Skupščina Združenja za ohranjanje rudarske dediščine Slovenije - RUDA

2.3.2015 | 11:00

Skupščina Združenja za ohranjanje rudarske dediščine Slovenije - RUDA

V soboto, 28. 2. 2015, je na Senovem potekala 4. redna skupščina Združenja za ohranjanje rudarske dediščine Slovenije, ki je nacionalno združenje s sedežem v Mežici. Osnovni namen Združenja je, da skrbi pa za povezovanje društev in posameznikov, ki s svojim delovanjem skrbijo za ohranjanje in popularizacijo rudarske dediščine v njenem najširšem pomenu.

Polnopravno je v združenje včlanjenih 10 društev: Turistično društvo Mežica, Pihalni orkester Rudnika Mežica, Kulturno društvo MPZ Mežiški knapi, Etnološko društvo Srečno, Turistično društvo Ruardi Zagorje ob Savi, Rudarska godba Hrastnik, Godbeno društvo rudarjev Idrija, Rudarsko etnološko društvo Brezno – Huda jama, Turistično društvo Senovo, Rudarsko muzejsko in etnološko društvo Srečno Zagorja ob Savi, Rudarsko muzejsko in etnološko društvo Perkmandeljc Trbovlje in 5 fizičnih oseb.

Iz poročila Predsednika RUDE, Tadeja Pungartnika, univ. dipl. etn. lahko povzamemo naslednje:

»Kot mlado združenje smo se posvečali predvsem širjenju socialne mreže in utrjevanju poznanstev. Da bi v krajih, od koder prihajajo naši člani, postopno utrdili prepoznavnost Združenja, smo seje izvršnega in uredniškega odbora vsakokrat organizirali v drugem kraju. Med članstvom smo koordinirali obiske in sodelovanja, ki so jih organizirala društva tekom leta. Sodelujemo s predstavniki evropskega združenja VEBH, še posebej z njegovim generalnim sekretarjem Helmutom Hriberniggom iz Avstrije. Eden takšnih sestankov je potekal v Arnoldsteinu/Podkloštru, kjer so predsednik združenja, generalni sekretar VEBH ter predstavniki Pihalnega orkestra Rudnika Mežica in Bergbau und Hütten Traditionsmusik Arnoldstein pogovarjali o nadaljnjem dolgoročnem sodelovanju. Osrednji del pogovora pa bilo praznovanjea 350-letnice rudnika v Mežici.«

Združenje je izdalo 3 številke strokovne revije RUDA, katere osnovni namen je približati vedenje o rudarski dediščini širši javnosti, kakor tudi utrditi zavest o pomenu in pomembnosti rudarske dediščine za turistični in kulturni razvoj nekdanjih rudarskih krajev. Tako se v posameznih številkah predstavijo novo sprejeti kolektivni člani ter teme, ki so prisotne med vsemi člani/članicami združenja. Za leto 2015 smo določili okvirno temo za naslednjo številko, 350 let rudarjenja v Mežici in rudarska kulinarika. Glede na to, da rudarsko dediščino obravnavamo v njenem najširšem pomenu, tako z vidika materialne kulture kot vidika nesnovne dediščine (glasba, pesmi, rituali), revija predstavlja predvsem aktivnosti, ki smo jih izvedli v tekočem letu. V letu 2014 je bila osrednja tema posvečena rudarskim stavkam. Prav tako je združenje lani organiziralo 1. mednarodni posvet Rudarska dediščina in turizem, ki je potekal 25. oktobra 2014 v Laškem. Posvet je bil zasnovan kot predstavitev dobrih in že uveljavljenih praks v Sloveniji in na Hrvaškem.

Za leto 2015 pa je Združenje sprejelo program, ki je usmerjen v aktivnosti ob praznovanju 350. letnice rudarjenja v Mežici, strokovni ekskurziji v Bad Bleiberg ter izdaji 4. številke revije.

Uradnemu delu skupščine je sledil ogled Mašinhausa (Strojnice) na Reštanju, Muzejske zbirke v Ravnah, pisarne TD Senovo (nekdanje črpališče) ter kosilu in druženju z izmenjavo izkušenj in dogovorov za medsebojno obiskovanje/sodelovanje na prireditvah, ki jih organizirajo članice Združenja.

Tone Petrovič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava