DL: Smučišča na Lisci ne bodo urejali

23.3.2015 | 12:45

Lisca je priljubljena točka pohodnikov. (Foto: Vinko Šeško)

Lisca je priljubljena točka pohodnikov. (Foto: Vinko Šeško)

Planinsko društvo Lisca Sevnica in Planinska zveza Slovenije sta z Občino Sevnica sredi novembra podpisala pogodbo o prenosu dela zemljišč in objektov na Lisci. Zaradi bogate vsebine je namreč priljubljena planinska točka tako med okoliškimi prebivalci kot turisti. Gre za enega izmed najbolj prepoznavnih vrhov Posavja z dolgoletno planinsko, turistično in športno tradicijo, ki pa ga je, tako menijo v društvu in na sedežu občine, treba celovito in sistematično revitalizirati. Že leta 2007 so občini Sevnica in Laško ter Planinsko društvo Lisca Sevnica in KŠTM Sevnica pridobili idejno zasnovo turistično-rekreacijskega območja Lisca, ki želi oživiti območje na vrhu hriba in pospešiti razvoj turizma.

Na podlagi idejne zasnove so že izvedli nekatere aktivnosti. Tako je sevniška občina na Lisco pripeljala vodovodno in optično omrežje, sodelovala pri gradnji rastlinske čistilne naprave ter uredila nova igrala za otroke. Za urejenost Lisce in okolice skrbi tudi z rednim vzdrževanjem javne cestne infrastrukture. KŠTM Sevnica je leta 2010 uredil in opremil tri prostore za piknik, v sodelovanju s planinci in občino pa tudi štiri parkirišča ob izhodiščih planinskih poti na Lisco.

Osnovna infrastruktura je tako zagotovljena. Na Lisci pa je nujno potrebna obnova in nova zasnova ne dovolj vzdrževanih objektov, ki so bili do podpisa pogodbe o prenosu v lasti Planinskega društva Lisca Sevnica in Planinske zveze Slovenije. Organizaciji iz svojih omejenih virov nista mogli zagotavljati denarja za celovito obnovo in razvoj, kar je tudi glavni razlog, da je občina Sevnica prevzela lastništvo.

Pogodba med drugim zajema tudi Tončkov dom, ki ima svojega najemnika, to je trenutno Franc Krašovec. Na naše vprašanje, ali se bo zanj zdaj kaj spremenilo, na sedežu občine odgovarjajo, da ne, saj se obstoječi podnajemnik trudi v okviru možnosti, ki jih ima, z njim pa lokalna skupnost dobro sodeluje.

Podpisana pogodba s planinci predstavlja temelj za načrtovanje postopnih, dolgoročnejših ureditev območja in Tončkovega doma. Na občini Sevnica  poudarjajo, da bodo te postopne ureditve v skladu z vsakoletnimi finančnimi zmožnostmi proračuna. Obnova obstoječe vsebine ne bo bistveno spreminjala in se bo navezovala na preteklo in sedanjo ponudbo: gostinsko ponudbo in prenočitve,  pohodništvo, kolesarstvo, priprave športnih društev, možnosti šole v naravi.

Večji posegi bodo odvisni tudi od morebitnih razpisov in možnosti pridobivanja državnih in evropskih sredstev za širitev turistične ponudbe in obnovo tovrstnih objektov. Občina v proračunu za naslednji dve leti nima umeščenih večjih ukrepov, saj imajo prednost obnove oz. novogradnje šolskih objektov. Vsi večji posegi bodo odvisni predvsem od zmožnosti črpanja sofinancerskih sredstev v finančni perspektivi 2014–2020. Projekt je načrtovan tudi v regionalnem razvojnem programu.

Glede na mile zime, ko primanjkuje snega, pa je župan Srečko Ocvirk že pred podpisom pogodbe poudaril, da načrtovane naložbe na Lisci ne predvidevajo ureditve zapuščenega smučišča, saj bi bil finančni vložek v primerjavi s številom smukaških dni vsekakor prevelik in posledično neracionalen.

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista, 11. decembra 2014

R. Žnidar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava