DL: Nov dom našli v nekdanji gostilni

23.1.2015 | 10:50

Direktorica zdravstvenega centra Aristotel Darja Čakar

Direktorica zdravstvenega centra Aristotel Darja Čakar

Nekdaj precej neuglednemu območju pri krški železniški postaji se z novimi vsebinami obeta bolj svetla prihodnost. Po spremenjenem odloku o ureditvenem načrtu za naselje Videm, ki ga je na svoji zadnji seji sprejel prejšnji občinski svet, bo namreč predvidoma naslednjo jesen na območju nekdanje Jesenškove gostilne zrasel nov zdravstveni center Aristotel, ki se bo preselil z obstoječe lokacije nekaj sto metrov stran.

»Naši načrti so zastavljeni tako, da bi bili 1. septembra naslednje leto v novih prostorih. Čakali smo le še na potrditev na občinskem svetu, da lahko dejansko odkupimo stavbo od lastnice in začnemo obnovo — v prvi fazi obstoječega dela, kasneje pa bomo objekt tudi dogradili,« pojasni direktorica zdravstvenega centra Aristotel Darja Čakar.

Krški župan Miran Stanko je zato na predlog centra skladno z zakonom o prostorskem načrtovanju že meseca maja sprejel sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta za naselje Videm, svetniki pa so spremenjeni odlok potrdili na zadnji seji v preteklem mandatu. »Na tem območju sta predvidena dva večja kompleksa, v katerih naj bi se v prvi vrsti odvijala zdravstvena oziroma poslovno-zdravstvena dejavnost, tudi z nekaterimi drugimi centralnimi dejavnostmi, ki bodo predstavljale neko dodano vrednost obstoječi zdravstveni enoti, ki bo verjetno zgrajena najprej,« pove vodja oddelka za urejanje prostora in varstvo okolja Simona Lubšina.

V krškem zdravstvenem centru, podjetju, ki je v 17 letih od ustanovitve zelo zraslo in v katerem danes deluje že 30 ljudi, so o selitvi razmišljali že dalj časa. »Prostor nas je doslej omejeval, glede na to, da je bila v soseščini trgovina, pa je dostikrat prihajalo do težav s transportom, zato smo si želeli novih večjih in sodobnejših prostorov,« razloge za selitev opiše Darja Čakar.

Sprva so se z občino dogovarjali, da bi svojo dejavnost preselili v novo stavbo, ki bi jo zgradili na mestu nekdanjega doma starejših občanov na Vidmu. Dogovor pa je kasneje zaradi vztrajanja pri nerazumnih zahtevah padel v vodo. »Šest let nazaj smo se začeli pogovarjati o partnerstvu z občino. Takrat je bil namen, da bi občina zgradila stanovanjski stolpič za kadrovske potrebe, vanj bi umestili tudi videmsko knjižnico, v skladu s tem pa smo načrtovali tudi garaže pod našim centrom. Kasneje je občina odstopila od gradnje stolpiča in od gradnje knjižnice, prostorski akt pa je bil narejen tako, da bi morali mi še vedno zgraditi tri nivoje garaž, kar pa je za našo dejavnost prevelik finančni zalogaj. To je bil tudi glavni razlog, da smo potem prostor za našo dejavnost začeli iskati drugje,« pove direktorica zdravstvenega centra Aristotel.

V vmesnem času je občina sicer propadajoč nekdanji dom starejših občanov, ki je bil ena izmed največjih krških mestnih sramot in so ga za svojega v zadnjih letih vzeli predvsem narkomani, porušila, a rešitve, kaj bo zraslo na njegovem mestu, zaenkrat še ni na vidiku.

Članek je bil objavljen v 43. številki Dolenjskega lista, 23. oktobra 2014

A. Kerin

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

26.1.2015Oceni decima 

naj pustijo, kot je, tista livada prav fletno zgleda.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava