Jamarji s pomočjo vrvne tehnike reševali iz jame

27.3.2015 | 12:15

Jamarji s pomočjo vrvne tehnike reševali iz jame
Jamarji s pomočjo vrvne tehnike reševali iz jame

Jamarska reševalna služba je specializirana nepoklicna reševalna služba v sistemu zaščite in reševanja. Člani Jamarske reševalne službe se zavedamo pomembnosti mednarodnega sodelovanja, saj na skupnih usposabljanjih pridobimo poleg novih poznanstev veliko novih izkušenj ter znanj. Da je mednarodno sodelovanje izjemnega pomena, potrjuje tudi vodja izobraževanja pri Jamarski reševalni službi, Dolenjec Damijan Šinigoj.

Tokrat smo izvedi tedensko mednarodno sodelovanje, kjer smo gostili štirinajst pripadnikov Angleške ISAR ekipe. Šlo je za trening RRMT (Rope Rescue Masterclass Training), kjer smo izvajali uporabo vrvne tehnike iz težko dostopnih objektov. Izobraževanje se je izvedlo na pobudo vodje operative Jamarske reševalne službe, Markota Zakrajška. Angleška ISAR ekipa je ekipa gasilcev, vendar ne te vrste, kot jih poznamo mi. Gre za skupino usposobljenih gasilcev za reševanje iz težko dostopnih predelov, pri čemer uporabljajo vrvno tehniko.

Mednarodno usposabljanje je potekalo ves teden. Od ponedeljka do četrtka so se izvajale vaje vrvne tehnike v Sežani ter njeni okolici, kjer smo vsi udeleženci, tako Angleži kot reševalci Jamarske reševalne službe Slovenije izvedli nekaj vaj. Tako v steni kot jamah so se izvedle vaje, katere kar se le da dajo občutek na pravo nesrečo. V nosila se da eno izmed udeleženih oseb, katera se nato izvlečejo na varno.

Za angleško skupino pa ni bilo poskrbljeno samo tako, da spoznajo naš ter mi njihov način reševanja, temveč si je skupina ogledala tudi podjetje Antron in ReCO Koper. Za zaključek pa seveda slovesnost ter podelitev priznanj.

Usposabljanje je bilo pozitivno tako za ekipo iz Anglije, kakor tudi za nas ter sam Urad Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Ob morebitni večji nesreči si ekipe, ki so izvedle skupna usposabljanja lažje priskočijo na pomoč.

Mateja Mazgan
foto: Branko Mur in Edvard Gregorčič

Galerija

u-jami-01
u-jami-02
u-jami-03
u-jami-04
u-jami-05
u-jami2-01
u-jami2-02
u-jami2-03
u-jami2-04
u-jami2-05

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava