DL: Mladi prevzemnik: »Krave so zakon!«

25.3.2015 | 14:30

Karolina Meglič in Renata Čebular njej

Karolina Meglič in Renata Čebular njej

Milena Vrhovec

Milena Vrhovec

Kmetijska zadruga Stična letno odkupi 4,1 milijona litrov mleka in vsega proda Ljubljanskim mlekarnam. »Lahko rečem, da je bilo letošnje leto dobro, tudi cena je bila prava, čeprav je zadnje tri mesece nekoliko padla, zdaj naši kmetje v povprečju dobijo po 34 centov za liter mleka,« je povedala direktorica KZ Stična Milena Vrhovec.

Sogovornica ugotavlja, da so leta 2014 odkupili celo malenkost več mleka kot v prejšnjih letih, gre sicer le za 1,5 odstotka, a podatek je za vodstvo zadruge kljub temu razveseljiv. Na območju KZ Stična je 80 proizvajalcev mleka, sicer so nekateri manjši v zadnjih letih to dejavnost opustili, vendar so hkrati večji povečali svojo proizvodnjo.

»Skrbijo nas razmere na trgu mleka, ki jih bo prinesla ukinitev mlečnih kvot, v drugih evropskih državah imajo velike kmetije, ki jim naše ne morejo konkurirati. Morali bomo skrbno spremljati razmere, in če bo treba, poiskati novega odkupovalca, kar zagotovo ne bo enostavno,« pove Milena Vrhovec in poudari, da trenutno nima slabih besed o francoski skupini Lactalis, ki je lastnik Ljubljanskih mlekarn. »Še vedno se KZ pogajamo o cenah, je pa res, da je naša vloga otežena, saj ne nastopamo več v vlogi večjega lastnika,« sklene direktorica.

Da se za rejo krav molznic v KZ Stična ni bati, potrjujeta Renata Čebular iz Doba pri Šentvidu pri Stični in Karolina Meglič iz Mekinj nad Stično. Obe sta poudarili, da imajo konkurenco iz drugih držav že zdaj, vendar sta prepričani, da vsega mleka Ljubljanske mlekarne tudi po ukinitvi kvot ne bodo uvozile.

Renata Čebular prihaja s kmetije, kjer se po domače reče pri Rutarjevih, trenutno imajo v hlevu 10 krav molznic in nekaj telic. Na vsaka dva dneva oddajo okoli 300 litrov mleka, računa, da ga bodo v letošnjem letu oddali približno 60 tisoč litrov. »Na naši kmetiji se z mlekom ukvarjamo že dolga leta, jaz sem se odločila ostati doma, mož pa je izgubil službo, zato sva od kmetije odvisna oba oziroma celotna družina; imava pet sinov, štirje so šoloobvezni, najstarejši pa se je že zaposlil,« pove in prizna, da preusmeritve kmetije nimajo v načrtu, ukvarjajo se še s pridelavo krompirja, vendar ta del zmanjšujejo. »Denar od mleka pride vsak mesec, to je redni dohodek, zato ne razmišljamo o čem drugem, pa čeprav menim, da so kriteriji za plačilo zelo visoko zastavljeni. Pred leti sem kolebala, ali bi uredili še predelavo, a sem to misel opustila,« je še povedala. 

Karolina Meglič živi na hribovski kmetiji, veliki 22 hektarjev, od tega polovico predstavlja gozd. »Imamo 13 krav, letos bomo oddali okoli 55 tisoč litrov mleka. Na hribovski kmetiji se težko ukvarjaš s čim drugim kot z mlekom, imamo pa srečo, da so mladi v službah, in dejansko na njej polno delam samo jaz. Smo že malo popustili, pa se je vnuk z velikim veseljem do kmetovanja vpisal na srednjo kmetijsko šolo, potem smo pa vsi spet malo bolj zagrabili,« hudomušno reče. 

Tudi med Čebularjevimi sinovi imajo že prevzemnika, mama je povedala, da se je njen tretji sin vpisal na kmetijsko šolo in da je njegov moto: Krave so zakon!

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista, 11. decembra 2014

J. Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava