DL: Jože Krmc najboljši podokničar

21.1.2015 | 13:45

Jože Krmc s pokalom

Jože Krmc s pokalom

Da je Jožetu Krmcu, doma iz Osrečja, ki zdaj živi v Gorenji Brezovici pri Šentjerneju, ljudska pesem blizu, je znano mnogim. Nič koliko nastopov je že imel po raznih krajih Dolenjske in drugod skupaj z ljudskimi pevci Fantje z vasi, s katerimi prepeva že preko deset. Je tudi njihov vodja.

A nedavno je zmagal v sklepnem tekmovanju za pokal caffe tropic kot najboljši podokničar v finalni akciji Podoknica Nedeljskega dnevnika v Lazah pri Planini v občini Logatec in tako prejel pokal in lepo nagrado – deset kilogramov kave. Prireditev je zasnovana kot podoknica, prepletena s starimi običaji, vasovanjem, prepevanjem pod oknom in z dobro slovensko glasbo.

Kot pravi Jože, je bil presenečen, saj je bilo sodelovanje v tej nagradni akciji resnično naključje. Septembra je njihova skupina Fantje z vasi skupaj s škocjanskimi folkloristi, harmonikarji Janeza Lekšeta in ansamblom Pogum sodelovala na obisku Podokničarja Franca Pestotnika pri Kaplarjevih v Zavinku pri Škocjanu. Na 27. podoknici so zapeli nekaj pesmi, po končanem dogodku pa je voditelj povabil tri domačine, starejše od 18 let, da na odru zakikirikajo in nekaj zapojejo. Jože Krmc, ki pri Fantih z vasi prepeva drugi tenor, ni okleval in je bolj za šalo kot zares odšel na oder. Ob spremljavi pogumovcev je zapel refren že ponarodele Slakove pesmi Po dekle ter po mnenju strokovne komisije zmagal. »Sploh nisem vedel, da gre za kakšno tekmovanje. Tako sem se v začetku oktobra udeležil finala, 28. podoknice, in spet zmagal. Tudi tokrat sem se odločil za pesem Po dekle, ki sem jo seveda še malo bolj natreniral ter zapel z ansamblom Savinjski kvintet,« pravi Krmc, vesel uspeha.

Kot pravi, mu je ljudska pesem res pri srcu, kar ni čudno, saj ga spremlja že od malih nog. Spominja se, da so pri njih doma vedno peli, pa naj je šlo za kako praznovanje ali ob delu. Pred mnogo leti je k njegovim starim staršem v Osrečje prišel celo nacionalni radio z etnomuzikologinjo Zmago Kumer posnet petje ljudskih pesmi.

Jože s pevci iz skupine Fantje z vasi pridno zbira naše stare ljudske pesmi, da ne bi šle v pozabo, »saj skrivajo neizmerno bogastvo,« pravi. Do zdaj so izdali že sedem zgoščenk s preko sto pesmimi, mnogo jih še čaka na trajnejši zapis. V kratkem bo izšel ponatis njihove pesmarice še z novimi besedili. Fantje z vasi veliko nastopajo, trikrat so se udeležili državnih srečanj ljudskih pevcev, redno nastopajo v avstrijskem Škocjanu na žegnanju. Letos pa so polni lepih vtisov prišli z nastopa na evropskem etnofestivalu na Poljskem.

Članek je bil objavljen v 43. številki Dolenjskega lista, 23. oktobra 2014

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava