DL: Vuzelnica še naprej skrivnostna

25.2.2015 | 14:45

Strokovnjaki Janez Dirjec, dr. Anton Velušček, dr. Borut Toškan, Ranata Bajuk in Jože Matekovič (z leve) pred vhodom v Vuzelnico

Strokovnjaki Janez Dirjec, dr. Anton Velušček, dr. Borut Toškan, Ranata Bajuk in Jože Matekovič (z leve) pred vhodom v Vuzelnico

Kosti, ki so jih našli Radovci, ko so kopali v kraški jami.

Kosti, ki so jih našli Radovci, ko so kopali v kraški jami.

V Vuzelnici je tudi nekaj kapnikov.

V Vuzelnici je tudi nekaj kapnikov.

Kraška jama Vuzelnica pod Radovico je od nekdaj burila domišljijo Radovcev. Ker je navadno tam, kjer je dim, tudi ogenj, so prebivalci vasi menili, da zagotovo nekaj od skrivnostnih zgodb tudi drži. Je v Vuzelnici zakopano zlato tele, so tam tri cerkvice in zvon želja ali velika dvorana s kapniki?

Vaščani so želeli odkriti predvsem zadnje omenjeno, zato so 4. januarja 2003 začeli kopati in odvažati zemljo iz Vuzelnice. S težko dostopne steze je bilo mogoče vstopiti le v okrog 10 metrov dolgo in 3 metre visoko odprtino, naprej pa je bila nasuta zemlja. Prepričani so bili, da bodo delo opravili dokaj hitro. Kako zagnani so bili, pove tudi to, da so nekateri kopali nepretrgano celo 24 ur. Ko dvorane niso našli, je navdušenje nekoliko splahnelo, vendar so vztrajali s kopanjem šest let, a pozneje predvsem ob zimskih koncih tedna. Že konec januarja 2003 pa so ustanovili tudi Društvo za ohranjanje naravnih in kulturnih vrednot KS Radovica.

Izkazalo se je, da zgodbe o Vuzelnici niso povsem iz trte izvite. V okrog 62 metrov dolgem rovu, ki je na koncu njihovega kopanja visok dober meter in širok meter do dva, so odkopali tri odprtine, ki štrlijo okrog 8 metrov navzgor iz rova, kar bi bile lahko tri cerkvice. Našli so tudi kapnik, ki je zvenel, ko so potrkali po njem. Zvon želja? Zlatega teleta še niso našli, čeprav sami trdijo, da so izkopali nekaj še bolj pomembnega. Odkrili so kosti, za katere so strokovnjaki potrdili, da so ostanki jamskega medveda, ki je na ozemlju današnje Evrope živel od pred 120.000 do 27.000 leti. V jami so bili tudi drobci jelenovih kosti.

Ko so prišli do kosti, so prenehali s kopanjem. Sedaj so na vrsti strokovnjaki, saj se je Vuzelnica znašla na zemljevidu arheoloških najdišč kot prvo in za zdaj edino nahajališče jamskega medveda v Beli krajini. Kot so povedali dr. Anton Velušček, dr. Borut Toškan in Janez Dirjec z Inštituta za arheologijo Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU, ki so prejšnji teden obiskali Vuzelnico, so medvedje kosti v jami ostanki poginulih živali, ki so navadno umirale med zimskim spanjem. Zagotovo je torej, da je bil tam medvedji brlog. Kosti jelena pa so bile polomljene tako kot na drugih arheoloških najdiščih, kjer je bil prisoten človek.

Kaj se je v resnici dogajalo v rovu, bodo poskušali ugotoviti s sondiranjem in sejanjem sedimenta. Jama je po mnenju strokovnjakov vrhunsko paleontološko najdišče. Z arheološkega vidika pa ne obeta kaj posebnega, čeprav je res, da velikokrat najbolj zanimive najdbe odkrijejo prav tam, kjer jih najmanj pričakujejo. Če bi arheološka izkopavanja dokazala, da je bil v jami človek iz stare kamene dobe, bi bilo to veliko večjega pomena, kot je najdba jamskega medveda. Doslej so prebivališče človeka iz tega obdobja v Beli krajini našli le v Judovski hiši pri Moverni vasi.

Tako strokovnjaki kot domačini želijo dognati, kakšna je celotna jama in kakšne so povezave z ostalim podzemnim svetom. Po nekaterih podatkih naj bi bil odkopani rov vrh podzemne jame. Ne nazadnje je v dolini pod vhodom v rov izvir Vuzelniškega studenca. Radovci vedo povedati, da so, ko so betonirali stopnice, ki vodijo v cerkev v Radovici, opazili podzemni rov. Je povezan z Vuzelnico? Nad vasjo je bilo nekdaj brezno, ki so ga zasuli. Je vodil v Vuzelnico? Marsikaj bi gotovo lahko potrdili tudi jamarji. Skrivnostna ugibanja o jami se torej nadaljujejo.

Članek je bil objavljen v 47. številki Dolenjskega lista, 20. novembra 2014

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava