DL: Uspeli so, ker so stopili iz povprečja

27.1.2015 | 14:10

Igor Jarc, direktor Cablex Plastika. (Foto: M. B.-J.)

Igor Jarc, direktor Cablex Plastika. (Foto: M. B.-J.)

V Cablex Plastiku trenutno dela 109 ljudi, a so že na obzorju tudi nove zaposlitve. (Foto: M. B.-J.)

V Cablex Plastiku trenutno dela 109 ljudi, a so že na obzorju tudi nove zaposlitve. (Foto: M. B.-J.)

Podjetje Cablex Plastik iz Semiča je letošnja dolenjskoposavska gazela. Plastik je eno od hčerinskih podjetij skupine Cablex, ki ima sedež v Tržiču. V Sloveniji je podjetje še v Mežici, sicer pa so firme še v Bosni, Srbiji, od koder pokrivajo tudi potrebe ruskega trga, v Turčiji, na Poljskem, Kitajskem, medtem ko je v Nemčiji firma za logistiko. V skupini je okrog 1.700 zaposlenih, od tega v Sloveniji 750, vsi skupaj pa bodo letos ustvarili od 85 do 90 milijonov evrov prometa.

LANI 24, LETOS ŽE ČEZ STO

Semiški Cablex Plastik je bil ustanovljen leta 2006 in ko je dve leti pozneje vodenje podjetja prevzel Igor Jarc, je bilo v njem zaposlenih devet ljudi. Ko so leta 2009 začeli z novimi posli, se je začela rast. Lani je v podjetju delalo 24 ljudi, trenutno pa jih je že 109. V prihodnjih nekaj mesecih jih bodo na novo zaposlili še nekaj. Koliko, direktor Jarc ni vedel natančno povedati, saj je to odvisno od naročil. Zaposlujejo v glavnem Belokranjce. »Ljudje se zavedajo, da služba danes ni več sama po sebi umevna, ampak je to privilegij. In težav z delovno silo nimamo. Kdor pride k nam, tudi ostane. Zaradi ukinjanja proizvodnje v Secopu je ostalo brez službe veliko dobrih delavcev, ki lahko pri nas hitro nadaljujejo z delom. Prevladujejo proizvodni delavci, 12 pa jih je strokovno usposobljenih,« je zadovoljen Igor Jarc.

Glavni izdelek celotne skupine so kabelski snopi za belo tehniko, primarna proizvodnja v Cablex Plastiku pa je brizganje plastike za sestrske družbe ter kupce na trgu. »Krivec« za to, da se je proizvodnja v zadnjem letu tako povečala, pa je začetek posla za Vorwerk, ki so ga razvijali od leta 2012. »Za Vorwerk delamo končni izdelek za belo tehniko. Kompletiramo proizvod, ki ga naredimo v Semiču, s kabelskimi snopi iz Mežice. Vsi ti izdelki gredo v izvoz, sicer pa na tuje trge posredno ali neposredno prodamo 90 do 95 odst. naše proizvodnje,« pove Jarc.

RAZVOJ IN IZBOLJŠAVE

V Cablex Plastiku pa ni le proizvodnja, ampak tudi razvoj, ki je, kot pravi Jarc, bistvo dodane vrednosti. »Bolj ko stopamo iz povprečja, bolj ko razvijamo nove izdelke, lažje in bolje jih lahko prodamo. Poleg tega pa je investicijski potencial v skupini tako velik, da lahko investiramo v kupce, opremo in v novo tehnologijo. Tega pa nima možnosti delati vsak,« pojasni direktor. Sicer pa tudi zaposlene spodbujajo, da predlagajo izboljšave in inovacije. In medtem ko je bila dodana vrednost na zaposlenega v podjetju leta 2012 35.000 evrov, je bila lani že skoraj 51.000 evrov.

Tudi njihova bonitetna ocena je izvrstna, saj so zbrali 88 od 100 možnih točk, kar je krepko nad slovenskim povprečjem in kar pomeni, da je možnost preživetja pri njih zelo velika. A, kot je zatrdil Igor Jarc, želijo biti tudi drugačni. »Cena delovne sile v Sloveniji je 8,6 evra na uro, v Bosni 4 evre, v Srbiji pa 2,5 evra. Zato moramo organizirati proizvodnjo tako, da izdelujemo čim bolj zahtevne izdelke, proizvodnja pa je toliko avtomatizirana, da lahko teče v Sloveniji in da stroški delovne sile v ceni končnega izdelka niso tako veliki. Pa tudi specifične potrebe, ki jih imajo vse bolj zahtevni kupci, vpeljujemo v serijsko proizvodnjo in zato jih lahko izdelujemo v naši državi,« razloži.

OSTAJA V VRTAČI

Tudi zaradi vsega tega ni bojazni, da bi se proizvodnja Cablex Plastika iz semiške proizvodno servisne cone Vrtača selila drugam. Trenutno imajo v coni največ zaposlenih, prav sedaj pa zaključujejo gradnjo novih 1.000 kv. metrov poslovnih prostorov, ki so jih dogradili k dosedanjim 4.000 kv. metrom, a če bo potrebno, imajo dovolj prostora za nadaljnjo širitev. Cablex Plastik je bil že lani nominiran za dolenjsko-posavsko gazelo in je prišel v finale, vendar direktor pravi, da rastejo vse hitreje in tako bo še prihodnje leto. Po njegovih predvidevanjih se bo hitra rast morda umirila šele leta  2016.

Članek je bil objavljen v 43. številki Dolenjskega lista, 23. oktobra 2014

Mirjam Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (6)

27.1.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni sirotinja jerica 

4 ponudbe imajo od mene od novembra čakam.....

28.1.2015Oceni juka 

Direktorju je zmanjkalo PINKI srajc

28.1.2015Oceni brezposelna 

Prednost imajo Sekopovi delavci! Kaj pa ostali kateri smo že dalj časa brez služb-prihodkov. Za nas pa ni možnosti zaposlitve, čeprav imamo pogoje za subvencionirano zaposlitev?

28.1.2015Oceni juka 

moraš imet veze,samo da dobijo službo za nedoločen čas a bo bolniške, mislim da so na tabletah, največ so bile na bolniški in so prve dobile službo,,,,,,,,,,,,,,ČUDEŽNO OZDRAVELE'''''''''''''''''''''''''''''

28.1.2015Oceni biba 

zdaj smo na inekcijah

28.1.2015Oceni pripomba 

Cele brezposelne Bele Krajine, ne bodo mogli zaposlit, pa naj jim gre še tako dobro. Takih člankov, ki kažejo pozitivno plat dela, tu ni za objavljati in dovoliti komentiranje. Je mnogo preveč dežurnih nergačev. Še naš Lojze, je očitno obupal.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava