Kavarniški večer v Črnomlju z Igorjem Pirkovičem

28.1.2015 | 12:40

Kavarniški večer v Črnomlju z Igorjem Pirkovičem
Kavarniški večer v Črnomlju z Igorjem Pirkovičem
Kavarniški večer v Črnomlju z Igorjem Pirkovičem

Začelo se je novo leto Kavarniških večerov, ki smo ga v januarju (22.1.2015) obeležili z obiskom Igorja Pirkoviča, dolgoletnega novinarja, urednika oddaje Tednik na RTV Slovenija in avtorja zbirke pesmi o domovini - Slovenska pesem.

Z Igorjem, ki je zbirko že predstavil pri nas, in sicer v Knjižnici Črnomelj in Kulturnem centru Semič, sva spregovorila o slovenskem novinarstvu, televiziji, oddaji Tednik in o žalostnih zgodbah - pismih ljudi, ki prihajajo v njihovo uredništvo. Dotaknila sva se tem, kot so pravičnost in krivica, domovina, slovenska glasba in slovenski jezik.

"Tisti, ki pravijo, da je slovenski jezik nespeven jezik, ne vedo veliko o njem, " je med drugim povedal Igor Pirkovič, ki je tudi sam avtor mnogih besedil slovenskih pesmi. Besedilo za pesem Verjamem, ki jo je pela Eva Boto na Evroviziji leta 2012 v Azerbajdžanu, je napisal prav on. Obenem pa je dobil nagrado strokovne žirije na Slovenski popevki 2014 za najboljše besedilo skladbe Poseben lik, ki jo je odpela Steffy.

Igor, ki je sicer doma na Vrhniki, je obenem poudaril tudi pomen enotnosti: "Pomembno je, da smo brez predsodkov. In da gledamo drug na drugega kot človek na človeka in ne po tem, ali pripadamo levim ali desnim, črnim ali belim."

Prebrala sva tudi nekaj njegovih pesmi iz zbirke, ki so marsikomu dale misliti in zbudile zavedanje o lepoti in duši dežele Slovenije.

Večer je bil obenem namenjen tudi otvoritvi prve razstave mlade umetnice, Črnomaljke, Marijete Tesla. Njene slike niso pustile nikogar ravnodušnega. Na pot slikarstva je zares stopila šele lansko leto, a glede na odziv, ki ga je na svoje presenečenja dobila od obiskovalcev, bo zagotovo trajala ...

Sama sem poskrbela tudi za glasbeni del programa, zapela svoje avtorske pesmi in predstavila svojo novo glasbeno skupino Mistik s članoma Petrom Ambrožičem in Darkom Kočevarjem.

E. K.

Galerija

Erika1
Erika2
Erika3
Erika_Igor
Erika_kitara
Erika_Marijeta1
Erika_Peter
Igor_pirkovic
Igor_pirkovic2
Igor_prikovic1
Publika
Slavko_Marijeta

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava