DL: Dimnikarska koncesija - Zmeda in dvomi, in to na račun imena

19.3.2015 | 14:45

Dimnikar s čiščenjem dimnika in peči zagotovi, da je izkoristek peči optimalen, hkrati pa odpravi nevarnost požara. (Foto: B. D. G.)

Dimnikar s čiščenjem dimnika in peči zagotovi, da je izkoristek peči optimalen, hkrati pa odpravi nevarnost požara. (Foto: B. D. G.)

Na Otočcu se je zapletlo, ker je v letošnjem letu prišlo do preoblikovanja podjetja, ki ima koncesijo na njihovem območju. Od leta 2005 koncesijo za dimnikarsko dejavnost pri nas podeljuje država, ki je razdeljena na 194 dimnikarskih območij. Težave lahko nastopijo, če ljudje ne vejo, kdo je pristojen za njihovo območje.

»Po meni dostopnih podatkih je koncesionar za MO Novo mesto Dimnikarstvo Mihelčič Marjan, s.p., sedaj pa obvestila za pregled, čiščenje itd. pošilja podjetje Dimnikar, d.o.o.,« se je glasilo sporočilo občana, ki se je obrnil na nas.

»Res je, da s ta po podatkih na spletu obe podjetji na istem naslovu, vendar ni nikjer zabeleženo, da je koncesionar za MO N ovo mesto podjetje Dimnikar. (Prisiljeni) uporabniki se bojimo, da prihaja do zlorabe in mešetarjenja med obema podjetjema, saj je v letošnjem letu storitve na območju Otočca že opravljalo Dimnikarstvo Mihelčič Marjan (januarja in februarja), sedaj pa spet za letošnje leto obvestila pošilja Dimnikar,« še pravi naš bralec.

PRENOS KONCESIJE

Na tem mestu je treba povedati, da ko smo mi brskali po podatkih o koncesijah na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je za območje Novega mesta že pisalo, da ima koncesijo Dimnikar, a ker nas je zanimalo, kako to, da je prišlo do spremembe, smo ministrstvo prosili še za pojasnilo. Izvedeli smo, da je vlada konec letošnjega maja z odločbo koncesijo, ki jo je leta 2008 podelila Dimnikarstvu Marjan Mihelčič, s.p., prenesla na družbo Dimnikar, ki deluje na istem naslovu (Jurčičeva ulica 15, Novo mesto).

Zanimalo nas je, ali je bil za tako spremembo potreben nov razpis, in na ministrstvu so pojasnili, da zakonodaja določa, da sme koncesionar pravice in obveznosti iz koncesijske pogodbe ali njenega dela prenesti na novega koncesionarja, to velja tudi za prenos na pravne naslednike koncesionarja, za kar je potrebna odločba vlade. Tako je Marjan Mihelčič pred enim letom vložil vlogo za prenos koncesije za dimnikarska območja Novo mesto, Mirna Peč in Dolenjske Toplice, ministrstvo je preverilo, ali izpolnjuje pogoje, in mu ugodilo, z novim koncesionarjem so pogodbo podpisali 12. junija letos, pravijo na ministrstvu.

ZARADI SNEGA POHITELI

Otočani se sprašujejo tudi o tem, ali bodo v letošnjem letu morali dvakrat omogočiti in plačati dimnikarske storitve. Na ministrstvu pravijo: »Gotovo je smiselno, da se storitve ne opravljajo ob koncu ene kurilne sezone in nato takoj na začetku naslednje. Tu imamo v mislih predvsem kurilne naprave na plin in olje, za katere so storitve predvidene enkrat letno. Za kurilne naprave na trdna goriva pa pravilnik predpisuje bolj pogosto opravljanje storitev (dvakrat v sezoni s presledki najmanj treh mesecev za peči do 50 kW moč in izkoristkom nad 80 odst. in štirikrat v sezoni s presledki najmanj dveh mesecev za peči enake moči z izkoristkom manjšim od 80 odst.).«

Seveda smo se obr nili tudi na družbo Dimnikar, kjer so pojasnili, da so se dejansko preoblikovali iz s.p. v d.o.o., vse ostalo pa ostaja enako. »Za stranke se ni spremenilo čisto nič, na terenu imamo še vedno štiri ekipe in delamo kot doslej,« so povedali. Ko smo jih povprašali, kaj se dogaja na Otočcu, da stranke obiskujejo že dr ugič v tem letu, so odgovorili, da so na eni strani naselja pohiteli z obiski, ker je tisto območje težko obdelati, če je sneg. Stranke, ki jih bodo obiskali še letos, bodo imele opravljen pregled v novi kurilni sezoni, kar pomeni, da tja ne bodo hodili čez dva ali tri mesece.

ODVZELI DESET KONCESIJ

Novomeški koncesionar ima na terenu veliko težav. »Naša dolžnost je, da za vse stranke poskrbimo enako. Če se dvakrat najavimo in nam stranka ne dovoli opraviti dimnikarskih storitev, moramo obvestiti inšpekcijo. Imamo cele sezname tistih, ki smo jih morali prijaviti, je pa res, da je iz leta v leto bolje.«

Nezadovoljne stranke tudi niso tiho. »Na ministrstvo so se obračali tudi občani občine Novo mesto z vprašanji o cenah dimnikarskih storitev, o potrebnosti predpisanih čiščenj, o potrebni izobrazbi dimnikarjev, o zavarovanju v primeru škodnega dogodka, o težavah v komunikaciji s tajništvom podjetja,« pravijo na ministrstvu, kjer poudarjajo, da ne morejo odvzeti koncesije na podlagi pritožbe strank, ne da bi pred tem v uradnem postopku ugotovili dejanske kršitve, na njih opozorili koncesionarja, mu postavili rok za odpravo nepravilnosti in ponovno preverili, ali je nepravilnosti odpravil. Doslej je vlada zaradi hujših in ponavljajočih se kršitev koncesijske pogodbe ter drugih predpisov odvzela koncesije za opravljanje storitev dimnikarske službe na desetih dimnikarskih območjih. »Koncesionarji v teh primerih niso več izpolnjevali pogojev, določenih v koncesijskem aktu in drugih predpisih za izvajanje dimnikarske službe, na poziv ministrstva pa teh pogojev v roku niso izpolnili. Večinoma je šlo za neporavnane davke, prispevke za socialno varnost in druge predpisane dajatve in začetek stečajnega postopka koncesionarja,« so povedali na ministrstvu.

Članek je bil objavljen v 51. številki Dolenjskega lista, 18. decembra 2014

J. Ambrožič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (7)

20.3.2015+5     + (5)     – (0)     Oceni opazovalec 

Bistvo vseh dimnikarskih oderuhov je pa, da pridejo, lahko tudi plačaš, če ničesar ne naredijo,lahko tudi popolnoma zmedejo vse nastavitve-saj za to sigurno nimajo ustrezne izobrazbe, pa tudi inšpekciji te prijavijo, če te ni doma,se ne ozirajo na to, ali imaš čas čakati doma....

21.3.2015+7     + (8)     – (1)     Oceni hm 

Meni je nekaj drugega interesantno. S katerim zakonom moraš kot lastnik bodisi hiše, bodisi stanovanja, spustiti vanj nekoga, da opravi neko storitev katere sam nisi naročil? Tega zakona dragi moji ni. Potem bi tudi Policija pošiljala obvestila, da bodite določen dan ob določeni uri doma, ker bodo oni prišli v vaš dom narediti obhod katerega vam bodo zaračunali. Verjetno vam je kliknilo v glavi, da tega Policija ne sme. Tako tudi dimnikar NE SME vstopiti v vaš dom, če ga niste poklicali in naročili. PIKA! Od kar to vem, teh dimnikarjev, ki se sami najavijo (OR Inženiring npr., pravi mazači in prevaranti na kubik!) ne spuščam v hišo. Pred pričetkom kurilne sezone si pa sam temeljito očistim dimnik in rezervno peč na drva. Za meritve pokličem dimnikarja po svojem izboru, ki govori in razume slovensko ter opravi storitve, ki mu jih naročim in katere sem pripravljen plačati. Kurilno peč, ki je še v garanciji, preglede POOBLAŠČEN serviser za to peč. Nobenih kvazi koncesionarjev ne nameravam spuščati v hišo, če jih nisem povabil in tako bi morali vsi delati in se zavedati svojih pravic, ki jih imate. V nasprotnem primeru lahko mirne volje pokličete Policijo in prijavite, da imate na dvorišču prevaranta, ki se pretvarja za dimnikarja in želi na silo vstopiti v objekt.

22.3.2015Oceni pripomba 

Pustite "zakone", ki so prilagojeni določenim skupinam ljudi, ki so zlobirali, da so taki kot so. Iz svojih slabih izkušenj vam lahko meritorno priporočim, da dimnikarja spustite not, da opravi kar ima in plačajte (sedaj po položnici) kolikor pač je in najmanj problemov bo. Menda se bo "zakon" glede teh storitev spremenil, ko se pač bo. Normalno bi bilo in razumljivo, da meritve opravi uradni serviser za določeno kurilno napravo, ki jo sme tudi servisirati. Mogoče bo sedanja "ureditev" zakonsko le urejena, kot bi bilo treba. Mogoče. Lobiji bodo pač poskušali še naprej za lastne koristi, delati neumnosti.

22.3.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni johny 

OR. inzeniring tudi neupraviceno ljudem zaracunava potne stroske, ki so itak ze vkljuceni v ceno pregleda.

22.3.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni črnomaljec 

Z zaračunanimi stroški prevoza,bi delavec-dimnikar lahko šel iz Jesenic v Črnomelj.Če ima recimo 10 strank v enem dnevu in je v enem naselju.Pripelje se pa iz kakih 10 km oddaljenega stanovanja ? Oderuško.Da ne govorimo o tem,da ti lahko vsak šalabajzer kontrolira centralno peč.Prosim vas lepo,kaj se pa grejo.Potem ni treba usposobljenih monterjev centralnih naprav.

23.3.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni IVAN ŠTREKELJ 

Današnji sistemi avtomatskega krmiljenja ne dopuščajo šalabajzarstva,ztato naj opravi kontrolo in meritve le pooblaščeni strokovni servis.

28.3.2015+3     + (3)     – (0)     Oceni novomeščanka 

Komaj čakam, da bo koncesija ukinjena. To kar dela Mihelčič s.p. ali njegovo podjetje Dimnikar je prava sramota. Določi dan, ko bo dimnikar prišel med 8. uro zjutraj in 4. popoldne, potem pa bodi doma in čakaj. Sploh jih ne briga, če ima človek takrat službo, ...... In bog ne daj, da pokličeš, da bi se zmenil za drug termin - naletiš le na aroganco, nesramnost, grožnje po kazni, ....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava