Deček z velikimi podplati in zvedavim očmi potuje med ljudi

27.1.2015 | 11:05

u-decek-09

u-decek-09

u-decek-05

u-decek-05

Na četrtkovem srečanju v RIC-u so starostno mejo prepolovile mlade pevke, ki so nam polepšale ta dogodek s pesmijo. Dekliški zborček z OŠ Center in zborovodkinjo Jano Zorko je začel naše spoznavanje najnovejše knjige pisateljice Ivanke Mestnik. Knjiga ''Deček z velikimi podplati in zvedavimi očmi'' je knjiga za vse generacije. To so nas prepričale pedagoginja Mateja Petric, povezovalka - komunikologinja Tina Cigler in ilustratorka Katja Keserič Markovič.

To knjigo je pisateljica namenila Novemu mestu ob njegovi 650-letnici. Svojo ljubezen in pripadnost kraju želi prenesti na vse nas, ker je važno, da imamo radi kraj, kjer živimo. Tako se s knjigo spoznamo z vsemi pomembnimi hišami in kraji, važnimi za Novomeščane in druge prebivalce Dolenjske. V njej je veliko dobrih sporočil, podatkov, ki kar kličejo po tekmovanju o poznavanju mesta, ki to leto praznuje. Verjetno bo dobro gradivo za kvize in tekmovanja o njem. Lepa priložnost, da že zgodaj spoznajo svoj kraj in ga vzljubijo. Ilustracije pa bodo zamikale še tiste, ki se bojijo veliko teksta, saj kar kličejo, da jo preberemo.

Zgodba o Primožu, ki raziskuje mesto z očetom, nas opomni, kako pomembno je, da otokom namenimo svoj čas in z njim preživimo veliko izkušenj, ki ga bodo pripravile za življenje. V njej je veliko sporočil o vzgoji in odnosih. Pomembno vlogo imajo tudi babice, ki so neprecenljive za vnučke, ker imajo več potrpljenja in časa, da jim nudijo svoje znanje, izkušnje, predvsem pa občutek, da je dragocen in mu zato namenjajo svoj čas. Staršem zmanjkuje moči in pogosto časa, da bi jim dovolile lastne izkušnje in potrditev, da zmorejo.

Tako pisateljica širi svoje poslanstvo učiteljice, ko pred nas postavi zrcalo naše vzgoje, ko otrokom nudijo vse, le sebe bolj malo. Otrok pa potrebuje zgled ne le besede. Verjetno bo sporočilo doseglo mnoge, da bodo zamenjali svoje prepričanje, da je za otroke važno, da so zaposleni, varni za računalniki in TV. Igrati in biti med vrstniki pa se že skoraj ne znajo več.

To jutro je bilo polno lepih sporočil, potrditev naših prepričanj o našem srečnem, brezskrbnem otroštvu. Želimo si, da bi ta knjiga našla dober odmev .

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za 3. življenjsko obdobje pri RIC-u Novo mesto

Galerija

u-decek-01
u-decek-02
u-decek-03
u-decek-04
u-decek-05
u-decek-06
u-decek-07
u-decek-08
u-decek-09
u-decek-10

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava