Cepiti otroka ali ne? Je to vprašanje?

30.1.2015 | 13:40

Dr. Mateja Černič v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto

Dr. Mateja Černič v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto

V torek zvečer, 27. januarja 2015, je v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto svojo znanstveno monografijo z naslovom Ideološki konstrukti o cepljenju predstavila dr. Mateja Černič. Knjiga, ki je njena razširjena doktorska disertacija, je med bralci dvignila kar nekaj prahu, čeprav stroka mnogokrat očita, da avtorica računa predvsem na medicinsko neizobraženega bralca.

Uvodoma je dr. Černičeva omenila predvsem medijsko ter tudi siceršnjo ignoranco medicinske stroke, tako da se informacije o knjigi, ki je izšla minuli december, uspešno širijo zgolj preko socialnih omrežij ter od ust do ust. Sicer pa je tekom pogovora večkrat poudarila, da lahko na podlagi informacij, ki jih je zbrala v knjigi, zaključi, da so študije o varnosti in učinkovitosti cepiv, na podlagi katerih cepiva dobivajo dovoljenje za promet, velik metodološki zmazek.

Avtorica v knjigi analizira najpogostejše trditve o cepljenju na podlagi dosegljivih statističnih podatkov, polemizira o učinkovitosti in varnosti cepiv, njihovih kratkoročnih in dolgoročnih stranskih učinkih, vplivu adjuvansov, aluminiju v cepivu, neprimernih postopkih za prijavo stranskih učinkov po cepljenju, o postopkih, ki so jih starši deležni, če zavrnejo obvezno cepljenje otrok itn. Dr. Černičeva v knjigi znanstveno argumentira, zakaj trditve o neproblematičnosti cepiv ne držijo, in čemu cepljenj ne bi smeli sprejemati kot samoumeven medicinski ukrep.

Predstavitve knjige se je udeležilo precejšno število staršev, ki jih skrbi tako pomanjkanje dokumentacije, na podlagi katere so cepiva dobila dovoljenje za promet, kot tudi pomanjkanje konkretnih navodil s strani pediatrov pred cepljenjem. Predvsem tistih pravih, razširjenih navodil, v katerih so navedeni vsi stranski učinki, za katere avtorica meni, da bodo še nekaj časa ostali velika poslovna skrivnost, do katere se posamezniki trenutno ne morejo dokopati.

Ne glede na vse pa dr. Černičeva zaključuje, da so sodni mlini v Sloveniji do staršev, ki cepljenje otroka zavrnejo, precej dosledni. Prijave in položnice z globo, ki ni nizka, se hitro znajdejo v nabiralniku vsakega heretika.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

31.1.2015Oceni Zavajanje 

Morda ne bi bilo napak, če bi v uvodu (predvsem lahkovernim) bralcem pojasnili, kakšna doktorica je omenjena gospa. Ne gre namreč za medicinski naziv, ampak je gospa diplomirala na Fakulteti za družbene vede (FDV), doktorat pa opravila na Fakulteti za uporabne družbene študije (FUDŠ). Ali je tipičen družboslovec usposobljen za strokovni dialog z doktorji medicinske izobrazbe, ali je pravi za dajanje medicinskih nasvetov staršem, naj si pa potem odgovori vsak zase. Jaz se v to ne mislim vtikati, se mi zdi pa prav da dajete ljudem NATANČNE informacije, ne pa da jih s pomanjkljivimi ZAVAJATE. Če pa bi koga vseeno zanimalo moje mnenje lahko povem, da grem s pokvarjenim avtomobilom raje h mehaniku kot mesarju, z raztrgano obleko raje k šivilji kot zidarju, v primeru bolezni pa raje k zdravniku kot referentu za komunalni prispevek. Ker smatram Prešernov verz "le čevlje sodi naj kopitar", za še vedno aktualnega.

31.1.2015Oceni Bejž no 

A da bi prisluhnil svojemu telesu, ki ti sporoča, kaj mu paše in kaj ne, to pa ne. Bo medicina to povedala, kajne ? Ko se cepiš in imaš potem probleme in to ne majhne, boš pač ravnal v bodoče v skladu s tem. Vsako drugo ravnanje je kriminal do svojega telesa. Tu ni nobene dileme. Posamezniki pa še vedno mlatijo o "natančnih informacijah" in te pričakujejo od "pristojnih". Človek, ki se v današnjem času samo malo pozanima, lahko dobi neko predstavo. "Kopitar" pa je v končni fazi, samo njegovo telo.

1.2.2015Oceni Zelo enostavno 

Predlagaš da dojenčki prisluhnejo svojemu telesu in se odločijo ali želijo biti cepljeni ali ne? Ker je tale članek o cepljenju dojenčkov. Se ti pa ne čudim. Podobne odzive dobivamo od vernikov v teorije zarot kar naprej. Ti o kruhu, on o avtomobilu. Mi lahko še zaupaš svojo izobrazbo in delovne izkušnje? Da vem, s kakšnim strokovnjakom za medicino imam opravka. Ali še bolje. Se upaš osebno predstaviti in nalepiti tukaj gor notarsko overjeno izjavo, da se vnaprej odrekaš kakršnemukoli vmešavanju uradne medicine v tvoje življenje? Ta izjava pa ne bi veljala samo do prve bolezni, ampak kar do tvoje smrti? Ne? Vem da ne. Vsi so polni besed samo na načelnem nivoju. Ko pa zbolijo, so pa prvi ki kričijo, kako slab zdravstveni sistem da imamo, ker jih ne pozdravi takoj. Poznam za cel vlak takih teoretičnih načelnežev.

1.2.2015Oceni mici 

Ko gledam mojega strica, ki je že 60 let invalid, (komaj se s pripomočki premika) zaradi prebolele otroške paralize, nisem bila v nikakršni dilemi, ali naj cepim svoje otroke ali ne.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava