V belokranjskih vinogradih na sv. Vincenca

27.1.2015 | 14:45

V belokranjskih vinogradih na sv. Vincenca

God sv. Vincenca ali tudi Vinceče kot ga imenujemo, praznujemo 22. januarja. To je čas, ko mora vsak vinogradnik v svoj vinograd in obrezati vsaj tri trte. Nekoč je gospodar s seboj vzel božičnik (praznični kruh), ki ga je prav s tem namenom prihranil še od božiča. Danes je navada malce drugačna – vsekakor ne sme manjkati klobasa ali salama. V Beli krajini je navada, da gospodarji povabijo v svojo zidanico prijatelje in rez ter malico opravijo skupaj.

Letos smo na Veliki Plešivici obiskali veseli družbi v zidanicah Jurinovih iz Šoštarič in Kortelinovih iz Bednja, kljub iskrenim vabilom iz vseh strani pa časa za kaj več ni bilo.

Stari ljudje so imeli navado, da je bila na dan sv. Antona (17. januar) kakor tudi na dan sv. Vincenca delovna živina prosta in je niso vpregali.

Boris Grabrijan, KP Kolpa

Galerija

Hisi izginjajo
Jurinovi rezači
Kakor pri delu tako pri jelu
Klepec
Ključi vinskega hrama
Na koncu vrste
Na Veliki Plešivici
Na zdravje
Ob trsu
Pojedina
Rez trte
Rez
Stara zidanica
v vinogradu
še dobrote

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (11)

27.1.2015Oceni Adlešičan 

Bačvar je itak glavni. Je to reklama za njegove klobase? Braneta v roke zebe, ker jih ima v žepu. Drugače je pa prav, da se ohranja ta tradicija.

27.1.2015Oceni lačna 

Kam pridemo, da bo pred nami tako lep kupček dobrot? Lep običaj, ki ga ohranjate ta pridni. Čestitke vsem, ki ste tukaj na fotografijah in onim, ki so za objektivom.

27.1.2015Oceni Fučkovčan 

@lačna ti se oglasi v Fučkovce k Bačvaru pa sigurno več ne boš lačna. Tako ukusne klobase, pečeke, ... ne boš dobila nikjer. Tudi moje čestitke tistemu za objektivom.

27.1.2015Oceni Velik trebuh 

Bačvar prinesi eno klobaso za probat v bufet.

27.1.2015Oceni Peres 

Hmmm! Bačvar ne daje hladit pečenko ven ker se boji da mu bi jo hrvati v stoenki odpeljali.

28.1.2015Oceni lačna 

Zahvaljujem za se povabilo na malico. Nisem še bila v Fučkovcih, ko pa bo naneslo, bom rada obiskala tudi to vas. Za tistega, ki prvič pride, mu je treba dat jajce, potem pa še malo domače klobase. Hecam se. Vem, da se imate dobro, kar tudi zaslužite ob napornem delu.

29.1.2015Oceni vika lozar 

Z obujanjem starih običajev, ki so po pravilu prisrčni in v nas vzbujajo skromnost do narave, dajemo sporočilo tudi mladim, da je sobivanje človeka z naravo prvo v življenju!

29.1.2015–3     + (0)     – (3)     Oceni Mici 

Ajde vika ne bluzi

29.1.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni črnomaljka 

Mici, zakaj vas tako moti gospa Vika. V komentarju nikogar ne prizadene ima pa pravico povedat svoje mnenje. Imam občutek, da nekateri komaj čakate, da bo gospa kaj napisala, da jo potem popljuvate. Njen komentar je še kako resničen.

30.1.2015Oceni Alenka M. 

Gospa Vika, ( metliška Črnomaljka) ima prav, glede starih običajev, res jih je treba obdržati in z njimi nadaljevati. Sicer pa ves ostali rez v vinogradu opravijo domači sami. Ni važno, največ je vredno druženje in odmik od nam nedoumljive politike in ekrana. Lep pozdrav Viki!

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava