DL: Naglavne uši - Nihče ni imun nanje in niso nobena sramota

23.2.2015 | 14:50

Električni glavnik je enostaven za uporabo, stane okoli 30 evrov. (Foto: J. A.)

Električni glavnik je enostaven za uporabo, stane okoli 30 evrov. (Foto: J. A.)

V lekarnah je na voljo veliko preparatov za razuševanje. (Foto: J. A.)

V lekarnah je na voljo veliko preparatov za razuševanje. (Foto: J. A.)

Rado Kostrevc, ravnatelj OŠ Trebnje. (Foto: J. A.)

Rado Kostrevc, ravnatelj OŠ Trebnje. (Foto: J. A.)

Poznate situacijo, ko otrok pride iz šole in se praska po lasišču, hkrati pa prinese še obvestilo, da so se na šoli pojavile uši? Naglavne uši so nadloga sodobne družbe, proti kateri se lahko uspešno borimo le z doslednostjo.

Uši se najpogosteje pojavijo v vrtcih in šolah, kjer je na enem mestu veliko otrok, ki radi stikajo glave. Podatka o tem, kako razširjene so, ni, saj ne gre za nalezljivo bolezen in zakonodaja ne predvideva prijav, lahko pa z gotovostjo rečemo, da se v tem trenutku številni starši in šole ukvarjajo z njimi.

IZKUŠNJE OŠ TREBNJE

Ravnatelj OŠ Trebnje Rado Kostrevc je povedal, da se uši na njihovi šoli, ki ima skupaj s podružnicami 912 učencev, pojavljajo periodično skoraj vsako šolsko leto. »Zaznamo jih kmalu po začetku šolskega leta ali v spomladanskem času. V začetku šolskega leta smo jih že opazili v posameznih oddelkih prvih treh razredov na matični šoli, v tem trenutku pa jih ne zaznavamo. Na začetku šolskega leta na vidno mesto izobesimo plakate in gradiva z navodili o ravnanju ob pojavu uši, ki jih izdaja Inštitut za varovanje zdravja (IVZ). Prav tako z navodili na prvem roditeljskem sestanku seznanimo predvsem starše prvih razredov,« je rekel in dodal, da ob pojavu teh nadlog obvestijo starše vseh učencev v razredu in jih hkrati prosijo, naj izpeljejo postopke pregleda svojega otroka in razuševanja. »To je umivanje las s posebnim šamponom, razčesavanje in pregledovanje lasišča,« pravi ravnatelj in izpostavi, da dokler ima otrok uši, ne bi smel hoditi k pouku.

KLJUČNA JE DOSLEDNOST

»Na naši šoli so izobesili opozorila o tem, da so v določenih razredih uši, učenci so domov prinesli beležke z obvestili, morali smo jih podpisati in s tem smo se zavezali, da smo lasišče svojega otroka dejansko pregledali. Kmalu smo ugotovili, da so nekateri samo podpisali obvestilo, otroku pa lasišča niso pregledali temeljito in uši so se mirno pasle naprej. Skoraj vse šolsko leto se jih nismo znebili,« je o izkušnji iz lanskega šolskega leta povedala razburjena mama učenke ene od dolenjskih šol, ki meni, da bi uši najlažje izginile, če bi učitelji v šoli pregledali glave vseh otrok, a za ta ukrep se vodstvo njihove šole ni odločilo.

Kostrevc pojasni: »Ker učitelji niso usposobljeni za diagnosticiranje, za fizični poseg v integriteto učenca, kar osebni pregled je, je v tem primeru potrebno soglasje staršev. Starši so po zakonu o nalezljivih boleznih dolžni pristopiti k razuševanju in reagirati na naše obvestilo o pojavu uši.«

Tudi na trebanjski šoli učitelji praviloma ne pregledujejo glav. »Smo pa ob trdovratnem vztrajanju uši kljub ukrepom, ki smo jih s starši izvajali, v preteklem obdobju že zaprosili za pomoč zdravstveno osebje,« pojasni ravnatelj, ki opaža, da se starši različno odzivajo na obvestila o pojavu uši, in verjame, da lasišča doma pregledajo, lase umijejo s posebnim šamponom, nima pa šola vpogleda v njihovo doslednost. »Težave so tudi v tem, da so šamponi proti ušem kar precej dragi in da se nekateri pač do zadnjega izogibajo nakupu teh preparatov,« sklene ravnatelj.

VSE BOLJ ODPORNE

Farmacevtka Miroslava Abazović iz Dolenjskih lekarn je povedala, da so okužbe z naglavnimi ušmi prisotne celo leto, je pa pri njih povpraševanje po izdelkih za njihovo odstranjevanje povečano v začetku poletnih počitnic in v začetku šolskega leta.

»Odpornost uši na insekticide je čedalje večja, zato so v zadnjem času v lekarnah na voljo izdelki z naravnimi učinkovinami, ki uši in gnide zadušijo. Učinkovitost izdelka je najbolj odvisna od pravilne uporabe in tudi od dodatnih ukrepov, ki jih moramo pri odstranjevanju uši izvajati,« je rekla in dodala, da so cene izdelkov za odstranjevanje različne, gibljejo se od pet do 20 evrov na škatlico, s tem da je količina porabljenega izdelka odvisna tudi od dolžine in gostote las.

PREVENTIVA

Starši se sprašujejo, kako bi odvrnili naselitev uši na glave svojih otrok, in kroži veliko ljudskih napotkov, kako to doseči, od uporabe laka za lase do umivanja las s kisom. In kaj na to pravi farmacevtka? »Na voljo je pršilo, ki spremeni kislost lasišča, to pa naj bi odvračalo uši od tega, da se naselijo na lasišču. Pred leti so v ta namen uporabljali kis v zadnji vodi, s katero so spirali lase po vsakem umivanju. Lak za lase ali uporaba balzama za lase povzroči, da se uš težje oprime lasu pri izleganju jajčec (gnid). Ne prepreči pa naselitve uši na lasišče.«

Abazovićeva pove, da je idealno, če starši uš najdejo že prvi dan, ko se naseli na lasišče. »Zato je najboljša metoda za preprečevanje ušivosti, da otrokovo lasišče vsak dan, takoj ko pride iz vrtca ali šole, prečešemo z gostim glavnikom, da izčešemo morebitno uš in pregledamo lasišče zlasti v zatilju in za ušesi, če je že prisotna kakšna gnida. Za vsakodnevno česanje je zelo uporaben tudi električni glavnik, ki uš ubije. Stane okoli 30 evrov in ima neomejen rok uporabnosti – zamenjamo le baterije.«

PROBLEM STARŠEV

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pojasnili, da naglavne uši ne sodijo med nalezljive bolezni in teh bolezni tudi ne pr enašajo. Večina otrok dobi uši v domačem okolju oziroma v okolju zunaj šole veliko prej, preden šola sploh zazna problem. Poudarili so, da ušivost ni problem vrtca ali šole, ključno vlogo pri odpravljanju ušivosti imajo starši, ki se morajo zavedati, da jih šola ali vrtec zaradi nesodelovanja pri tem lahko prijavi zdravstveni inšpekciji.

Članek je bil objavljen v 47. številki Dolenjskega lista, 20. novembra 2014

Besedilo in foto: Janja Ambrožič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

24.2.2015Oceni čbelca 

Za električni glavnik naj vam ne bo škoda dat denarja. To je edina stvar, s katero smo pri nas zatrli uši na otroških glavah.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava