DL: Zlorabil številko 112 - »Halo, Ksenija rojeva!«

24.1.2015 | 10:15

Danijel Brajdič — junija lani naj bi bil udeležen pri štirih ropih starejših žensk v Posavju, v začetku julija pa naj bi zlorabil številko 112. Kmalu zatem so ga policisti prijeli zaradi ropov in tudi priprli. Od takrat je za rešetkami, kjer čaka na pravnomočnost sodbe, s katero je bil obsojen na 15 let in pol zapora.

Danijel Brajdič — junija lani naj bi bil udeležen pri štirih ropih starejših žensk v Posavju, v začetku julija pa naj bi zlorabil številko 112. Kmalu zatem so ga policisti prijeli zaradi ropov in tudi priprli. Od takrat je za rešetkami, kjer čaka na pravnomočnost sodbe, s katero je bil obsojen na 15 let in pol zapora.

Medtem ko Danijel Brajdič iz Kerinovega Grma v zaporu čaka na odločitev višjega sodišča zaradi sodbe, s katero mu je bila zaradi krutih ropov starejših žensk izrečena enotna kazen 15 let in pol, pa pridno zbira nove kazni. Zaradi lažnega klica na številko 112 mu grozi do treh let zapora.

4. julija lani, ura je bila nekaj minut po polnoči, je zazvonil telefon na regijskem centru za obveščanje, klicatelj pa je sporočil, da v romskem naselju Kerinov Grm rojeva Ksenija Kovačič. Operater je klic prevezal na urgenco krškega zdravstvenega doma, tam pa so, kot vedno, klic na pomoč vzeli resno. Ekipa z zdravnikom na čelu je v naselju naletela na težave. Iskali so žensko, ki naj bi rojevala, a je niso našli, niti osebe z imenom Ksenija Kovačič ni bilo. Tako so kmalu spoznali, da se je nekdo grdo pošalil in izkoristil pripravljenost ljudi, ki čakajo na klice tistih, ki res potrebujejo pomoč.

Če že niso našli nosečnice tik pred porodom, pa ni bilo težko najti klicatelja. Izkazalo se je, da za klicem stoji Danijel Brajdič, tovrstna dejanja pa so opredeljena tudi v kazenskem zakoniku. Za kaznivo dejanje zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost je zagrožena kazen zapora do treh let. Zaradi lažnega klica pa tudi očitkov o tatvini je torej Danijel v petek znova prišel na sodišče, tam se je znašlo tudi nekaj prič, med njimi njegov brat Mitja, ki je še v hišnem priporu, kjer čaka na pravnomočnost sodbe, po kateri je bil obsojen na slabih 10 let zapora, z Doba pa je prišel tudi Matej Kovačič, kjer prav tako zaradi ropov žensk prestaja dobrih 7 let zaporne kazen.

A sojenje se je zapletlo, še preden se je začelo. Danijelova odvetnica Nataša Vrečar Zorčič je namreč predlagala izločitev sodnice Marije Breznik in tožilca Bogdana Matjašiča zaradi dvoma v nepristranskost: »Vložena je bila namreč ovadba zaradi dogodka na tem sodišču, ko je bil Brajdič zaslišan v drugem postopku.« Brajdič je februarja letos, ko se je moral na krškem sodišču zagovarjati zaradi ropov, ob predlogu tožilca, da bo zanj v primeru priznanja zahteval 20 let zapora, sicer pa 30 let zapora, brcnil v razpravni pult in poškodoval snemalno napravo, hkrati pa tožilcu zagrozil, da ga bo ubil, ko bo prišel na prostost. Šlo je za istega tožilca kot v tem postopku in tudi sodnica je bila ista. Predlogu po izločitvi je tožilec nasprotoval, saj bi se že sam izločil, če bi ocenil, da ne bi mogel objektivno zastopati obtožnice, a glede na predlog odvetnice mora odločitev o tem sodnica prepustiti predsedniku okrajnega sodišča.

Članek je bil objavljen v 43. številki Dolenjskega lista, 23. oktobra 2014

T. J. G.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava