Odprtje razstave Uroša Weinbergerja ''Hand, Job, Paper, Work'', KC Janeza Trdine Novo mesto

30.1.2015 | 19:00

Vabimo vas na otvoritev razstave Uroša Weinbergerja z naslovom Hand, Job, Paper, Work., ki bo v petek, 30. januarja 2015, ob 19. uri v Galeriji DLUD Kulturnega centra Janeza Trdine Novo mesto.

»Risba je element, ki me spremlja vsa ustvarjalna leta kot osnova slikarskih del, tako zgodnjih – bolj abstraktnih –, predvsem pa poznejših, ko sem razvijal svoj zdaj že značilen svet psihedeličnega socialnega realizma. Nekatere risbe so trenutne, hipne domislice, druge so zastavljene kot skice slik večjih formatov, nekatere pa so »zgolj« čečkanje. Pri spontanem risanju se pogosto pojavijo motivi, podobnim tistim, ki jih slikam na večja platna. Zaradi manjše moje kontrole nad risbo, kot pa jo imam nad sliko, so podobe popačene in anatomsko nepravilne, risbe izražajo grotesknost, ironijo, dekadenco, hkrati pa vsebujejo tudi kanček nedolžne infantilnosti. Ne morem trditi, da gre za neki nov slog ali koncept, vendar pa sem odkril nekaj novega, česar do zdaj nisem ozavestil, ravno prek arhiviranja okoli 200 risb, ki so nastale v zadnjih treh letih. Skratka, razvijam zame nov vizualni svet, ki se dogaja na podzavestni ravni.«

Uroš Weinberger (1975) je leta 2003 zaključil študij slikarstva in leta 2005 tudi podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2001 je prejel študentsko Prešernovo nagrado. Leta 2002 se je izpopolnjeval na Akademiji za likovno umetnost v Sofiji, Bolgarija. Leta 2009 je bil na kulturni rezidenci Ministrstva za kulturo RS v Berlinu, Nemčija. Leta 2011 je bil nagrajenec bienalne razstave – Pogled na likovno umetnost Slovenije 6: Jaz, tukaj, zdaj. Leta 2013 je bil povabljen na kulturno rezidenco v Schafhof - Europäisches Künstlerhaus Oberbayern, Freising, Nemčija. Živi in ustvarja kot samostojni kulturni ustvarjalec v Ljubljani in Novem mestu.

Razstava bo na ogled do torka, 31. marca 2015.