Slovenka leta 2014 je Sonja Pungertnik, ki pomaga slepim

21.1.2015 | 12:30

Melita Berzelak, odgovorna urednica revije Jana, Miro Cerar, predsednik Vlade Republike Slovenije, Sonja Pungertnik, Slovenka leta 2014, Gregor Repič, direktor vseh medijev skupine Media24

Melita Berzelak, odgovorna urednica revije Jana, Miro Cerar, predsednik Vlade Republike Slovenije, Sonja Pungertnik, Slovenka leta 2014, Gregor Repič, direktor vseh medijev skupine Media24

Kandidatke za Slovenko leta 2014 v družbi Mira Cerarja, predsednika Vlade Republike Slovenije

Kandidatke za Slovenko leta 2014 v družbi Mira Cerarja, predsednika Vlade Republike Slovenije

Sinoči smo v Slovenski filharmoniji razglasili Slovenko leta 2014, ki »s svojim kvalitetnim delom, strokovnostjo, odličnostjo in pokončno osebnostjo vrača vero v moralne in etične standarde«. Častni naziv so bralke in bralci dodelili Sonji Pungertnik, ki z neverjetno srčnostjo in predanostjo pomaga slepim in slabovidnim, jih ozavešča in se bori za njhove pravice, predvsem pa jim daje moč in jih navdihuje, da zaživijo polno življenje. Letošnjo svečano prireditev je vodil Jure Longyka, vloga slavnostnega govornika je tokrat pripadla vsestranskemu umetniku – pisatelju, pesniku, esejistu, dramatiku in režiserju Vinku Moederndorferju. Nagrado, to je kipec priznane umetnice Ljubice Ratkajec Kočica, je Slovenki leta 2014 izročila Melita Berzelak, odgovorna urednica revije Jana. Prireditev Slovenka leta že 27. leto zapored poteka pod okriljem najbolj priljubljene slovenske družinske revije Jana, ki izhaja pod okriljem skupine medijev pod novim imenom Media24 (prej Krater Media).

Sonja Pungertnik je neverjetno optimistična in topla ženska, prepričana, da je bila slepa poslana na svet z namenom. Je svetilnik vsem s podobnimi ovirami, kot jih ima sama. Nikoli ni gledala na to, kaj bodo drugi naredili zanjo, temveč kaj bo družba z njo pridobila, zato ozavešča o invalidih, njihovih sposobnostih in talentih – tudi v mesečni oddaji Luč v temi na radiu Ognjišče, ki jo vodi že sedemnajst let. Med drugim je pomagala pri oblikovanju slovenske zakonodaje za invalide, delala kot defektologinja in sodelovala pri rehabilitaciji pozneje oslepelih oseb, pripravljala delavnice za slepe in slabovidne otroke ter mladostnike, najraje pa ljudem pomaga osebno. Zaposlena je pri jezuitih v Ignacijevem domu duhovnosti, kjer s patrom Ivanom Platovnjakom vodi šolo odpuščanja. Energijo ji dajejo družina, vera in ljudje. »V največje veselje mi je,« pravi, »ko ljudje ob meni pozabijo, da ne vidim – takrat sem samo Sonja.«

Za odlično vzdušje je na prireditvi tudi letos poskrbel Mladinski simfonični orkester Srednje glasbene šole Celje pod vodstvom dirigenta Matjaža Brežnika z izvedbami Andersena, Haydna, Dopplerja in Bradleyja ter še ena izjemno pogumna Slovenka in odlična pevka Ana Karneža, ki je poskrbela za ganljiv zaključek s pesmijo Med iskrenimi ljudmi Mojmira Sepeta in Dušana Velkavrha.

Za naziv Slovenka leta 2014 so se potegovale kandidatke, med katerimi se lahko prav vsaka pohvali s posebnimi pozitivnimi lastnostmi, prizadevanji za boljši svet, pokončno držo ali uspešnostjo na svojem področju: Ivanka Berčan, Katarina Čas, Ana Jug, Manca Košir, Lucija Mlinarič, Lenka Puh, Sonja Pungertnik, Irena Rotar, Marija Sivec, Marijana Sukič.

Kandidatke za Slovenko leta 2014 sta pred prireditvijo slavnostno sprejela predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in podpredsednica Državnega zbora Andreja Katič, na prireditvi je kandidatke za Slovenko leta 2014 pozdravil predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar.

Slovenka leta 2014 je kot simbolno darilo prejela potico in knjigo Dobrote iz kvašenega testa družbe Bonopan, prav tako je prejela košaro naravnih deodorantov Crystal družbe Bimedia, kandidatke so prejele darilne vrečke blagovne znamke Crystal.

Media24
Foto: Vito Tofaj

Galerija

Sonja Pungertnik, Slovenka leta 2014
Sonji Pungertnik, Slovenki leta 2014, je kipec podelila Melita Berzelak, odgovorna urednica revije Jana
Melita Berzelak, odgovorna urednica revije Jana, Miro Cerar, predsednik Vlade Republike Slovenije, Sonja Pungertnik, Slovenka leta 2014, Gregor Repič, direktor vseh medijev skupine Media24
Občinstvo je z dolgim aplavzom nagradilo operno pevko ...
... in Ano Karneža, ki je poskrbela za ganljiv trenutek s pesmijo Med iskrenimi ljudmi.
Kandidatke za Slovenko leta 2014 v družbi Mira Cerarja, predsednika Vlade Republike Slovenije
Damjan Damjanovič, direktor Slovenske filharmonije, Melita Berzelak in Gregor Repič so ob prihodu pozdravili nekdanjo urednico revije Jana Bernardo Jeklin.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

21.1.2015—     + (1)     – (1)     Oceni Franc 

Od kar si je je Kresalka kupila ta naslov je naslov popolnoma razvrednoten. Naslov "Slovenka leta" se med večino Državljanov enači z "bulmastif princesa"!

21.1.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni ana 

Iskrene, najiskrenejše čestitke! Kapo dol! G. Sonja je še kot mlada deklica preživljala poletne počitnice v Beli Krajini, skupaj z ostalimi slepimi in slabovidnimi otroki. Nekaj časa v Črnomlju, še več pa v Podzemlju, kjer jim je takratni ravnatelj Toni Gašperič ponudil osnovno šolo, da so lahko v njej izvajali poletne tabore. Vem, da sem gledala njihove gledališke predstave, v katerih je Sonja vedno imela glavne vloge. Igrali so komedije, ki so jih naštudirali prav na taboru slepih in slabovidnih otrok. Koža se mi je ježila, ko sem gledala, kako slepi otroci s komedijo razveseljujejo nas, zdrave, pa vedno nezadovoljne... ker ni svet tak, kot ga mi zahtevamo. Po odru so se sukali tako suvereno, da če ne bi vedeli, da so slepi, ne bi tega sploh opazili. Vesela sem, da je taista Sonja (že tedaj je bila optimist), preživljala svoje počitniške dni pri nas v Beli Krajini, ki jim je nudila gostoljubje. Čestitam!!!

25.1.2015Oceni mici 

Gospa Sonja, nekajkrat sem zasledila v medijih prispevke o vašem delu in življenju in verjamem, da je naziv "Slovenka leta" prišel v prave roke. Čestitam!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava