Marcel Štefančič - Kdor prej umre, bo dlje mrtev

26.1.2015 | 14:50

Marcel Štefančič - Kdor prej umre, bo dlje mrtev

V petek, 23. januarja, so v Valvasorjevi knjižnici Krško pripravili zanimiv večer s publicistom, filmskim kritikom, filmofilom, voditeljem oddaje Studio City Marcelom Štefančičem, jr. ob njegovi novi knjigi »Kdor prej umre, bo dlje mrtev«. V knjigi, za katero je Štefančič leta 2014 prejel tudi Rožančevo nagrado, so združeni eseji o razmerah v Sloveniji in svetu v času krize.

Po uvodnem pozdravu direktorice knjižnice Urške Lobnikar Paunovič, ki je spregovorila nekaj besed o gostu in poudarila, da nas veseli avtorjev obisk v tudi njemu domačem Krškem ter da knjižnica v letošnjem letu praznuje 50-letnico delovanja.

Marcel Štefančič se je rodil leta 1960 v Brežicah. Kot se je spominjal v pogovoru s knjižničarjem Vilijem Planincem, naj bi v Krškem preživel najlepše trenutke v življenju. Star je bil sicer le štiri leta, ko se je družina iz Krškega preselila v Logatec, vendar je do svojega dvajsetega leta v Krškem preživljal počitnice. Knjiga mu je bila že od malega blizu, saj je med počitnicami stanoval pri starših njegove mame, Isteničih, v stavbi današnjega sodišča, v kateri je imela svoje prostore do leta 1988 tudi Valvasorjeva knjižnica. Spominjal se je tudi krških trgovcev, gostilničarjev in tudi, da je v bližnji trafiki pri prodajalki Stanki kupoval stripe.

V nadaljevanju večera sta sogovornika pred številnim občinstvom spregovorila tudi o aktualnih družbenih in gospodarskih razmerah v Sloveniji in svetu, med drugim tudi o načrtovani privatizaciji podjetij in se dotaknila Štefančičevega priljubljenega filmskega področja. Ob zaključku večera je gost z veseljem odgovarjal na različna vprašanja obiskovalcev.

Polona Brenčič
Valvasorjeva knjižnica Krško

Galerija

1-marcel-01
1-marcel-02
1-marcel-03
1-marcel-04
1-marcel-05
1-marcel-06
1-marcel-07
1-marcel-08

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

27.1.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni Vilko 

mislim,da ma tale gospod Štefančič nekako slab spomin,al pa mu starši niso prav povedali.Odraščal je v Leskovcu pri Krškem v stari osnovni šoli kjer sta oba starša poučevala.Sam sem tedaj hodil v šolo,v 2.razredu me je učila njegova mati Nuša.Tudi njega se spomnim kot malega dečka,ko nas je prišel v razred mirit v sami pižamici,češ naj bomo tiho,ker on bi rad spal:-)stanovali so blizu naše učilnice.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava