DL: Toplice skozi oči študentov - Lesene brvi, kolesarske poti, kozolec za taborjenje ...

1.3.2015 | 10:00

Študentje so svoje ideje javnosti predstavili v Sitarjevi hiši. (Foto: M. Ž.)

Študentje so svoje ideje javnosti predstavili v Sitarjevi hiši. (Foto: M. Ž.)

Poleti so občino Dolenjske Toplice pod drobnogled vzeli študentje in njihovi mentorji Fakultete za arhitekturo v Ljubljani. Delavnica Spregledani potenciali podeželja, ki so jo pripravili skupaj s topliško občino in v kateri so sodelovali z domačini in uslužbenci občinske uprave, je prinesla kar nekaj zelo zanimivih konkretnih rešitev, na katerih bi lahko gradili prostorski in turistični razvoj občine v prihodnosti.

Dokaj hitro uresničljive, tudi z vidika denarja, so lesene brvi. »Študentje so v prostor umestili tri — čez Krko v Soteski, ob izviru Radeščice v Podturnu in pri gostilni Račka v središču Dolenjskih Toplic, zadnji dve pa sta že trenutno zelo zanimivi. Kočevski rog in Krka imata s svojimi naravnimi lepotami in kulturno dediščino tudi sicer največ razvojnega potenciala,« je dejala Mateja Rožič, ki je na občinski upravi bdela nad delavnico.

Pri Podturnu so študentje celovito razmišljali o njegovi revitalizaciji. Je vhodna točka v Kočevski rog, brv bi, kot so zapisali, omogočala srečevanje in posedanje z razgledom na izvir Radeščice, pešci in kolesarji pa bi se izognili nevarnemu cestnemu ovinku, namenjenemu izključno motornemu prometu. Kozolcem, ki so značilni za veduto te vasi, bi vdihnili novo vsebino, lahko bi jih restavrirali, morda dodali še kakšnega, služili pa bi recimo za taborjenje, postali bi prizorišče za festivale, predstavitev domačih obrti .... Brv pri Rački bi na primer predstavljala nekakšen trg nad vodo, bila bi dovolj široka, da bi lahko ljudje posedeli na njej in se osvežili z gostinsko ponudbo.

Ena od skupin je pod drobnogled vzela celotno občino. Ugotovili so, da imajo Dolenjske Toplice veliko zanimivih točk, ki bi se lahko bolje izkoristile tako v dobro prebivalcev kot v turistične namene, vendar med sabo niso povezane v celoto. »Zastavili so široko, na drugi strani pa tudi zelo konkretno, z oblikovanjem mreže kolesarskih in pešpoti ter razvojem sistema označevanja,« je dejala Mateja Rožič in dodala, da je to zagotovo ena izmed nalog, ki bi jo bilo treba prijeti v roke in jo razvijati. Študentje so razmišljali tudi o turizmu v zidanicah in o tem, kako bi vsaj nekoliko poenotili podobo zidanic, ki so zdaj zelo različnih velikosti, o možnostih, ki jih ponujajo Soteska in razvaline gradu, mostu na načrtovani obvoznici in samem razvoju središča Dolenjskih Toplic z vzpostavitvijo sprehajalne poti in tudi razvojem določenih dejavnosti ob njej.

»Skratka novih zamisli je bilo veliko, kar je bil tudi namen delavnice — videli so priložnosti, ki jih mi, ki živimo ali delamo v tem prostoru, prezremo,« je še povzela Mateja Rožič.

Članek je bil objavljen v 45. številki Dolenjskega lista, 6. novembra 2014

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava