Jera Ivanc (po motivih igre Gl'ingannati anonimnega renesančnega avtorja): ''Prevare'', KC Janeza Trdine Novo mesto

10.3.2015 | 12:00

Režija: Jaka Ivanc

Igrajo: Gašper Tič, Viktorija Bencik Emeršič / Iva Krajnc / Lena Hribar, Jurij Drevenšek k. g. / Gregor Gruden / Jure Kopušar, Uroš Smolej, Nika Rozman k. g. / Ana Dolinar Horvat / Tina Potočnik, Domen Valič, Pianist: Jan Sever / Marko Petrušič / Davor Herceg

Produkcija: Mestno gledališče ljubljansko

Trajanje: 80 minut in nima odmora

Na sporedu:

10.03.2015 ob 12:00, Izven

10.03.2015 ob 19:30, Glasbeno-gledališki abonma in izven

11.03.2015 ob 12:00, Izven

ZGODBA O DVOJČKIH, KI PREVARATA VES SVET, DA NA KONCU NAJDETA DRUG DRUGEGA IN MIMOGEDE ŠE LJUBEZEN.

Komedija Gl'ingannati je bila krstno uprizorjena leta 1531 v Sieni in je nedvomno ena od iger, navdihnjenih s Plavtovimi Dvojčki, skoraj gotovo pa je bil renesančni avtor tudi pod vplivom Bibbienove Kalandrije. Komedija je pozneje zbudila veliko zanimanja po vsej Evropi, saj je v njej mogoče najti čvrste vzporednice s Shakespearovo igro Dvanajsta noč ali Kar hočete.

Klasično filologinjo, prevajalko in dramatičarko Jero Ivanc je gledališče povabilo, da po motivih renesančne predloge Gl'ingannati napiše nov libreto, ki bo izvirni situaciji dodal še humor in akcente novejših časov. Izhodiščna zgodba pa ostaja naslednja: mlada Leila, hči Virginia Bellenzinija, preoblečena v paža Fabia, nastopi službo pri mladem, postavnem, a nič kaj stanovitnem Flaminiu iz Modene. Za ta korak se odloči, ko je bila po njuni kratki, a vroči ljubezni primorana za leto dni zapustiti mesto, Flaminio pa je v tem času pozabil nanjo in se ogrel za Isabello, hčer bogatega Gherarda. Leila, koprneča od ljubezni do Flaminia, sklene opravljati naloge zvestega služabnika in je primorana prenašati gospodarjeva zanosna ljubezenska sporočila svoji tekmici. Vse skupaj se še dodatno zaplete, saj se Isabella, namesto da bi se vnela za Flaminia, zaljubi v paža Fabia, se pravi v Leilo. Ta seveda poskuša nastalo situacijo čim bolje izkoristiti v svoj prid.

Toda tudi Leilin oče ima svoje načrte: svojo hčer bi rad omožil z Isabellinim očetom Gherardom. Ko že vse kaže, da iz te zmešnjave ni rešitve, se v mestu pojavi že dolgo pogrešani Leilin brat dvojček, za katerega nihče več ni verjel, da je še živ. Sledijo prisrčni in duhoviti preobrati, ko se res ne ve več, kdo je pravzaprav kdo in čigavo srce utripa za koga, dokler se nazadnje vsa srca ne združijo, kakor je treba, in so na koncu zadovoljni tako mladi kot stari.

Odmevi:

Želel sem narediti »veliko komedijo na malem odru«. Tako smo zgolj šestim igralcem zaupali kar 14 vlog. Današnji gledalec skoraj nima več možnosti, da bi občudoval obrtno znanje igralcev, ki znajo na primer odigrati več likov. Prepričan sem, da nam je uspelo renesančno komedijo prevesti v jezik, ki je zanimiv tudi za današnjega gledalca. Ob tem nam pomaga živa glasba. Osem songov pripomore k vzdušju predstave, ki spominja na kabarejsko.

Režiser predstave Jaka Ivanc v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo

Komedija preoblačenj, ki je s številčno manjšo zasedbo uprizoritveno zasnovana na hitrih, ponekod že kar hipnih spremembah, do izraza prepusti samim igralcem, med katerimi najbolj izstopita Gašper Tič in Uroš Smolej z oblikovanjem zelo različnih vlog: od dvojice očetov, ki si eden beli lase zaradi hčerine dote, drugi pa cedi sline po mladi nevesti, prek upodobitve moških slug in ženskih spremljevalk.

Ana Perne, Dnevnik

Prav v iskanju prepričljivosti odrskega »prevarantstva« protagonistov sta našla plodno izhodišče za iskrivo ter virtuozno domišljeno in do podrobnosti izvedeno lahkotno glasbeno komedijo režiser Jaka Ivanc ter avtor glasbe in korepetitor Davor Herceg. Slednji je z živo klavirsko spremljavo in spevnimi songi, suvereno odpetimi brez mikrofonov in ozvočenja, približal renesančno komedijo priljubljeni stilizaciji ameriške filmske burleske in lahkotne komedije.

Slavko Pezdir, Delo

Opombe:

POSEBNA PONUDBA SAMO ZA IMETNIKE GLEDLIŠKEGA ABONMAJA KULTURNEGA CENTRA:

cena vstopnice za vse termine je 10 €.