DL: Zagraški gasilci bi večjo dvorano

28.12.2014 | 16:00

Franci Matko (Foto: L. M.)

Franci Matko (Foto: L. M.)

Zagraški gasilci nikoli ne stojijo križem rok — vedno priskočijo na pomoč, ko jih ljudje potrebujejo, zdaj pa je čas, da storijo tudi nekaj zase in za dobrobit širše skupnosti. Že dalj časa se namreč kaže potreba po večji dvorani, kjer bi bilo prostora za vsaj osemdeset ljudi — pa naj bo to za gasilski občni zbor, ko povabijo v goste tudi gasilce iz pobratenih društev, za občinske prireditve, kot so zbori krajanov, različni kulturni dogodki ob dnevu žena in materinskem dnevu, za volitve itd. »Rešitev vidimo v gradnji prizidka k obstoječemu in okrog 35 let staremu gasilskemu domu, ki so ga postavili sami krajani s prostovoljnimi prispevki in prostovoljnim delom,« pravi predsednik PGD Zagrad Franci Matko, prej četrt stoletja poveljnik društva. Zdajšnji dom so dobro vzdrževali in pred nekaj leti tudi na novo prekrili, a potrebe so se spremenile, število članov v gasilskem društvu raste, saj vsa leta skrbijo za podmladek.

Kot najugodnejšo rešitev – tudi finančno – so videli v podaljšanju doma s prizidkom ob cesti, ravno tako bi podaljšali tudi streho. Obenem bi zamenjali okna ter poskrbeli za izolacijo in novo fasado, kar pomeni, da bi prihranili tudi pri energiji. Dom ima urejeno centralno ogrevanje.

V PGD Zagrad, ki združuje več kot sto gasilcev iz vasi Zagrad, Klenovik, Velike in Male Poljane, Gorenja Stara vas, Goriška vas in Gabrnik, so za potrebno investicijo — stala naj bi med 30 in 40 tisoč evri — varčevali že nekaj let. Skrbno so obračali vsak evro, tako da imajo po Matkovih besedah nekaj že prihranjenega, bodo pa veseli tudi kake pomoči škocjanske občine. Veseli so, da je občinski svet ugodil njihovi prošnji, da jih občina oprosti plačila komunalnega prispevka za prizidek.

Malo se je sicer zapletalo pri pridobivanju dokazila o gradbenem dovoljenju za obstoječ objekt (zanj so zaprosili na novomeški upravni enoti, ti pa nato v državnem arhivu, kjer je bil shranjen), saj je bila od tega dokumenta odvisna višina komunalnega prispevka za prizidek — dobrih 1.200 evrov ali 6.500 evrov. A vse se je uredilo, velja prvi znesek.

Kot pravi Matko, bodo zdaj pohiteli, da pridobijo gradbeno dovoljenje za dozidavo, in računajo, da bi lahko začeli graditi zgodaj spomladi, če bo le vreme primerno. Projekt je izdelalo novomeško podjetje Krka, d. d., ITS — Tehnološko-tehnični inženiring.

Članek je bil objavljen v 38. številki Dolenjskega lista, 18. septembra 2014

L. Markelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

29.12.2014Oceni Pomislek 

Že stokrat videna zgodba. V neki vasi imajo aktivno društvo (večinoma so to gasilci). Sčasoma pa to ne zadostuje več. Počasi se ena za drugo pojavljajo še drugačne potrebe. Pojavi se kultura, šport in druženje različnih profilov uporabnikov. Takrat pa nastane problem, saj društvo ki je dobilo dvorano, večinoma nima posluha za tovrstne potrebe. Vsaj ne za vse. Pojavijo se trenja, dokazovanja kaj "je moje". O tem kaj kdo sme, kar naenkrat odločajo ljudje, ki za kaj takega niso kvalificirani. Obstaja pa rešitev, ki jo je poznala že Marija Terezija. Imenuje se Krajevni dom. Ki je v lasti občine, ali krajevne skupnosti. Nekoga torej, ki definitivno pokriva VSE prebivalce in le nekaterih. Dom sicer lahko upravlja posamezno društvo (ki ima zaradi tega tudi določene bonitete), pravila najema pa so jasna, nedvoumna, vnaprej predpisana, predvsem pa preprečujejo pojav morebitne diskriminacije. Pa ne govorim konkretno o Zagraških gasilcih, ampak na splošno. Prevečkrat je že bilo videno, da so ob menjavi vodstva določeni uporabniki morali dobesedno leteti skozi prag, zaradi čisto osebnih razprtij med posameznimi udeleženci.

5.1.2015Oceni Jelka Strojan 

Da, da pa še kaka diskriminacija je prisotna v Zagradcu, Ambrusu itd. Jaz nisem letela čez prag ampak iz Ambrusa v Roje. Kakšna sramota ne moreš verjet. V tem koncu je bilo največ belih to je to.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava