Dragatuške žene gostovale v oddaji Dobro jutro

28.12.2014 | 09:30

Dragatuške žene gostovale v oddaji Dobro jutro
Dragatuške žene gostovale v oddaji Dobro jutro

Decembrski dnevi so že sami po sebi praznični, polni topline in obloženih miz. Je čas, ko se vsi mrzlično pripravljamo na božično – novoletne praznike. Članice Društva kmečkih žena Dragatuš pa smo si december popestrile z gostovanjem na nacionalni televiziji Slovenija.

Na povabilo ga. Marije Merljak, univ.dipl.ing.živ.tehn., sovoditeljice Oddaje Dobro jutro, smo v petek, 19.12.2014 predstavile jedi, ki so jih včasih pripravljali v Beli krajini. Te jedi so bile na mizi na predbožični večer in sam Božič, predvsem so bile povzete po pričevanju članic Društva kmečkih žena Dragatuš.

Razkošja ni bilo, povedo članice, bilo je pa vse domače.

Božično drevesce oz. smrekica je bila v takratnih časih samo naravna, stala je v kotičku prostora in bila okrašena z domačimi piškoti, orehi, zavitimi v svetleči papir od čokolade, suhimi jabolki in vato, ki je ponazarjala snežinke. Težko je bilo otrokom gledati te dobrote do Svetih treh kraljev, zato je tudi kateri piškot skrivnostno izginil z drevesca. Pod smrekico je gospodinja postavila božičnik, jaslice iz kartona in žito v peharju. Gospodar pa je dodal še ključ od zidanice in denarnico. Vsi ti predmeti so bili položeni pod drevesce z željo po dobri letini prihodnje leto. Okraševanje smrekice na podeželju do druge svetovne vojne ni bila navada. Na božični dan je bila miza vedno praznično pogrnjena. Na njej ni smela manjkati domača kokošja juha z domačimi rezanci, nadevana kokoš, pečen krompir, solata in orehova potica.

Oddaja je bila snemana v živo iz pasaže Maxi Marketa v Ljubljani. Nekaj članic je bilo oblečenih v bele narodne noše, kar je popestrilo naš dogodek. Mimoidoči so se lahko okrepčali z domačim lipovim čajem in vinom. Postregle smo jih tudi z orehovo potico. Za našo kulinariko so se zanimali celo kuharji Restavracije Maxim. V prijetnem druženju smo stkale prijateljske vezi, ki jih bomo v prihodnje s pridom izkoristile.

Vesele in hkrati zelo zadovoljne smo, da se nam odpirajo nove poti, s katerimi lahko ohranjamo naše šege, navade in kulinariko ter s tem pripomoremo k čimboljši prepoznavnosti Krajevne skupnosti Dragatuš, Občine Črnomelj in Bele krajine.

Če ste oddajo zamudili, si jo lahko ogledate na naši fb strani DKŽ Dragatuš.

Vaš DKŽ Dragatuš

Galerija

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (5)

28.12.2014Oceni incam 

Super ste Dragatuške žene,pridne, aktine,...bravo!

28.12.2014Oceni žena 

Kje je pa tista žena (ženska), ki razpošilja neko čudno E-pošto ?

28.12.2014Oceni teja 

misliš,lozar vika?spi ima počitnice zimske

29.12.2014Oceni dajdam 

Kaj pa fanta ni nobenega zraven....drugič povabite kakega bo lepše videt...Pridem jaz če ga ni drugega...Vas je bilo vseeno lepo videt na TV.

30.12.2014Oceni anica 

Novo vodstvo, nove ideje, polne elana. Le tako naprej.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava