodobi za tako visoki jubilej, sta slavljenki proslavili v krogu svojih dragih.

Čestitali in zaželeli še mnogo zdravih let pa smo jim tudi: KORK Vinica, OZRK Črnomelj, upokojenci Vinica, KS Vinica in ZB Vinica.

Marica Jaušovec

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

28.3.2015Oceni marko 

Kje pa je bil direktor KP Kolpa z rožami ?

28.3.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni nepogrešan 

Ni ga nihče pogrešal.....

28.3.2015Oceni tina 

to so lepe številke!čestitke,vika lozar i ja tega ne bomo doživele

31.3.2015Oceni zinka 

ooo,čestitke!lepa številka!janez in franci imata dobre gene od svoje stare mame,pozdrav popravljalki-ruske linije Marici ki lepo skrbi za svojo taščo

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava