Prišel je Evald Flisar

4.3.2015 | 11:30

Prišel je Evald Flisar

Konec februarja so v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto gostili Evalda Flisarja, slovenskega pisatelja, dramatika, esejista, urednika, prevajalca, svetovnega popotnika, avtorja trinajstih romanov, dveh zbirk kratke proze, treh potopisov, dveh knjig za mlade in petnajstih dram.

Ob njegovi 70. obletnici, ki jo je obeležil v februarju, poteka vrsta aktivnosti. V NUKu so pripravili razstavo njegovega dela, kjer je na ogled 40 gledaliških plakatov, 100 fotografij gledaliških uprizoritev dram z vseh celin, knjige v slovenskem izvirniku in tujih prevodih, seznam 143 tujih prevodov, tla razstavne dvorane pa so tlakovana s kritikami in intervjuji v 36 jezikih.

Ob njegovemu jubileju bodo izšle tudi štiri nove knjige. Roman Tam me boš našel je nenavadna zgodba v kateri se junak sprašuje, ali je človek sploh sposoben prave ljubezni in zakaj se človek vse prevečkrat odloči, da namesto življenja živi le njegovo senco. Knjiga Spogledovanje z dvojnikom je sestavljena iz niza kratkih odlomkov, ki predstavljajo potovanje skozi avtorjevo prozo, skupna pa jim je predvsem razdvojenost človeka in večni notranji boj. Drama Komedija o koncu sveta, ki je bila leta 2013 dobitnica Grumove nagrade in je izšla pri ameriški založbi Texture Press v 12 jezikih, bo letos marca uprizorjena na tednu slovenske drame v Kranju, svetovno premiero pa je doživela v New Delhiju. Za hrvaški prevod Komedije o koncu sveta je poskrbela dolgoletna sodelavka Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, pesnica in prevajalka, gospa Jadranka Matić Zupančič. Knjiga Drame 2 pa prinaša izbor sedmih že uprizorjenih Flisarjevih dram.

V izjemno bogatem in zanimivem pogovoru nam je gospod Flisar povedal, da bo jeseni izšel prevod njegovega romana Opazovalec tudi v amharščini, ki je uradni jezik Etiopije in ga govori kar 75 milijonov ljudi, angleški prevod romana Na zlati obali pa je nominiran za najprestižnejšo evropsko literarno nagrado, DUBLIN IMPAC International Literary Award, ki je po Nobelovi "najbogatejša" finančna nagrada in znaša 100.000€. Pravico do predlogov za to nagrado pa imajo le javne knjižnice z vsega sveta.

Evald Flisar je prepotoval 96 držav, redno pa se s svojo družino se vrača predvsem v Indijo. Zelo blizu mu je azijska filozofija in če bi se moral odločiti za eno samo misel oz. nauk, ki ga spremlja v življenju in ustvarjanju je to Budova misel: "Ko je Budo učenec vprašal, kaj je namen človeškega bivanja, kaj je smisel življenja, mu je le ta odgovoril: "Nadaljuj."

Izjemen večer so v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto pripravili v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev v okviru programa Povabimo besedo.

Knjižnica Mirana Jarca

Galerija

v-knjiznici-01
v-knjiznici-02
v-knjiznici-03
v-knjiznici-04
v-knjiznici-05
v-knjiznici-06
v-knjiznici-07

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava