Večer slovenskega izseljeništva v Adlešičih

2.3.2015 | 13:30

Večer slovenskega izseljeništva v Adlešičih
Večer slovenskega izseljeništva v Adlešičih

Na turneji po Sloveniji je v adlešiškem domu krajanov nastopila Folklorna skupina Maribor iz Buenos Airesa, iz Argentine. Že v preteklih desetletjih in stoletjih je Slovence pestila stiska in revščina, ki je sprožila val izseljevanja po Evropi in v prekomorske dežele. Pol milijona Slovencev se je razpršilo po svetu. Kako pa jim je bilo v Argentini, so prikazali člani KUD Božo Račič Adlešiči v skeču in nagovoru.

Folklorna skupina “Maribor” je bila ustanovljena leta 1994. Vsi člani so potomci slovenskih izseljencev, ki so prišli v Argentino pred nekaj desetletji. Vadijo v slovenskem domu v Karapačaju, v severnem delu buenosaireškega predmestja. Repertoar slovenske folklorne skupine “Maribor” obsega belokranjske, prekmurske, dolenjske, štajerske, ljubljanske, koroške, porabske in gorenjske plese. Druži jih veselje do ljudskih plesov. Z njimi predstavljajo Slovenijo argentinskemu občinstvu in ohranjajo zavest pri Slovencih v Argentini. V 20. letih obstoja skupine so imeli več kot 140 nastopov. Gostovali so tudi v Urugvaju in v raznih argentinskih provincah, Buenos Aires, Córdoba, Mendoza, Entre Rios in Rio Negro. Skupina sodeluje s slovenskim veleposlaništvom v Argentini. Organizirajo tudi srečanja folklornih skupin različnih narodnosti. Večkrat se predstavljajo s stojnico, kjer nudimo turistične informacije o Sloveniji, slovensko hrano in spominke. Novembra 2014 je skupina praznovala 20-letnico, ob tem pa prejela priznanje Urada Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Prireditev so z Javnim zavodom Krajinski park Kolpa soorganizirali še KUD Božo Račič iz Adlešičev, Preloški muzikanti in JSKD, enota Črnomelj in Krajevna skupnost Adlešiči. Najpomembnejše pa je bilo sodelovanje gostov iz Argentine - Folklorne skupine Maribor.

Boris Grabrijan
foto: Jasmina Grabrijan, Boris Grabrijan

Galerija

Fantovske igre
FS Maribor iz Buenos Airesa
Grabrijan o izseljevanju v Argentino
Izmenjava daril
Jaka
Južnjaški temperament
Kot Štajerci
Kresnice iz Adlešič
Mate odhaja v Argentino
Najmlajša nastopajoča
Patrioti
Ples
Po Gorenjsko
Polna dvorana
Predstavitev društva
Preloški muzikanti
Skeč
Spetnost
Veseli
Zaključek v Rimu
Zaključek

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava