DL: Izguba spomina - Hrvatiča bi ugrabil, inšpektorico likvidiral?

17.1.2015 | 14:30

Alen Murn je trenutno v priporu v Kopru. Na tamkajšnjem sodišču je bil že obsojen zaradi gojenja konoplje.

Alen Murn je trenutno v priporu v Kopru. Na tamkajšnjem sodišču je bil že obsojen zaradi gojenja konoplje.

V Praprečah pri Šentjerneju so pred dobrima dvema letoma in pol odkrili največji nasad konoplje v državi, v gojenju pa naj bi bil vpleten tudi Alen Murn, za katerim je bila razpisana tudi tiralica.

V Praprečah pri Šentjerneju so pred dobrima dvema letoma in pol odkrili največji nasad konoplje v državi, v gojenju pa naj bi bil vpleten tudi Alen Murn, za katerim je bila razpisana tudi tiralica.

»Ne vem, česa sem obtožen. Sem izgubil spomin. Poskušal sem delati samomor, sedaj pa sem pod močnimi zdravili in se ničesar ne zavedam. Dnevno jemljem devet različnih tablet, zaradi česar sem omotičen,« je na novomeškem okrožnem sodišču brezvoljno dejal 46-letni Novomeščan Alen Murn, ko ga je sodnik vprašal, ali je razumel obtožbo, ki mu očita napeljevanje k ugrabitvi in umoru.

»Pa vaše začasno bivališče? Je v Šmarjeških Toplicah?« je še zanimalo sodnika. »Ne vem, kje imam prijavljeno stalno in kje začasno bivališče. Se ne spominjam,« je nadaljeval Murn in dodal, da je sedaj v priporu v Kopru.

Če se že tega ne spomni, kje živi, kako se bo šele spomnil dogodkov, ki naj bi se dog ajali pred daljnim desetletjem. Morda bo o zadevi toliko časa razmišljal, da bo en del obtožbe celo zastaral. Tudi zato bo njegovo zdravstveno stanje znova pod drobnogled vzel izvedenec psihiater, kot ga je že pred sojenjem v Kopru, kjer je bil obsojen zaradi droge. A kaj, ko ugotovitev psihiatra ni šla ravno obtoženemu v prid. Tudi zato je njegov zagovornik predlagal psihiatra iz tujine, ki bi ocenil, ali so prisotni znaki izgube spomina.

SAJ NI RES, PA JE!

Zgodba, v katero se je vpletel Murn, je tako bizarna, da je navadni smrtniki niti v sanjah ne bi mogli zrežirati. A očitno se tudi takšne stvari dogajajo, sploh v krogih, kjer se vrti ogromno denarja. Eden od bogatašev je tudi Rajko Hrvatič, razvpiti primorski poslovnež, s katerim je Murn prijateljeval. Očitno sta stkala zaupne poslovne odnose, saj je Hrvatič Murnu v letu 1999 posodil 400 tisoč nemških mark. Vrniti bi jih moral v dveh letih, kar se ni zgodilo, Murn je kršil tudi kasneje sklenjeni aneks, s katerim sta vračilo dolga odložila še za dve leti, zato ga je Hrvatič tožil. In tožbo dobil.

In tu se začne pritlehna in umazana zgodba. Murn naj bi namreč najel Saša D. in Gorana Đ., da bi prevzela organizacijo Hrvatičeve ugrabitve. Najela naj bi ljudi, ki takšne zadeve obvladajo, to naj bi se zgodilo avgusta 2005, ko bi Hrvatič s svojo jahto La Gioia križaril po črnogorskem morju. Ker naj bi imel pri sebi ogromno denarja, bi ga ugrabitelji izsiljevali in od njega zahtevali pol milijona evrov. A moža, ki jima je Murn naročil ugrabitev, o tem nista molčala, zadeva je hitro prišla do organov pregona.

UMOR INŠPEKTORICE?

Murn pa naj bi se maščeval tudi davčni inšpektorici, ki ga je obravnavala zaradi prometa z nepremičninami, ki ga je opravljal na črno. Murn bi moral po davčnih odločbah plačati dobrih 246 tisoč evrov, po pritožbah pa je uspel dolg zmanjšati na eno tretjino. Kot mu očita obtožba, naj bi se skušal inšpektorice »znebiti« tako, da je Saša nagovoril, naj jo umor i. Razložil mu je, kje stanuje, in naročil, naj ji na podvozje njenega avta podstavi bombo, na njeno varovalko pa priveže žico in nanjo postavi opeko, tako da bi se varovalka sprožila, ko bi inšpektorica avto spravila v pogon. Bomba bi tako eksplodirala, inšpektorica pa bi umrla. A Sašo naročenega ni želel storiti. Obstajali naj bi celo video in avdio posnetki o Murnovih naklepih, za katere je slišala tudi inšpektorica, ki je, ko so za namere izvedeli nadrejeni in policija, dobila tudi policijsko varstvo.

Hrvatiču naj bi v roke prišel še en posnetek z nadaljnjimi navodili, kako bi se ga morali lotiti, da bi ga uspešno ugrabili in izsiljevali, je pa sam, da ugrabitve ne bi izpeljali, plačal 100 tisoč evrov. Sklenjen naj bi bil celo dogovor o navidezni ugrabitvi, pri kateri bi bil prisoten tudi Murn, vmes pa naj bi posegla policija, a do nje ni prišlo. V vodo je padla tudi načrtovana ugrabitev Hrvatiča v Beogradu.

V PREISKAVI SE JE ŠE SPOMINJAL

Resda se Murn trenutno ničesar ne spomni, je pa v preiskavi vse očitke zanikal in dejal, da je vse konstrukt Rajka Hrvatiča, ki da želi priti do njegovega premoženja. Murn je povedal, da je inšpekcija Hrvatiča obravnavala zaradi suma velike utaje in še, da ga je Hrvatič leta 2005 zvabil v svojo hišo, ga izsiljeval in celo pretepel in v takšnem stanju je moral podpisati več ponarejenih dokumentov, da Hrvatiču dolguje 400 tisoč mark. Naj bi pa Murn, tako je zatrdil v preiskavi, zoper Hrvatiča zaradi fizičnega in psihičnega nasilja podal kazensko ovadbo.

TUDI POSLI S KONOPLJO

A omenjena zadeva ni edina, zaradi katere ga obravnavajo policisti oziroma sodišče. Kot so nam potrdili na Okrožnem sodišču Novo mesto, se zoper Alena Murna vodi tudi postopek zaradi kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z mamili. Alen Murn je namreč eden od osumljencev v odmevnem primeru gojenja konoplje v Praprečah pri Šentjerneju, nasad so odkrili pred dobrima dvema letoma in pol. Šlo je za največji odkriti nasad konoplje v Sloveniji, kjer je bilo več kot 4.000 sadik. Posel bi bil zagotovo dobičkonosen, saj je mogoče konopljo, ki raste v tako prirejenih laboratorijih z nadzorovano temperaturo in vlago, žeti tudi trikrat letno, tako da bi tolikšna proizvodnja, kot je bila, na leto navrgla tudi milijon evrov. Na Pavličevi domačiji je bila prava sodobna proizvodnja konoplje, zaradi katere pa kljub relativni oddaljenosti zasega še nihče ni odgovarjal. Le kot zanimivost: približno v istem času kot v Praprečah pri Šentjerneju so manjši nasad konoplje, šlo je za dobrih 800 sadik, odkrili tudi v Pišecah. Sodno kolesje se je zavrtelo zelo hitro in »kmetovalec« je bil v manj kot tretjini leta po odkritju obsojen na 33 mesecev zapora.

In zakaj se preiskava šentjernejskega nasada konoplje vleče tako dolgo? »Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu je vložilo zahtevo za preiskavo, o kateri pa preiskovalna sodnica še ni odločila. Obdolženec je bil namreč dalj časa nedosegljiv sodišču in sta bila zoper njega odrejena pripor ter tiralica. Obdolženec je bil izsleden aprila letos ter se trenutno nahaja v priporu zaradi zadeve, ki se vodi pred Okrožnim sodiščem v Kopru,« so pojasnili na Okrožnem sodišču v Novem mestu.

Murn je bil, kot so nam pojasnili na Okrožnem sodišču v Kopru, na eno leto in dva meseca zapora že obsojen zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po 1. odst. 186. člena KZ-1 v sostorilstvu. Decembra 2012 so namreč policisti na Primorskem, v Štorjah pri Sežani, v hali, veliki kar 600 kvadratnih metrov, kjer so nekoč gojili piščance, našli prirejen prostor za gojenje konoplje. Tega so uredili Dolenjci, med njimi tudi Murn. Ostala trojica je bila že obsojena, sedaj je moral, kot kaže, zaradi primorskega kmetovanja pred sodnike tudi zadnji iz četice Dolenjcev. Sodba še ni pravnomočna.

In glede prve zadeve: sodišče bo Murnu še enkrat vročilo obtožnico, da jo bo lahko prebral, bodo pa postavili še enega izvedenca psihiatra, ki bo ocenil, v kakšnem psihičnem stanju je.

Članek je bil objavljen v 42. številki Dolenjskega lista, 16. oktobra 2014

K. T. B.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

17.1.2015Oceni nn 

Kdaj bodo pa ostali kmetovalci stopili pred sodnika? Yogi je še vedno na prostosti....

17.1.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni korli 

saj se Zidar tut neč ne spomne,krade pa xxxxx še kar,naše sodstvo je vse podkupljeno

21.1.2015Oceni Peter-2 

Psihiatra bi bilo treba postaviti tudi za naše tožilce in sodnike!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava