Mestna muzejska zbirka Črnomelj: Martin Tomažin o Palestini

6.3.2015 | 12:10

Mestna muzejska zbirka Črnomelj: Martin Tomažin o Palestini

Država na Bližnjem vzhodu, ki obstaja, a hkrati ne obstaja. Kakšno je življenje na Zahodnem bregu, kjer Palestincem zaradi naselitve judovskih naseljencev rušijo domove, kjer ob omejeni samoupravi ne morejo dovolj razvijati gospodarstva, kjer je vsak četrti prebivalec begunec, ki živi v slabih pogojih, kjer zaradi omejitev gibanja ne morejo obiskovati svojih sorodnikov in svetišč in kako različna je palestinska družba.

Novinar Martin Tomažin nam je na izredno zanimivem predavanju posredoval svoje izkušnje in videnje Palestine, dežele, ki jo tlači birokratska okupacija in na kateri je povsem očitna dvoličnost kriterijev zahodnih centrov moči. Fotografije razdeljenih mest, ulic in poti, gradnja obzidij, ki ločujejo in vzpostavljanje vsakovrstnih omejitev se dogaja s tihim soglasjem Evrope in ZDA. Obe financirata Izrael in Palestino, in v zadnjih letih je EU palestinski samoupravi in Združenim narodom darovala (PEGASE, UNRWA) več sto milijonov pomoči v evrih, predvsem za izgradnjo infrastrukture in pomoč pri vzpostavitvi političnega sistema. Vsakokratno izraelsko vojaško posredovanje v palestinskih enklavah, na zadnje v Gazi, pa stremi po uničenju vseh civilizacijskih kapacitet Palestincev. A kljub vsem kršitvam mednarodnega in vojaškega prava EU ne ZDA nikoli ne sprožijo tožb proti Izraelu.

Mestna muzejska zbirka Črnomelj,
RIC Bela krajina

Galerija

Tomazin 1
Tomazin 2
Tomazin 3
Tomazin 5
Tomazin 6

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

7.3.2015Oceni vika lozar 

Avtor je res doživeto in zanimivo predstavil problematiko tam nekje na Bližnjem vzhodu. Tako se lahko šele zavemo kako lepo nam je tukaj v Sloveniji. Vseeno pa ne morem mimo svojega prepričanja, da se bi stvari mnogo hitreje in pravičneje reševale, če bi v tem sodelovali obe strani. Samo javkati kako se nekomu dela krivica ni dovolj in ne pelje nikamor. Enak občutek imam tudi pri problematiki Romov pri nas. Obe plati zgodbe bi morala biti osnova za reševanje.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava