Za sevniškimi čebelarji vsestransko najslabše leto

27.1.2015 | 11:45

Za sevniškimi čebelarji vsestransko najslabše leto
Za sevniškimi čebelarji vsestransko najslabše leto
Za sevniškimi čebelarji vsestransko najslabše leto

V soboto, 24.1.2015, smo se številni sevniški čebelarji zbrali na “maratonskem” občnem zboru, na katerem smo poleg običajnih proceduralnih zadev sprejeli tudi nova pravila društva ter pravilnik o disciplinskem postopku. Ponovno pa smo se seznanili tudi s kodeksom čebelarske etike, ki jo nekaterim nemalokdaj primanjkuje. Vse je pripravil in predstavil marljivi član upravnega odbora g. Andrej Bobek.

Nič kaj zavidanja lahki potek zbora je uspešno vodil Andrej Kozinc - dosedanji uspešni mentor čebelarskega krožka na OŠ Boštanj in predsednik komisije za zdravstveno varstvo čebel pri društvu.

Ker društvo ni uspelo v lanskem letu pripraviti nobenega slavnostnega trenutka, so bila na tokratnem zboru članov podeljena tudi številna priznanja in odlikovanja za 10, 20, 30, 40 in 50 let članstva v društvu in Čebelarski zvezi Slovenije ter čebelarskim veteranom. G. Francu Reparju pa je bila podeljena Listina o častnem članstvu. Odlikovanje Antona Janše III. stopnje so prejeli: g. Niko Sajtl, g.Tone Stopar in g.Janez Stopar. Odlikovanje A.J. II.stopnje pa je prejel g. Andrej Kozinc. Predstavili pa so se tudi novo sprejeti člani društva.

Vse navzoče je že v uvodnem delu pozdravil župan občine Sevnica g. Srečko Ocvirk in izrazil podporo čebelarjem v prizadevanju za ohranitev narave pri pridelavi hrane in delu ter pri nujnih vzdrževalnih delih na čebelarskem domu, za težko pričakovano prenovo doma pa nakazal možnosti vključitve na katerega od razpisov v prihodnjih letih.

Čebelarji v ocenah ugotavljamo, da ni bilo preteklo leto naklonjeno ne čebelam ne sevniški čebelarski organizaciji. Bilo je izredno deževno leto v času glavnih paš, tako da so čebele stežka nabrale hrano za lastno preživetje, v spomladanskem času pa še to ne povsod. “Tako slabega leta ni bilo že več kot 30 let”, pravijo starejši čebelarji, ki niso uspeli pridelati niti 25% medu običajnega leta. V pozno jesenskem času pa je čebelarje, ki čebelarimo na ekološko prijazen sonaraven način, prizadela še večja izguba čebel zaradi zajedalca varoa destruktor. Zaradi prenizkih poletnih temperatur in povečane prisotnosti vlage v zraku hlapi organskih kislin niso zadostovali. Zato so se zajedalci razmnožili do kritične mere, ko čebele zapustijo panje kljub zadostni hrani in zalegi in odletijo v kolektivni samomor.

Tudi v čebelarskem društvu bi preteklo leto pričakovali ob 80-letnici kakšno vidnejšo obeležitev. Če se spominjamo 60-letnice, smo organizirali državno tekmovanje mladih čebelarjev, prireditev z veliko povorko v navzočnosti takratnega kmetijskega ministra, ki smo ga popeljali na zapravljivčku, in kulturnim programom. Tudi 70. obletnico smo obeležili z razstavo čebeljih fotografij in pridelkov ter kulturnim programom. Pripravili pa smo tudi večjo otvoritveno slovesnost prenovljenega čebelarskega doma, ki v današnjem času še zlasti po kraji strešno-odtočnih cevi nudi žalostno podobo mimoidočim. Z grenkobo ugotavljamo, če vodilni v društvu ni pripravljen “potegniti voza”, kot je bilo to v preteklosti, voz ne krene. Samo čakanje in debatiranje, vmes pa še kakšne nepojasnjene ekonomske zadeve, niso vzvodi, ki bi spodbujali aktivnost članov. Podobno je tudi v Svetu posavskih čebelarjev, ki mu po mandatnem razporedu g. Zagorc predseduje, a v dveh letih ni bilo skupnega posavskega sestanka. Izobraževanja pa so tako morala postati društvena zadeva, namesto osnovna naloga regijske organizacije. Tako je še ena od tankih posavskih “čebelarskih vezi” načeta. Posavska čebelarska regija je označena v slovenskem prostoru kot organizacijsko manj učinkovita in formalno nepovezana. Kljub nekaj poskusom organizacijsko trdnejše povezave v Posavsko čebelarsko zvezo nam to ni uspelo. Vključili pa se nismo niti v Dolenjsko čebelarsko zvezo.

Ključni problem je verjetno zastarela miselnost in obnašanje, ljubosumna nemoč “sestopa z oblasti” ter tako ne dana priložnost mladim, da z razgledanostjo s sodobnimi komunikacijskimi in delovnimi prijemi prinesejo preporod. Le teh ni tako malo, ki so se že do sedaj v posameznih društvih uspeli izkazati. Morda pa bo po premisleku tudi kateremu od udeležencev lanskega volilnega zbora članov žal za napačen dvig roke.

Janez Levstik

Galerija

v-cebelarji-01
v-cebelarji-02
v-cebelarji-03
v-cebelarji-04
v-cebelarji-05
v-cebelarji-06
v-cebelarji-07
v-cebelarji-08
v-cebelarji-09
v-cebelarji-10
v-cebelarji-11

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

27.1.2015Oceni sevničan 

Zgleda, da so neka rivalstva tule.....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava